Cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înființarea Colegiului Național „Petru Rareș,” din Piatra Neamț, comunitatea locală a celebrat una dintre cele mai emblematice instituții de învățământ din România. Evenimentul a adunat elevi, profesori, absolvenți, oficialități și parteneri educaționali, punând în lumină istoria bogată, prezentul inovator și perspectivele unui viitor promițător.
Istoria care inspiră generații
Fondat în 1869 ca gimnaziu de băieți, instituția s-a afirmat rapid prin contribuția unor personalități de marcă precum Calistrat Hogaș și Ioan Negre. La 27 noiembrie 1869, în ședința festivă a inaugurării primului gimnaziu din Piatra Neamț, tânărul profesor Calistrat Hogaș spunea: „Acest gimnaziu este rezultatul unei vii necesități simțite de mult timp de toți cetățenii acestei urbe”. Sub conducerea profesorului Ioan Negre, școala s-a transformat într-un bastion al educației, atrăgând elevi din întreaga regiune. În 1897, școala devine Liceul de băieți „Petru Rareș”.
Un eveniment aniversar plin de emoție
Ceremonia de aniversare a început cu intonarea Imnului Național al României și a fost prezentată de doi elevi ai colegiului: „Noi, cei de astăzi, Consiliul Școlar al Elevilor, Corpul Profesoral al Cancelariei și echipa managerială am lucrat, ca întotdeauna, ca o familie pentru ca prin efortul nostru colectiv să onorăm modelul impus de înaintași, să demonstrăm faptul că merităm în continuare eticheta prestigiului și pentru ca acest liceu cu tradiție și viziune, în egală măsură, să poată oferi în fiecare zi mai mult celor care calcă pragul, siguranța că aici pot realiza și pot deveni orice își doresc. Pentru noi toți a venit clipa mult așteptată în care spunem într-un glas: La mulți ani, Petru Rareș!”
Omagiu adus tradiției și excelenței ”Rareșului” de către oficialități
La eveniment au participat și oficialități ale municipiului Piatra Neamț și ale județului: domnul prefect Adrian Bourceanu, domnul primar Adrian Vasile Niță, părintele paroh Dan Ovidiu Cojan, reprezentanta Inspectoratului Județean Neamț, inspector de limba și literatura română, doamna profesor Roxana Prisacaru și reprezentanta Asociației Colegiilor Centenare, doamna director Brîndușa Andrei de la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”.
Prefectul Adrian Bourceanu a subliniat rolul elevilor în perpetuarea valorilor colegiului: „Prestigiul acestei instituții nu a fost dat de istoricul și de personalitățile care l-au întemeiat, cât de dumneavoastră, cei care absolviți liceul și prestigiul acestei instituții este dat de cei care, ieșind din această clădire, ieșind din băncile acestui colegiu, au făcut performanță. Bineînțeles că trebuie să menționăm numele marelui scriitor Calistrat Hogaș, care a fost aici profesor pe partea umană. Bineînțeles că trebuie să-l menționăm pe profesorul Ion Negre. Dar, încă o dată, absolvenții acestui colegiu au făcut performanță oriunde au plecat și au dat țării o plus valoare. Dragilor, când am văzut olimpicii care vin dintre voi, mulți dintre voi poate chiar sunteți în sală, am fost mândru. Chiar am fost mândru că sunt părtaș și pot să vă cunosc, pentru că sunt convins că dumneavoastră veți continua acest prestigiu al colegiului și veți face performanță oriunde veți merge. De aceea, dați-mi voie domnule director Oniciuc să vă felicit pentru tot efortul pe care l-ați depus aici. Am văzut pasiunea, pentru că dumneavoastră nu sunteți un simplu director, sunteți un pasionat, împreună cu domnul Filimon și alți colegi, sunteți cu adevărat pasionați pentru această misiune care înseamnă profesia de dascăl. Vă mulțumesc și la mulți ani!”
De asemenea, primarul Adrian Niță, el însuși absolvent al ”Rareșului”, a vorbit cu emoție despre anii de liceu: „Am absolvit și eu liceul Petru Rareș și intrând din nou în această sală am trăi multe emoții. Eu aveam clasa chiar aici, lângă această sală de festivități. Trăiesc niște emoții extraordinare revenind în curtea liceului, în clădirea liceului, revăzându-mi o parte dintre profesorii mei dragi care m-au ajutat nespus de mult. Aveam în familie pe cineva care-mi spunea: mediul ori te strică, ori te ridică. Iar la Rareș, într-adevăr, mediul chiar te ridică pentru că profesorii, colegii, toți elevii, absolut toată lumea de aici și nu doar de câțiva ani, ci dintotdeauna au demonstrat că sunt oameni deosebiți. Îl felicit pe domnul director pentru toată activitatea pe care o depune și pentru faptul că ține în continuare Rareșul acolo sus și am devenit un brand de ceva timp și peste hotare, nu numai în țară, unde eram deja recunoscuți. Pot să vă spun că așa e destinul, se pare că mă atrage ca un magnet tot spre Rareș pe parcursul vieții mele acest loc binecuvântat, zic eu, între aceste trei puncte spirituale, sinagoga și cele două biserici, care pare, într-adevăr, binecuvântat de Dumnezeu și care sunt convins că și de acum înainte va rămâne tot în zona excelenței și va șlefui niște oameni adevărați cu care noi ne vom mândri și pe viitor. Eu vă mulțumesc, în primul rând, dumneavoastră, profesorilor, tuturor celor care zi de zi puneți cărămidă cu cărămidă pentru ca acești tineri minunați să ne facă să ne mândrim și pe viitor, iar în mine veți avea un partener întotdeauna. Vă mulțumesc încă o dată! Doamne ajută și la mulți ani!
Inspectorul școlar Roxana Prisacaru a declarat: „Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în calitate de promotor și garant al educației de calitate nemțene, reușește an de an să păstreze și să optimizeze performanțele prin rezultatele de excepție obținute cu implicarea responsabilă a tuturor celor care reprezintă Colegiul Național Petru Rareș: manageri, cadre didactice, elevi, personal auxiliar și administrativ în colaborare constructivă cu părinții și comunitatea. Performanțele acestei instituții de prestigiu cu nume voievodal scriu continuu o istorie a excelenței prin rezultate remarcabile, activități și proiecte școlare la nivel local, național și european, studii și cercetări științifice și didactice, activități de formare a elevilor și a cadrelor didactice în acord cu principiile și valorile rareșiste rămase ancoră în timp. Excelența, flexibilitatea și adaptabilitatea, cooperarea și comunicarea, etica și integritatea, echitatea, profesionalismul, personalizarea educației. Toate aceste realizări devin repere ale timpului și ale timpurilor. Toate aceste principii și valori devin blazon al instituției, evocate și celebrate în astfel de momente festive. Și toate înseamnă, dincolo de statistici, cifre și consemnări, implicarea devotată a celor care le-au făcut posibile: întemeietorii, continuatorii tradiției și ai spiritului rareșist, iar astăzi, dumneavoastră, cei care creează zi de zi noi perspective ale educației de calitate. Dumneavoastră, tuturor celor care astăzi reprezentați Colegiul Național Petru Rareș, vă transmit aprecierea și confirmarea excelenței din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, alături de încrederea în valoarea realizărilor viitoare. La mulți ani, Petru Rareș!”
Film și tradiție: elevii Rareșului readuc la viață istoria
Un punct important al evenimentului a fost prezentarea scurtmetrajului „Tataia”, un film despre viața lui Calistrat Hogaș, primul director al Gimnaziului de băieți din Piatra Neamț. El a fost realizat pe baza romanului cu același nume scris de Sidonia Hogaș, fiica marelui prozator. Acest proiect este creația unei echipe de elevi coordonate de prof. dr. Dorina-Luminița Drexler, în colaborare cu actorul Teatrului Tineretului, Andrei Merchea Zapotoțki. Asociația Alumni Rareș, primul grup de acest tip din județul Neamț, a fost prezentă pentru a sprijini inițiativele educaționale. Alexandru Filimon, inițiatorul asociației, a declarat: „Eu am terminat în ‘92. Vom fi întotdeauna alături de colegiu, alături de conducere, alături de proiectele voastre. Vă așteptăm și pe voi în viitor să fiți membri ai asociației noastre.”
Un simbol al educației românești
Colegiul Național „Petru Rareș” nu este doar o instituție de învățământ, ci și un reper cultural, moral și academic. Pe parcursul celor 155 de ani, școala a fost martora unor momente istorice, inclusiv primirea Crucii Regale, un simbol al aprecierii Casei Regale a României. Noul blazon al colegiului, prezentat în cadrul ceremoniei, reflectă valorile acestuia: „Excelență prin asumarea tradiției”.
Viitorul Rareșului
În ciuda provocărilor din educația românească, Colegiul Național „Petru Rareș” continuă să demonstreze că performanța este posibilă. În fiecare an, liceul se numără printre primele zece din țară la rezultatele examenului de bacalaureat și la olimpiadele naționale. Aniversarea celor 155 de ani ai Colegiului Național „Petru Rareș” a fost un prilej de celebrare a trecutului, prezentului și viitorului. Cu rădăcini puternice în istorie și cu o viziune clară pentru viitor, ”Petru Rareș” rămâne un simbol al excelenței educaționale în România.
Alexandru ANDRIEȘ