Primăria municipiului Piatra-Neamț, prin Direcția de Asistență Socială, construiește, dotează și va asigura funcționarea primului centru de zi din oraș prin care se va contribui la prevenirea instituționalizării/ reinstituționalizării a persoanelor adulte cu dizabilități.
Începând de luni, 11 noiembrie 2024, constructorul S.C. STEF EDIL CDP S.R.L. a pregătit terenul situat în strada Ozanei, nr. 27 în vederea organizării șantierului, conform ordinului de începere a lucrărilor de execuție, iar echipa de muncitori este prezentă în șantier pentru a începe cu prima fază, respectiv marcarea și trasarea fundației. Centrul va avea o suprafață desfășurată de 511 mp, cu respectarea standardelor nZEB, ceea ce înseamnă că orice cost privind consumul de energie va fi aproape de 0. Totodată, amplasamentul va respecta și normativele privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități.
„Când am preluat mandatul de primar al municipiului Piatra-Neamț am promis că voi fi un primar al tuturor pietrenilor, dar mai ales al celor care au nevoie de cel mai mult sprijin. Sunt semeni ai noștri pe care viața i-a pus la grea încercare și au nevoie de ajutor specializat, iar prin acest centru, primul de acest gen din oraș, venim în întâmpinarea nevoilor lor și ale familiilor acestora. Mulțumesc echipei din primărie și vechii administrații care au obținut finanțarea pentru acest proiect. Beneficiarii proiectului vor primi șanse pentru o viață mai bună, iar eu îi asigur pe toți de sprijinul meu necondiționat.” a declarat primarul Vasile-Adrian Niță
Reamintim faptul că, în urma participării Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț la apelul de proiecte lansat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13 – Reforme Sociale, se va construi, dota și se va asigura funcționarea „Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Piatra Neamț”. Prin intermediul acestui centru se va asigura creșterea accesului la servicii durabile, accesibile și de înaltă calitate pentru persoanele adulte cu dizabilități, aflate în risc de excluziune socială, precum:
– Activităţi de informare şi consiliere socială,
– Activități de consilierea psihologică/ psihoterapie/ artterapie,
– Activităţi de abilitare şi reabilitare (kinetoterapie),
– Activităţi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă,
– Activități de pregătire pentru muncă și sprijin pentru integrarea în muncă,
– Activități de integrare și participare socială și civică și activități culturale și sportive.
Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 5.851.601,68 lei, din care 4.017.695,47 lei reprezintă valoarea totală eligibilă obținută din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar 1.833.906,21 lei vor fi asigurați din bugetul local.