Un document care ar trebui să se afle în atenția conducerii executive a Consiliului Județean Neamț, transmis de fostul director economic, devoalează o situație care ar trebui lămurită. Un medic a formulat o sesizare către conducerea spitalului, atrăgând atenția că o asistentă de pe secție adăuga alte medicamente pe lângă cele prescrise de medic și le suplimenta pe altele. De aici înainte lucrurile au luat o întorsătură destul de ciudată, mai ales după ce cazul a ajuns în Comisia de Disciplină a spitalului.
„Am fost atenționată în scris, de unul din medicii de gardă care a observat pe o foaie de condică, niște medicamente pe care nu le prescrisese, dacă îmi amintesc bine ar fi fost vorba de niște medicamente unele pentru coagularea sângelui și altele pentru creier. Și atunci am decis înaintarea cazului la comisia de disciplină”, a declarat dr. Cristina Atănăsoaie – Iacob, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
O decizie ciudată și o demisie de aplaudat
Comisia de disciplină a propus sancționarea cu 10% din salariu, pentru recuperarea prejudiciului despre care managerul spune că ar fi în jur de doar 200 de lei, precum și mutarea disciplinară a asistentei în Policlinica Piatra Neamț, la cabinetul de Chirurgie. O decizie foarte blândă pentru cineva care a modificat lista de medicamente la un spital public și nu se știe exact dacă a făcut-o o dată sau de mai multe ori, dacă faptele au vreo legătură cu o prezumtivă risipă de medicamente. Mai ales în condițiile în care asistenta nu a negat faptele. Aceasta a argumentat acțiunea sa prin necesitatea administrării, din proprie inițiativă, unui tratament bunicii sale, internată la acel moment în Secția Ortopedie a spitalului (?!?). Apărările asistentei au fost respinse apreciindu-se că „prin fapta sa nu doar a încălcat fișa postului și reglementările interne ale unității sanitare, dar a pus în pericol atât cadrele medicale cât și sănătatea bunicii sale”, se arată în decizia din 27 mai 2024 a managerului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Interesant este că după această decizie medicul care era președintele comisiei de disciplină și care a avut o altă opinie decât restul membrilor, și-a dat demisia motivată de lipsa de timp. O demisie de admirat, chiar dacă motivul invocat este altul, nu dezamăgirea că modificatul unei fișe de pacient și sustragerea de medicamente nu sunt pedepsite, ba chiar par a fi încurajate.
Într-un final, lucrurile s-au ”rezolvat” de la sine: „La aproximativ 2 luni, doamna asistentă a încercat să obțină un concediu fără plată, solicitare pe care nu am aprobat-o, apoi și-a dat demisia”, a declarat dr. Cristina Atănăsoaie – Iacob.
Rămâne întrebarea dacă o asemenea faptă nu trebuie să ducă la sesizarea organelor de cercetare legală care au posibilitatea să stabilească prejudiciul real. Fie și măcar pentru a opri pe alții care ar dori să facă acest lucru.
(G. S.)