Dr. Felix-Adrian Tencariu, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va susține joi, 21 noiembrie, la ora 13:00, o prelegere despre arheologia experimentală la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, în cadrul Conferințelor CMNN. Tema abordată, intitulată „Arheologia experimentală: unealtă activă pentru înțelegerea trecutului” , va evidenția valoarea acestui domeniu în descifrarea culturilor antice și în popularizarea istoriei.
Arheologia experimentală oferă perspective noi prin simularea tehnicilor și comportamentelor din trecut, contribuind la interpretarea descoperirilor arheologice fără analogii în sursele documentare. Acestea completează cercetările tradiționale, aducând informații utile despre stilul de viață, tehnologiile și obiceiurile culturale ale comunităților străvechi. De asemenea, prin simulări, demonstrații și experimente publice, arheologia experimentală ajută publicul să înțeleagă mai bine semnificația descoperirilor istorice.
Dr. Tencariu este cercetător științific în domeniul arheologiei preistorice, fiind implicat în studii dedicate civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie și coordonând săpături în situri arheologice de referință precum Cucuteni-Cetățuie, Ruginoasa-Dealul Ruginii, Isaiia-Balta Popii și Târgu Frumos-Baza Pătule (jud. Iași), Poduri-Dealul Ghindaru, Fulgeriș-La trei cireși (jud. Bacău). A făcut parte, din comitetul științific de organizare a primelor trei congrese Arheoinvest (2011, 2012, 2013), precum și din comitetul de organizare al First Internnational Congress on theAnthropology of Salt (2015), în calitate de membru.
Activitatea sa academică include cercetări interdisciplinare, reconstituiri ale locuințelor neo-eneolitice și ale tehnicilor de ardere a ceramicii, precum și studii privind etnoarheologia sării.
Lucrarea sa recentă, „Despre artefacte și oameni: arheologia experimentală și înțelegerea trecutului„ (2024), sintetizează rezultatele unor experimente reprezentative și explorează paradigmele acestui domeniu.
Publicul este invitat de către organizatori să participe la eveniment pentru a descoperi cum poate arheologia experimentală să transforme modul în care percepem și înțelegem trecutul.
Denisa POPA