Domnul doctor Eduard Tiron, medic de familie în satul Galu, comuna Poiana Teiului, ne oferă o perspectivă asupra practicii medicale rurale și a impactului pe care îl are un centru de permanență în comunitate. Activând în zonă din 2001, dr. Tiron a dezvoltat și modernizat serviciile medicale locale, asigurând asistență medicală primară non-stop pentru locuitorii din comună și chiar din județele învecinate. În acest interviu, el ne împărtășește din realizările și experiența sa, evidențiind importanța accesului continuu la îngrijire medicală în mediul rural.
– Dumneavoastră de când sunteți medic aici?
Sunt din 2001, am venit aici la Galu ca medic de familie. Între timp, în 2007, conform ordinului de ministru, am cumpărat dispensarul și am investit, pentru că dispensarul era într-un hal fără de hal, având în vedere că Consiliul Local nu ne ajuta cu nimic. Practic, și eu și fostul meu coleg, doctorul Centea, de la Poiana Largului, am cumpărat dispensarele și fiecare și-a făcut investiții, renovări, uitați că și în ziua de azi se face renovare în cealaltă parte a clădirii. Și din 2016 avem și centru de permanență aici pe Valea Muntelui, în care asigurăm asistența medicală primară a pacienților inclusiv și din zona Sucevei, din Broșteni, în multe comune din părțile dinspre Vatra Dornei, fiindcă știu de noi și vin aici cu urgențe minore sau majore. Ceea ce depinde de medicina primară noi ne descurcăm, adică plăgi mai mici, mai mari, dar să nu fie afectate vasele sanguine ori nervii, pe urmă diferite patologii ale sistemului cardiovascular, sistemul respirator, noi și tratăm aici în centrul de permanență, le prescriem tratamente, perfuzii, injectabile, tratamentele de care fiecare pacient are nevoie. Vin și din partea dinspre Harghita, am avut pacienți și din Corbu, Tulgheș și tot așa. Ei știu de noi fiindcă aici, la centrul de permanență, eu sunt medicul coordonator, avem 7 medici, colaborăm cu ei, dintre care 4 sunt din Basarabia. Adică sunt basarabeni, dar lucrează în România, unul în Iași, unul în zona Târgu Neamț, altul la Suceava și vin și fac gărzi aici la noi. Și lumea, pacienții sunt mulțumiți pentru că știu că întotdeauna aici găsesc un medic și o asistentă de gardă.
– Deci aici e și dispensarul localității?
E dispensarul, proprietatea mea, și la dispensar eu, persoană fizică, deci proprietar, am făcut contract comodat și l-am dat societății mele. Și în baza asta am deschis și centrul de permanență. Cu fiecare medic, cu dosarul lui, cu toate documentele, cu toate actele în regulă, cu membri ai Colegiului Medicilor, cu aviz de liberă practică, deci toți sunt medici acreditați, dintre care doi sunt specialiști de medicină de familie, iar restul sunt medici de medicină generală.
– Felicitări că ați reușit treaba asta.
Da, vă mulțumesc. Lumea e foarte bucuroasă, oamenii știu că tot timpul ne găsesc aici, și noaptea și ziua, la orice oră, și în zilele de sărbătoare, sâmbăta, duminica. Ca să deschidem acest centru de permanență sunt niște condiții. Și foarte mult m-am bucurat că am putut accesa fonduri prin PNRR și am pus panouri fotovoltaice sus, cu care producem 10 kW pe oră, depinde și cum e soarele, și de 60.000 de euro, abia așteptăm să semneze domnul ministru contractul, pentru procurarea aparaturii moderne, să avem aici un defibrilator modern. Noi avem, dar e unul vechi. Vrem să avem unul modern, cum e la salvare, cum este în clinici, etc. Și vom lua și un monitor pentru a putea monitoriza pacientul dacă este grav, până ajunge salvarea, până ajunge EPA. Noi și așa îi monitorizăm și imediat reacționăm, îi menținem până ajunge echipajul. Cazuri avem foarte multe, mai ales vara, mușcături de albine cu șocuri anafilactice, practic zilnic avem așa ceva, mușcături de insecte. Avem și 6 asistente medicale, personalul e foarte bine instruit, adică știu ce au de făcut pe moment.
– Deci oamenii vin aici pentru ajutorul primar, dar dacă e cazul vine ambulanța.
Da, dacă e ceva mai complicat imediat am sunat la 112 și știți că în zonă avem EPA și la Borca și la Ceahlău și în comuna noastră și vin imediat, n-am avut ocazii să avem probleme majore, să fie decese.
– Ați spus că sunteți medici aici din 2001. Cum ați observat starea de sănătate a populației de-a lungul timpului?
Cu părere de rău, starea de sănătate a populației e cam precară. Eu vă spun un exemplu și niciodată n-am să uit lucrul acesta. Când am venit în 2001, după o lună și ceva, până în 3 luni, până am strâns pacienți pe listă, fiindcă așa se proceda atunci, aveam 48 de femei gravide și în jur de 50 de sugari, copii până la un an. Între timp eu am cumpărat praxis-ul și de la doctorul Centea din Poiana Largului. Și acolo tot așa erau, tot în jur de 50 de copii și femei gravide, poate mai mult, poate mai puțin, în toată comuna, deci, aveam în jur de 100 de copii sugari sub un an și femei gravide tot așa, cam 80-90. Acum avem 12 femei gravide și nu știu dacă avem 15-16 sugari. Deci, în timp de 20 de ani, vă dați seama că tot tineretul a plecat, de aici reiese că au rămas vârstnicii, majoritatea fiind cu boli cronice. Cu bolile sistemului cardiovascular, respirator, predomină reumatismul cronic degenerativ, adică sistemul osteomuscular. Dar majoritatea dintre ei au grijă de ei. Deci noi, odată pe an în luna de naștere, le facem bilet de trimitere și fac analizele gratuit. Sunt și din aceștia care nu au grijă de ei și muncesc foarte mult, fac efort sau fac atac de panică. Deci cam asta e starea sănătății, având în vedere că majoritatea tinerilor au plecat în afară, au rămas puțini dintre ei, și majoritatea au peste 60 de ani. Sunt alții care n-au venit să se controleze, să-și ia o tensiune și când ne întâlnim cu ei pe la magazinul din sat le spunem: „Nea Ion, tanti Marie, vino și fă analizele.” Și promit că vin, dar nu vin. Majoritatea au grijă de ei, dar sunt, un procent acolo, să zic 20%, care nu prea bagă în seamă toate lucrurile acestea și când vin: „vai, domnu’ doctor, numai dintr-o dată a început boala!” Le zic: „măi tată, dintr-o dată nimic nu există și nu se formează. Boala are o perioadă de incubație, boala se formează în timp și tu când o simți, atunci e târziu.” Mai ales acum am depistat doi tineri cu cancer, păcat. Deci, în primul rând, este factorul genetic. Factorul genetic este un element primordial în orice boală. Apoi modul de viață, stresul. Pe urmă, depinde mult ce mănânci. Alimentele, mai ales acestea procesate: salamuri, cârnați, brânzeturi, etc. Toate astea sunt otravă pură pentru organismul uman, acestea procesate. Înainte omul ținea animale, era plin de vaci, de oi, de ce vrei. Singuri le țineau și singuri se hrăneau. Și trăiau oamenii aici până la 90, până la 100 de ani. Acum nu mai țin nimic, cumpără toți de la magazin și la magazin știm ce se vinde. Produsele procesate din carne sunt pline de E-uri și substanțe cancerigene.
– Chiar dacă sunt puțini copii, vin toți la vaccinare?
Vin, dar nu chiar toți. Dar pentru cei care nu vin, doamnele asistente au grijă ca să ia o declarație pe propria răspundere a mamei că nu vrea să facă vaccin. Dar majoritatea vin. Acum a început campania de vaccinare cu vaccinul antigripal și majoritatea bolnavilor cronici vor să și-l facă și le facem. Le prescriem rețete, le ridică din farmacii, vin la noi și noi îi vaccinăm.
– În școală mergeți dumneavoastră sau doamnele asistente?
Merg și asistentele, merg și eu atunci când au examene, la început de semestru.
– Există cazuri de locuințe izolate, situate pe dealuri, ai căror locuitori nu pot ajunge la dispensar și unde trebuie să mergeți dumneavoastră?
Dacă suntem solicitați, noi mergem la domiciliul pacienților. Mergem la copiii nou născuți și dacă suntem solicitați mergem, dar mulți s-au obișnuit și cheamă salvarea ori vin singuri la noi la cabinet. Oamenii știu că aici găsesc asistență medicală 24 de ore din 24. În timpul zilei până la ora 15 funcționează dispensarul, iar între orele 15 și 8 dimineața, funcționează centrul de permanență. Adică centrul de permanență este fix. Deci noi nu avem voie să părăsim centrul, pacientul trebuie să vină la noi. Eu sunt foarte mândru de activitatea centrului nostru de permanență și de ceea ce am făcut noi aici în comuna noastră. Cu fostul Consiliu Local nu prea ne-am împăcat și niciodată n-am fost ajutați, la al doilea cabinet, în Poiana Largului, noi stăm în chirie de câțiva ani. Tot m-am adresat fostului Consiliu Local, dar n-am fost ascultat, n-am fost ajutat cu nimic și stăm în chirie. Dar sper ca actualul Consiliu Local, care se va forma în curând, să ne ajute pentru că este în favoarea populației din zona Petru Vodă, mănăstirile și Poiana Largului să fie acolo făcut un dispensar. Și am înțeles că se va rezolva pe baza fostei școli care este acolo, s-ar face un dispensar și o farmacie acolo. E în favoarea populației de acolo. Va fi medic permanent, și acum este medic permanent acolo, un coleg de-al meu, doctorul Boișteanu, care e un specialist foarte bun, și sper să finalizăm acest proiect. Noi și așa trebuie să ne depunem actele de pensionare, dar încă nu ne-am gândit să le depunem, mai stăm vreo câțiva ani.
– Va fi și un cabinet stomatologic acolo?
Nu știu dacă va fi, asta depinde de primărie. În primul rând trebuie să găsești doctor. Dar, din câte știu, este un cabinet în spatele primăriei, iar lumea este foarte mulțumită.
Alexandru ANDRIEȘ