Biroul Electoral Județean (BEJ) Neamț și toate celelalte din țară nu au voie să ofere presei, partidelor politice sau oricui altcuiva informații și nici să iasă în spațiul public cu vreo informație legată de modul de derulare a procesului de verificare și renumărare a buletinelor de vot de la primul tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie.
„Domnul președinte nu vă poate da niciun fel de informații, nici dumneavoastră, nici nimănui, în afară de Biroul Electoral Central. Am primit aseară (vineri, 29 noiembrie-n.r.) o circulară de la BEC în care se precizează în mod expres acest lucru, de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea tuturor datelor”, ne-a informat un membru al Secretariatului Tehnic al BEJ Neamț.
În circulara BEC se precizează:
„Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule”.
Președinții BEJ din țară trebuie și să ia toate măsurile “în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate la versiunile scanate și la cele originale ale proceselor-verbale”.
Procesele verbale ale renumărării voturilor vor fi transmise până la data de 1 decembrie ora 22,00, în format electronic, de către președinții BEJ și numai de către aceștia. Originalul acestor procese verbale va fi păstrat
„în fişete închise cu o cheie deținută exclusiv de către acesta” (președintele BEJ-n.r.), ca și terminalul electronic de pe care au fost transmise.
Totul se păstrează sub cheie, sigilat. În afara celor 15 membri ai BEJ Neamț și ai secretariatului tehnic, nimeni altcineva nu are acces în sala în care se desfășoară procesul de numărare și verificare a buletinelor.
Toată această secretomanie nu este tocmai justificată. Vor fi, cu siguranță acuzații – în special din mediul politic- în legătură cu lipsa de transparență a acestui proces.
Angela Croitoru