Replica cetățeanului turmentat din comedia de moravuri electorale “O scrisoare pierdută” a lui nenea Iancu Caragiale pare să-i fi inspirat pe unii, cel mai probabil membri ai unui partid ce are un candidat la prezidențiale. Și s-au gândit că nu ar fi rău să-și ofere ajutorul… din spirit civic, bineînțeles!
La Săvinești, în fața Secției de votare nr. 415, în cursul după-amiezii de duminică, 24 noiembrie, au fost observate două persoane care direcționau alegătorii către secția de vot și păreau că i-ar sfătui și cu cine anume să voteze. Aceștia au fost văzuți chiar pe geamul secției respective, din interior. Informația ne-a parvenit de la reprezentanții AUR Neamț, care urmau să și sesizeze poliția, prin apel 112, în legătură cu acest incident.
Legea spune că “Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei”. Cu alte cuvinte este o contravenție electorală.
Locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean Neamț, judecător Claudia Veronica Vasiliu ne-a declarat: „Este de competența președintelui secției de votare respective ca, pe o rază de 500 de mp, de jur împrejurul secției, să ia măsurile ce se impun pentru păstrarea ordinii și liniștii publice. La noi, în afară de sesizarea telefonică de la Secția nr. 45 ApaServ cu tentativa de vot multiplu nu au fost alte reclamații și sesizări”.
Conform legii, președintele secției de votare ar trebui să facă ordine, poate primi și gestiona și întâmpinări privind incidentele ce țin de ordinea și liniștea publică în secție și în apropierea acesteia. Dar el nu poate da și amenzi pentru contravenții electorale, ci doar, eventual, să sesizeze poliția.
Angela Croitoru