De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Parcul Central din Piatra Neamț a devenit un magnet pentru locuitorii dornici să celebreze spiritul românesc. Încă de dimineață, locul a fost împânzit de steaguri tricolore, râsete de copii și agitație caracteristică marilor sărbători.
Punctul culminant al zilei a fost parada militară și cea a autospecialelor de intervenție, care au stârnit o curiozitate deosebită în rândul celor prezenți. Copiii, fascinați de mașinile de pompieri și uniformele soldaților, se întreceau în a face poze, în timp ce părinții rememorau povești din copilărie, când paradele aveau o altă atmosferă.
Ceremonia s-a încheiat cu recitalul îndrăgitului interpret de muzică populară, Grigore Gherman și a elevilor Școlii Populare de Arte, care au adus o notă tradițională sărbătorii prin cântecele lor. A fost mai mare înghesuială la paradă decât în secțiile de votare, căci să nu uităm, în acest an alegerile parlamentare au picat fix de Ziua Națională a României.
Târgul de Crăciun, inaugurarea foișorului și patinoarul
Într-o altă zonă a parcului, Târgul de Crăciun își deschidea brațele către vizitatori. Deși modest ca dimensiuni, târgul a compensat prin organizare și oferta diversificată: tarabe cu delicii culinare și băuturi calde. Cozonacii ungurești și clătitele aburinde au fost vedetele zilei dar și a serii, iar vinul fiert, aromat cu scorțișoară, s-a dovedit o companie de nădejde pentru cei cuprinși de frigul pătrunzător.
O familie din oraș a împărtășit experiența lor: „Am venit aici pentru copii, dar și pentru noi. E o atmosferă caldă și prietenoasă, iar parcul arată minunat împodobit cu luminițe. Simțim cu adevărat spiritul sărbătorilor”. „Este un târg mic, dar foarte bine organizat”, a spus o doamnă venită cu nepoțeii la luminițe. „Îmi place că au amenajat frumos parcul, să avem unde să venim cu cei mici”.
Un alt eveniment l-a constituit redeschiderea oficială a foișorului din Parcul Central, recent reabilitat și reamenajat. Reconstrucția acesteia a adăugat un plus de eleganță zonei, iar inaugurarea a fost celebrată cu trei concerte susținute de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, iar momentul a fost unul de succes. Spectatorii, de toate vârstele, s-au bucurat de spectacolele muzicale.
Pentru cei mai tineri, patinoarul a fost atracția principală. Pe gheață, râsetele și încercările neîndemânatice de a ține echilibrul au creat o atmosferă molipsitoare. Părinții priveau de pe margine, încălziți de paharele de ceai sau vin fiert, savurând spectacolul oferit de copii lor.
Un adolescent, întrebat cum i se pare patinoarul, a spus entuziasmat: „Nu avem ocazia să ne dăm pe gheață în fiecare zi. Ne-am distrat pe cinste!”. Am întrebat și un grup de mai multe persoane cum se simt la Târgul de Crăciun și dacă au fost la vot: „Am fost dimineață să votăm și apoi am ieșit toată familia la o plimbare de duminică. Parcul este cel mai frumos loc din oraș în această seară și nu puteam să ratăm luminițele și parada. Copii s-au bucurat mult să vadă autospecialele și pe militari, pentru ei am venit mai mult. Acum așteptăm să termine de jucat pe gheață și să plecăm acasă”, spunea o tânără venită cu familia.
Tradiție și identitate
Grigore Gherman și elevii Școlii Populare de Arte au fost în centrul atenției la concertul de după paradă. Repertoriul lor a inclus cântece patriotice și melodii tradiționale care au stârnit aplauze și chiar lacrimi în rândul publicului. „Aceste momente ne aduc aminte de cine suntem și de ce e important să fim mândri de țara noastră”, a declarat un spectator. „Astfel de evenimente păstrează vie tradiția și ne învață să ne respectăm rădăcinile”.
Străzi goale, parcuri pline
În timp ce centrul orașului forfotea de activitate, străzile mai îndepărtate erau surprinzător de pustii. Atmosfera generală din oraș era în contrast puternic: pe de-o parte liniștea străzilor pustii, iar pe de altă parte agitația din jurul parcului. Unii localnici au remarcat această discrepanță: „E ca și cum orașul ar fi avut două fețe astăzi: una liniștită, cealaltă plină de viață”.
Din Mărăței și până în Sarata dar și spre Dărmănești, străzile erau goale, cel mult o persoană rătăcită prin fața unei stații de autobuz sau pe la benzinării. Ștrandul, cândva o atracție majoră, nu a fost prea vizitat în ziua alegerilor. Ori este prea departe, ori nu are suficiente luminițe. Cert este că lumea nu s-a prea înghesuit. Lipsa unor amenajări specifice sărbătorilor pare să-i fi descurajat nemțenii. Nu mai vorbim de terenuri și alte zone de agrement în care bătea vântul. Se pare că cine a avut de ieșit, a ieșit unde se simțea spiritul sărbătorilor. Nici parcarea de la complexele de lângă Gară nu a fost ca în alte week-end-uri, plină de tineri. Cel mai probabil, toți s-au mutat la parc. Este mai frumos să stai să socializezi printre luminițe și este și „gratis”. Și mall-urile din Piatra Neamț au fost pline, oamenii au ieșit la cumpărături după evenimentele organizate, nu se putea altfel. Că e vorbă la români „Nimic nu-i mai greu de dus decât stomacul gol”.
Ziua Națională a fost serbată și de Complexul Muzeal Național Neamț, care a organizat la ora 11:00, vernisajul expoziției „Ie și eleganță”, eveniment ce a scos în evidență importanța meșteșugurilor tradiționale. Pentru această ocazie, muzeul a reunit 20 de cămăși realizate în ultimii doi ani în cadrul Șezătorilor de la Piatra, Borlești și Bicaz.
Mergând și spre alte zone din județ reamintim că și la Roman a avut loc o depunere de coroane și o paradă militară în Piața Roman Vodă. De data aceasta parada a fost una doar cu echipajele militare, fără autospeciale, cum se obișnuia în anii trecuți.
Depuneri de coroane au fost și în comune precum Văleni și Timișești, dar și alte localități din județ participând grupuri mai restrânse de persoane, printre ei aflându-se atât oficialități, cât și elevi.
Pentru mulți, sărbătoarea a fost mai mult decât un prilej de distracție. A fost o reamintire tăcută a lucrurilor simple care unesc o comunitate: bucuria de a fi împreună, tradiția transmisă din generație în generație și respectul pentru simbolurile naționale. Cu stegulețe tricolore în mâini și obrajii îmbujorați de frig, sute de copii au rămas cu amintiri frumoase, pe care sigur nu le vor uita prea curând.
Denisa POPA