Sângele nostru este format din diferite tipuri de celule, fiecare cu un rol specific. Când numărul acestor celule se abate de la valorile normale, pot apărea diverse afecțiuni. Două dintre acestea sunt trombocitopenia și monocitopenia. Continuă să citești pentru a afla ce înseamnă ele!
Ce înseamnă trombocitopenia?
Trombocitopenia reprezintă scăderea numărului de trombocite, sau plachete sanguine, sub limita inferioară a valorilor normale, adică sub 150.000/microlitru de sânge. Trombocitele sunt esențiale pentru procesul de coagulare a sângelui. Când ne tăiem, ele se adună la locul leziunii și formează un cheag, prevenind astfel pierderea excesivă de sânge. Faptul că ai trombocite scăzute poate duce la o tendință crescută de sângerare, chiar și în urma unor leziuni minore.
O scădere severă a trombocitelor, sub 20.000/microlitru de sânge, poate pune viața în pericol, putând apărea hemoragii spontane, fără cauze evidente, localizate în creier, la nivelul sistemului digestiv ori în alte segmente și organe ale corpului.
Semnele cele mai frecvente ale trombocitopeniei includ echimozele, hematoamele, sângerările gingivale, nazale sau menstruale abundente și prelungite și peteșiile (în special la nivelul membrelor inferioare). Cu cât trombocitopenia este mai accentuată, cu atât semnele și simptomele sunt mai severe.
Posibile cauze
Trombocitopenia poate avea la bază scăderea producției de trombocite de la nivelul măduvei osoase ori distrugerea sau pierderea trombocitelor. Printre cele mai comune cauze se numără, de exemplu, infecțiile virale, bolile autoimune, unele medicamente, chimioterapia sau radioterapia pentru cancer, sarcina, valvulopatiile, alcoolismul, bolile hepatice, sepsisul sever și expunerea la toxine.
Ce înseamnă monocitopenia?
Monocitopenia este o afecțiune care se caracterizează printr-un număr scăzut de monocite în sânge, sub 100/µL. Monocitele sunt un tip de leucocite sau celule albe din sânge, care joacă un rol esențial în sistemul imunitar al organismului, ajutând la lupta împotriva infecțiilor. Atunci când numărul lor este scade, organismul poate deveni mai vulnerabil la diverse infecții.
Monocitopenia nu se manifestă, de obicei, prin simptome specifice.
Posibile cauze
Motivele pentru care ai monocite scăzute pot fi reprezentate de diverse afecțiuni, inclusiv infecții bacteriene sau virale, anumite tipuri de cancere, bolile autoimune sau bolile oncologice. De exemplu, anemia aplastică, o afecțiune în care măduva osoasă nu produce suficiente celule noi, poate duce la un nivel scăzut al monocitelor. Scăderea numărului monocitelor mai poate apărea și în cazul sindroamelor mielodisplazice, un grup de afecțiuni ale măduvei osoase în care aceasta nu produce suficiente celule sanguine sănătoase. O altă potențială cauză este reprezentată de leucemia cu celule păroase, o afecțiune hematologică rară în care măduva osoasă produce celule anormale.
Un alt factor care poate contribui la monocitopenie este administrarea anumitor tratamente. Chimioterapia și radioterapia, utilizate în tratamentul cancerului, pot afecta măduva osoasă și pot reduce numărul de monocite. De asemenea, medicamentele imunosupresoare, care inhibă sau reduc răspunsul imun al organismului, pot duce la un nivel scăzut al monocitelor. Anumite medicamente psihiatrice pot avea același efect. Deficitul de vitamine de grup B, precum vitamina B12 și vitamina B9 (acidul folic), poate fi o altă posibilă explicație pentru apariția monocitopeniei.
De asemenea, în cazul pacienților cu insuficiență renală care fac hemodializă, poate apărea o monocitopenie tranzitorie.
Trombocitopenia și monocitopenia implică scăderea nivelului trombocitelor, respectiv al monocitelor din sânge. Cauzele acestor afecțiuni pot fi variate, de la boli autoimune la anumite tratamente, și numai un medic poate stabili cu exactitate care este motivul din spatele acestor modificări la nivelul sângelui. Atât trombocitopenia, cât și monocitopenia sunt diagnosticate printr-un test de sânge numit hemoleucogramă. Dacă ai făcut o astfel de analiză, adresează-te unui medic pentru interpretarea corectă a rezultatelor sale!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Pentru orice problemă de sănătate, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/trombocite-scazute-recomandari-si-contraindicatii
https://www.medlife.ro/articole-medicale/monocite-scazute
ADV