Alegerile parlamentare din acest an au coincis cu Ziua Națională a României. De această dată 1 Decembrie nu a însemnat doar să vorbim frumos despre patriotism și valorile democrației, ci a fost cea mai importantă formă de participare a cetățenilor pentru alegerea viitorului for legislativ al țării. La cea de-a doua duminică consecutivă de vot, după primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie, mobilizarea a fost cu mult mai bună. Chiar de la primele ore ale dimineții în multe localități din Neamț exercițiul democratic a funcționat. S-au prezentat la urne alegători de toate vârstele, de la tineri care au votat pentru prima dată în viața lor și cupluri în floarea vârstei, până la persoane pe a căror carte de identitate nu mai era loc pentru timbrele care atestau exercitarea opțiunii de vot. Semn că nu au ratat nici un scrutin până acum. Ce a determinat o astfel de mobilizare în condițiile în care pe 24 noiembrie la aceeași oră străzile erau pustii și membrii comisiilor de votare așteptau cele „două valuri” – ieșirea oamenilor de la slujba de la biserică și prezența de după amiază? Din spusele celor care au ieșit de la urne a reieșit cu ușurință motivul: iritarea cauzată de renumărarea voturilor de la primul tur al prezidențialelor și posibilitatea reluării scrutinului. Aceste două „ingrediente” le-au dat cetățenilor senzația că votul lor nu contează. Și pentru că da, votul fiecăruia în parte are însemnătate, prezența a fost cu mult mai mare și i-a surprins chiar și membrii din comisii.
PIATRA NEAMȚ
„Nu am mai fost la vot de 4 ani. De fapt de 5 ani, de la ultimele alegeri prezidențiale. Dar azi am venit pentru țara mea, pe care o iubesc nespus. Nu prea stau eu bine cu politica, dar am să votez și duminica viitoare, pe 8 decembrie. Deoarece contează. Pentru țara mea, pentru poporul meu”, a spus o pietreancă la ieșirea din secția de votare de la Centru Social ”Pietricica”.
„Votez azi pentru România. Votez pentru țara mea, pentru copiii mei. Votez pentru un viitor mai bun. Am fost și săptămâna trecută, la primul tur, și o să votez și săptămâna viitoare, tot pentru președintele României. Sunt o femeie trecută de 70 de ani și nici nu știu să spun dacă renumărarea voturilor la prezidențiale a fost un lucru bun. Dar cu siguranță vin și la turul doi”, a punctat o femeie care a votat la aceeași secție în jurul orei 09:00.
GÂRCINA
Un alt cetățean, care și-a exprimat opțiunea politică la Școala Gimnazială „Episcop Melchisedec Ştefănescu” Gârcina, a spus că a votat ca cineva să aibă grijă și de cei mai în vârstă, dar nu a ratat ocazia de a-și exprima scepticismul în legătură cu renumărarea voturilor de la prezidențiale:
„Avem speranțe. Mai ales de la tineret și pentru tineret. Noi votăm ca să fim în rând cu lumea, dar nu mai avem speranță. Să fie bine pentru tinerii care vin din urmă. Dar ce s-a întâmplat după votul de duminica trecută… E o măgărie curată. Când îi văd că se ceartă, îmi vine să mă duc în pădure să aduc lemne, chit că-s femeie bătrână. Lasă-i, Doamne iartă-mă, să-și aleagă vreunul, că ne-apucă sărbătorile și nu-ți mai tihnește Crăciunul decât cu pănărămi: nu-i bun cela, îi bun cela, voturi, numără, renumără… s-o furat, nu s-o furat… Asta-i treabă? Nu-i bun. Nu-mi place. Am votat că am nepoate, să ajungă ele mai bine, că eu îs bătrână și ca mâine… kaput”.
Cam la fel era atmosfera și în localitatea Almaș. „Am venit la vot pentru libertate, pentru democrație, să scăpăm de jugul acesta pe care-l ducem de mai bine de 30 de ani. Pentru asta am votat. Pentru o schimbare în bine. Renumărarea voturilor de la prezidențiale e un jaf pe față, nu sunt de acord. Pentru că nu au temei legal”, a spus cu năduf un localnic privind mai mult spre cer, ca după un ajutor divin.
DOBRENI
Unica secție de votare din comuna Dobreni avea un flux continuu de alegători chiar dacă era foarte dimineață, în jurul orei 10:00.
„Am votat pentru schimbare, poate o să fie mai bine decât a fost până acum. Acu‘ dacă o fi mai bine sau vine mai rău, Domnul știe. Și alegerile prezidențiale, se numără și se renumără și se prelungește din nou. Ce-i asta? Am votat o dată, sănătate. Acu‘ dacă trebuie să mai votăm din nou de două ori…. Care o ieși, acela o ieși. Da‘ măcar de o ieși un președinte bun. Adică să ne ducă la mai bine, nu la rău cum ne-au dus toți până acu‘”, spune un alegător.
„Ne dorim să fim o țară democrată și să fie bine în țara noastră pentru că am suferit destul până acum. Să avem tot ce ne trebuie. Iar ce s-a întâmplat săptămâna trecută, este greșit. Nu trebuie să umblăm noi acum să votăm din noi. Nu-i corect, trebuia stabilit de la bun început ce și cum și totul ar fi fost corect. Tot votăm, votăm, dar să vedem cine iese”, a declarat o localnică după ieșirea de la urne.
BODEȘTI
„Votăm pentru independență și pentru drepturile pe care le avem. Și, eventual, să evolueze drepturile pe care le avem, să nu regresăm. În general pentru o Românie mai bună. Că tot sper, de când am drept de vot, că se schimbă ceva. Renumărarea voturilor de la prezidențiale era de așteptat cumva, deoarece nu am auzit de candidatul care a ieșit pe primul loc. Deși era pe liste, eu nu l-am văzut în spațiul public, nu am auzit nimic despre el și nu-l cunoșteam. Și sincer nici nu m-a interesat pentru că nu era opțiunea mea. E cumva dezamăgitor că s-a ajuns în această situație. Dar este necesară reluarea alegerilor în cazul în care se dovedește că s-a comis o fraudă. Înțeleg frustrarea și faptul că pe banii noștri s-ar putea relua procesul electoral, în esență pentru nedreptate și pentru că în unele secții de votare nu s-au respectat regulile, dar este necesar ca să fim siguri că de data aceasta votul a fost cel corect și președintele o să fie cel ales de popor”, a declarat o tânără aflată la cel de-al doilea exercițiu democratic din viața ei.
CRĂCĂOANI
„Poate dă bunul Dumnezeu și apare ceva. Să se schimbe oleacă și să trăiască toată lumea așa cum trebuie să trăiască. Nu ca până acum. Poate or veni niște oameni care să nu fie numai pentru buzunarul lor. Măcar dacă pun în buzunarul lor, dar să facă și ceva împrejur. Să se vadă că ceva a rămas în urmă. Pentru că în urma lor nu vedem nimic. Pentru că nu au făcut nimic. Și numără iar voturile de săptămâna trecută… Asta-i cea mai mare porcărie care putea fi făcută. Eu am niște suspiciuni. Dar depinde, să vedem. Dacă anulează voturile acelea, pot spune că ne îngroapă de tot”, spune un localnic care are cartea de identitate plină de timbre, fapt care atestă o prezență constantă la toate alegerile.
NEGREȘTI, SAT POIANA
„E timpul să se schimbe ceva în țara asta. Asta vrem. Iar ce s-a întâmplat cu votul de săptămâna trecută, este o măgărie. Nu ar fi trebuit să se întâmple. Niciodată nu s-a făcut așa. Și acum ce s-a întâmplat? Nu le convine? Să le ajungă, că timp de 35 de ani ne-au nenorocit. Tot s-a stricat în țara asta, uitați unde stăm…”.
„Dar dacă alegerile prezidențiale se reiau, noi același vot îl avem. Nu am schimbat opțiunea. Susținem același candidat indiferent dacă le convine sau nu le convine”, spune un cuplu care a venit la vot și la alegerile prezidențiale, cât și la cele parlamentare.
În reședința de județ, cei care au ieșit să-și exercite dreptul la vot erau conectați nu doar la alegerile parlamentare, ci discutau deschis despre situația fără precedent, renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Din punctul meu de vedere s-a întâmplat ceva în premieră pentru România și pentru poporul român, iar din păcate nu este ceva cu care ne putem mândri. Este pusă sub semnul întrebării integritatea voturilor românilor, lucru care încalcă Constituția României”, a declarat un tânăr la ieșirea de la urne.
„A fost clar dorința poporului! Nu este vorba de fraudă, cât de dorința de a scăpa de partidele consacrate, așa numite tradiționale, PSD și PNL. Cred că oamenii au votat mai mult pentru a-i elimina pe cei despre care consideră că i-au mințit ani și decenii la rând”, a punctat o pietreancă în floarea vârstei.
„Este ceva anormal ce se petrece în țărișoara noastră. Ca la noi la nimeni… În vremurile astea nu mai poți avea încredere în nimeni, mai ales în politicienii care de 35 de ani au îngenunchiat țara”, a fost o altă reacție.
Vot pe Valea Muntelui: între „Ce vrea Dumnezeu” și „Să se schimbe oleacă în România”
În localitățile de pe Valea Muntelui atmosfera nu a fost tocmai ca în zona limitrofă reședinței de județ. În sensul în care oamenii au păstrat tradiția moștenită de ani de zile. Obligatoriu în zi de duminică au mers prima dată la slujba de la biserică și mai apoi a urmat exercițiul democratic. Așa se face că la primele ore ale dimineții au fost ceva mai puțini alegători la urne, iar atmosfera s-a mai animat abia în jurul prânzului. Membrii comisiilor de votare din mai multe localități au susținut faptul că, în general, prezența era mai bună decât cea înregistrată la primul tur al alegerilor prezidențiale, la scrutinul din 24 noiembrie. Ca notă generală, cei care și-au exercitat dreptul la vot în prima parte a zilei aveau așteptări din două direcții: dacă unii și-au exprimat încrederea că votul fiecăruia în parte contează, are greutate și ne va defini viitorul pentru următorul mandat, alții aveau convingerea că totul stă doar în mâinile și puterea Domnului.
BORCA
„Am votat așa cum am făcut la fiecare scrutin, dar în cele din urmă cred doar în ce va vrea Dumnezeu”, a declarat un localnic din Borca după exercitarea dreptului la vot.
Întrebat despre așteptările pe care le are de la cei pe care i-au votat, un alt sătean, care a prins destule exerciții democratice la etatea sa, a punctat că vrea schimbare pentru că la acest moment e „mare nebuneală”: „Ce să aștept? Să schimbe oleacă România asta că e mare nebuneală, să știți. Fiecare caută să fie ales ca să se îmbogățească, asta este lege. Nu numai eu, toată lumea zice așa. Să avem un conducător de-al nostru, să țină cu noi, cu românii, nu să-și tragă foc la oala lor. Deci ăștia, ăialalți au făcut vile, au făcut… ce n-au toți care au fost, deci a fost dezastru. Să se schimbe oleacă în România vreau. Iar în ce privește alegerile de săptămâna trecută, pentru președinte, ce să spun? S-a ajuns să se renumere voturile. Asta e o prostie pe care n-am văzut-o în viața mea. Am 80 de ani, dar n-am văzut așa ceva. Domnule, dacă au ieșit doi, ce mai vor? Credeți că acum nu tot așa o să iasă? Tot așa o să iasă, că lumea-i deșteaptă. Tineretul, mai ales, s-a deșteptat”.
FARCAȘA
La alegerile parlamentare au putut vota pe liste suplimentare nemțenii care nu erau în localitatea de domiciliu, dar aveau domiciliul în Neamț, spre deosebire de prezidențiale unde oricine nu era acasă, putea fi trecut pe listele suplimentare. Acest lucru i-a nemulțumit pe doi turiști din Capitală, aflați în tranzit pe meleaguri nemțene.
„Nu am putut vota, nu ne-au lăsat… nu suntem oameni, suntem bucureșteni”, și-au vărsat năduful cei doi, deși ar fi trebuit să știe că puteau vota doar în București.
Intrigarea lor a atras atenția unei alte persoane care venise pentru exercițiul democratic: „Nu pot vota pentru că nu sunt din localitate? Cum așa?! La prezidențiale cum s-a putut? Ce prostie! Săracii, uite, au venit, au toată voința să-și exprime votul. Și așa e mică prezența la vot, măcar dă-le drumul celor care vor să vină”.
Un alt localnic, care-și făcuse „temele”, știa cum stă treaba și și-a exprimat încrederea într-un viitor mai bun: „Ce așteptări să avem? Vrem o schimbare în mai bine a țării. Unele partide au făcut campanie și au promovat ce vor să facă, ca să știe lumea, altele nu. Aceleași promisiuni ca în fiecare an. Nu ați văzut, acu‘ numără încă o dată voturile de la prezidențiale. Eu cred că nu se întâmplă nimic dacă nu sunt făcute măgării, ar trebui să fie totul bine, nu cred să fie ceva greșit”.
Vântul schimbării care să ne ducă pe drumul corect era așteptat și de alți săteni care au venit la urne: „Așteptări nu avem prea multe, ei știu ce au de făcut. Important e să producă o schimbare și să ne aducă undeva, cândva, la liman și pe drumul cel bun”.
POIANA TEIULUI
Și în această comună prezența la urne a fost mai mare în jurul prânzului, toți așteptând de la acest scrutin ca noul for legislativ al țării să fie „pentru popor”.
„Aștept ca cei pe care i-am votat să facă ceva trebușoară dacă tot ajung acolo. Nici campanie nu a fost, da‘ nici nu ne-a interesat prea tare. Pentru că asta e decizia noastră, nu e influențată. S-a văzut ce-au făcut până acum, să facă și alții. Am votat și la alegerile prezidențiale și ei acum numără voturile din nou. Nu știu cât e de corect și cât e de normal. Dacă s-a votat o dată, ce rost are să mai numeri încă o dată, ce e asta? Să răspundă ăștia care s-au ocupat de alegeri dacă a fost făcut ceva, nu așa, doar să numere”, a spus un localnic la ieșirea de la vot.
GRINȚIEȘ
„Votăm și vrem să se implice mai mult pentru copii. Atât, pentru viitorul copiilor. Mai mult nu cerem. Pentru tineret, noi asta votăm, cei mai tineri. Am votat și duminica trecută, la prezidențiale, dar nu prea am fi de acord să se anuleze. Adică din punctul meu de vedere nu văd de ce ar trebui să se anuleze, asta e părerea mea”, a punctat un alegător.
O altă persoană care tocmai ieșea din secția de votare a spus că vrea și așteaptă schimbare, dar nu și-a putut ascunde dezamăgirea pentru ce s-a întâmplat în urma scrutinului prezidențial. „Acum am venit și eu la vot, dar data trecută (alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, n.r) nu am fost. Pentru că nouă nu ne dă nici un drept, nouă ne ia drepturile. Ăștia au luat toate sporurile, n-au lăsat nimic la minerit. Ne-au făcut frizeri pe toți. Dar așteptăm și noi mai bine, dacă nu azi, mâine. Deci noi, cei care am lucrat aici la uraniu, nici un drept n-avem. Suntem egali cu aceia care măturau strada. Nici ăștia noi nu cred că-s mai de soi, să facă ceva pentru noi. Fac pentru ei. Pentru ei fac totul, dar pentru oameni nimic, ce pot să facă? Dar ce pot să facă dacă țara e așa de dusă pe râpă?”.
DĂMUC
În fața secției de votare de la Căminul Cultural, în jur de ora 11:00, puțini oameni, mai multe mașini. Un domn la vreo 60 de ani intra în vorbă cam cu toți care veneau la vot, salutându-se cu căldură. Abordat, ne-a mărturisit că a venit din Germania ca să voteze, dar are buletinul expirat, a făcut actele și va merge la Bicaz să-l ridice ca să voteze. Ne-a spus cum votează cei din afară: „Acolo e AUR, POT, SOS și ăștia de la USR. De PSD și PNL nu prea vor să audă, că s-a săturat lumea de povești. Și din ce văd și aici e cam la fel”.
BICAZU ARDELEAN
O doamnă chiar în centrul comunei, extrem de supărată: „Votăm ca să le fie lor bine la toți. Am votat PNL la locale, eu cel puțin, că aveam primar de acolo. Cred că le este bine. Am votat PSD la președinte, că am zis că e mai bun Ciolacu decât Ciucă. Cred că le este bine și lor. Acum ar trebui să votez AUR, ca să le fie și lor mai bine. Dar de-al naibii nu votez, că și-au împărțit toți oamenii în secții, azi au meniu special acolo, așa că le este și lor bine. Merg acum acasă, mănânc un macrou, că e sărbătoare și poate o să-mi fie și mie bine, dar asta numai pentru că nu merg la vot”.
Gabi SOFRONIA