În mai 2023, o bucată din tavanul corpului de clădire unde învățau elevii de la primar de la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra-Neamț s-a prăbușit fără să existe victime printre copii sau cadre didactice.
Detalii despre ce s-a întâmplat atunci și despre reacția Primăriei Piatra-Neamț găsiți aici și aici.
Un nou primar, o nouă promisiune
Noul primar, Adrian Niță va propune, în ședința Consiliului Local de miercuri, 20 noiembrie, alocarea fondurilor necesare reparațiilor prin proiectul de rectificare bugetară.
„În prima ședință de Consiliu Local voi propune, la rectificare, alocarea unei sume de bani pentru a putea să scoatem la licitație această lucrare deosebit de necesară pentru toți copiii de la Școala nr. 2. Voi solicita ca termenul de execuție să fie rezonabil, dar, în același timp, scurt, astfel încât până la anul, când încep cursurile, copii să poată să revină în corpul reabilitat”, declară primarul Adrian Niță, într-un comunicat de presă, după ce a fost la școală.
Comunicatul vorbește și despre un proiect pentru lucrări de reabilitare și recompartimentare a corpului de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 2 aflat într-o stare de degradare avansată. Proiect care probabil va suplimenta ordinea de zi a ședinței. Prin recompartimentare se dorește obținerea a 8 săli de clasă și a unei mici săli de sport în interior. În rest se presupune că se va reabilita și se va repara cam totul, iar la șarpantă se înlocuiesc părțile degradate.
Cum se văd lucrurile din partea celor care conduc școala
Steluța Luminița Andrei, directoarea școlii spune că elevii claselor primare învață în continuare în două schimburi, dimineață și după-amiază în clădirea principală și lucrurile se urnesc foarte greu:
„S-a făcut partea de proiectare, există hotărâre de consiliu local, s-a făcut achiziția proiectării și acum urmează să fie scoasă la licitație execuția lucrărilor. Au fost obținute avizele ISU, DSP, aici știu că m-am implicat și eu. Numai că lucrurile merg foarte greu.
Inițial s-a discutat despre demolarea acelui corp de clădire care este foarte vechi, era cea mai bună soluție după părerea mea. Dar Inspectoratul de Stat în Construcții a realizat o analiză acolo și a comunicat că acea clădire stă în picioare, că este o clădire solidă, rezistentă și atunci s-a renunțat la demolarea ei, s-a mers pe reabilitare. Vom vedea ce se întâmplă mai departe, noi sperăm să înceapă lucrările cât mai curând”.
Angela Croitoru