Între 3 și 10 octombrie 2024, la Kathmandu, Nepal, a avut loc cea de-a III-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori. România a fost reprezentată de două echipe de elevi, iar Vlad Pătuleanu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, a obținut o medalie de bronz.
Competiția a inclus trei probe – teoretică, observațională pe harta cerului și observațională cu telescopul astronomic – în care Vlad și colegii lui au obținut rezultate deosebite. Prima echipă a României, din care a făcut parte și Vlad, a câștigat două medalii de argint și două de bronz, în timp ce echipa a doua, invitată la olimpiadă, a adus acasă alte trei medalii de bronz.
Pregătirea și selecția loturilor s-au realizat la Suceava de către Universitatea „Ștefan cel Mare”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Societatea Științifică CYGNUS.
Vlad Pătuleanu își continuă parcursul de succes, aducând mândrie județului Neamț și fiind un exemplu pentru tinerii interesați de astronomie și astrofizică.
Directorul Colegiului Național „Petru Rareș”, Profesor Oniciuc Grigoruță, a oferit un interviu pentru Mesagerul de Neamț în legătură cu această performanță:
– Cum ați contribuit la pregătirea lui Vlad Pătuleanu pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică?
– Noi avem un club de astronomie și astrofizică, sunt, iată, vreo 12 ani de când tot lucrăm și insistăm și pe partea de performanță. Vlad face performanță la fizică și astronomie din clasa a VI-a, an de an a mers la etapele naționale. Anul trecut a fost de asemenea selectat în lotul lărgit al țării, dar fiind micuț, clasa a VII-a, a fost dificil ca să se califice în primii 5 și a fost o experiență utilă pentru el. Anul acesta a reușit să se califice în lotul României la această Olimpiadă de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori. Și am lucrat cam tot ce trebuie lucrat pentru o competiție de anvergură, cu copii foarte buni, la o disciplină care nu este în planul cadru, este o disciplină opțională. Dar e legată și de celelalte proiecte pe care noi le mai avem, e vorba de proiectele cu NASA, cu alte teme în domeniul fizicii și astronomiei. El vine, practic, din cele trei ediții ale acestei olimpiade. În prima ediție am avut, tot de la Rareș, o elevă care a fost pe locul 1, Ilinca Sandu, anul trecut, în Volos, în Grecia, o elevă de la noi a luat bronz, Dumitrescu Nicole, și anul acesta i-a venit rândul lui și a luat și el bronz la această competiție. Urmează să vedem ce va fi mai departe, dacă vom fi sănătoși și vom putea munci și ne vor lăsa în pace unii, alții.”
– Va primi un premiu și din partea colegiului?
– Nu avem fonduri pentru așa ceva. Copilul când se va întoarce va primi din partea Ministerului, probabil undeva în luna noiembrie, o sumă de bani, conform reglementărilor în vigoare, neimpozabilă. Aceeași sumă, impozabilă, se dă și profesorului îndrumător, dar și școlii. Plus că va fi beneficiarul unei burse olimpice de tip I. E o sumă consistentă, obținută de un copil pe munca lui, cu capul lui și în CV-ul oricărui copil un astfel de rezultat este foarte bun, mai ales când începi din clasa a VIII-a să ai asemenea rezultate. Bine, el e acum în clasa a IX-a, dar a obținut calificarea când era în clasa a VIII-a. Gândiți-vă, copilul acesta a avut și Evaluare Națională în perioada asta și după aceea pregătirea pentru Olimpiada Internațională. Deci imediat după ce s-a terminat Evaluarea a avut loc selecția lotului, din 15 copii au fost selectați 5. Dar a reușit și eu sunt foarte bucuros și mândru pentru el. Și pentru școala noastră, că până la urmă să fie de la noi din Moldova pe astronomie în continuare copii care obțin rezultate nu-i chiar de ici-colo. Nu-i primul an, sunt atâția ani și chiar încerci o satisfacție pentru ceea ce reușesc copiii să facă. Și, de la ceea ce părea doar o provocare, precum Olimpiada și alte inițiative de genul NASA, avem copii care studiază acum programe de astronomie și astrofizică prin Olanda, Franța, Spania, Hong Kong, adică au făcut din această joacă, de la un moment dat, o pasiune care, iată, mai mult ca sigur le va deveni meserie. E vorba de Flavia Pascal, e vorba de Traian Bistriceanu, care studiază inginerie aerospațială în Olanda, sunt foarte mulți copii care studiază în domeniu.”
Alexandru Andrieș