Instalarea perioadei reci coincide cu „deschidere” sezonului de răceli, viroze, infecții respiratorii și gripă. De pe 30 septembrie și până la începutul lunii noiembrie în județul Neamț s-au înregistrat două cazuri de gripă, spitalizate, nefiind vorba de minori sub 14 ani. Însă cazurile de răceli și infecții respiratorii sunt numeroase. „În săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie au fost raportate 1.967 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS – infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii), înregistrându-se cu 18% mai puține cazuri decât săptămâna anterioară (2.397) și cu 23% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (1.514)”, anunță Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Din totalul cazurilor înregistrate în doar o săptămână circa 1.550 sunt infecții acute ale căilor respiratorii superioare, marea majoritate – 964 – fiind la copii sub 14 ani din care 12 au fost spitalizați. Alte 418 cazuri au fost diagnosticate cu pneumonie, 67 având nevoie de ajutor medical specializat, aproape jumătate dintre pacienți fiind copii sub 14 ani. În intervalul analizat nu a fost nici un caz de gripă clinică. „Ponderea cazurilor internate în această săptămână (4,32%) a fost mai mică comparativ cu săptămâna precedentă (4,38%). Până în prezent au fost vaccinate antigripal 20.491 persoane, din care 20.349 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat”, mai arată sursa citată.
DSP Neamț atrage atenția asupra faptului că vaccinarea antigripală este cel mai bun mod de a preveni gripa și complicațiile severe cauzate de virusul gripal. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni și ideal imunizarea ar trebui făcută în fiecare an, începând de la mijlocul toamnei, iar vaccinul începe să-și facă efectul în două săptămâni. Începând de anul trecut, vaccinul nu se mai distribuie prin medicii de familie ci se achiziționează pe bază de prescripție, din farmacii. „În sezonul 2024-2025, Campania de vaccinare antigripală, se derulează prin cabinetele medicilor de familie similar cu sezonul anterior, 2023-2024, pe bază de prescripție medicală, astfel: vaccinul antigripal va fi procurat de către fiecare pacient asigurat în parte de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice emise de către medicul de familie; pacientul revine la cabinetul medicului de familie unde îi va fi administrat vaccinul. În cazul în care vaccinul nu va fi administrat imediat după ce a fost preluat de la farmacie, acesta trebuie păstrat în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Se recomandă respectarea acelorași condiții de temperatură și pe perioada transportului. Vaccinul va fi păstrat în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină”, conform DSP.
Beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al vaccinului împotriva gripei: copiii cu vârsta între 6 și cel mult 19 ani; gravidele; persoanele între 19 și 65 de ani care au fost diagnosticate cu boli cronice – cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, cu boli metabolice, oncologice, autoimune, cu malformații congenitale, obezitate, asplenie, infecție HIV/SIDA, imunosupresie congenitală, ori se află în pregătire în vederea efectuării unei splenectomii, urmează terapie imunosupresoare, au transplant de organe; persoane cu vârsta de peste 65 de ani; personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
Asigurații între 45 și 65 de ani, fără boli cronice beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință al vaccinului antigripal. Cei care nu sunt incluși în categoriile menționate anterior pot să se vaccineze după achiziția vaccinului cu plata integrală a acestuia. Vaccinuri pentru gripa sezoniera disponibile in Romania sunt: vaccinuri tetravalente cu virus inactivat – injectabile, utilizate pentru toate categoriile de vârstă, începând cu 6 luni; vaccin tetravalent cu virus viu, cu administrare intranazala – utilizabil pentru copii 2 – 18 ani. Eventualele reacții adverse sunt de mică intensitate și de durată scurtă.
(G. S.)