Vești nu tocmai bune pe final de an pentru persoanele vârstnice, dar nu numai. Guvernul pregătește o nouă „ordonanță trenuleț” pe modelul celei de la sfârșitul anului 2023, când au fost înghețate cheltuielile bugetare. Draftul viitorului act normativ prevede reducerea la sânge a cheltuielilor din visteria statului. Salariile și sporurile bugetarilor vor rămâne la nivelul anului în curs, salariații de la stat nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, munca suplimentară a acestora nu va fi plătită ci va fi compensată cu timp liber, iar angajările la stat vor fi sistate.
Afectați vor fi și pensionarii pentru că, deși ministrul Muncii anunțase creșterea valorii punctului de referință (VPR) de la 1 ianuarie, ceea ce ar fi dus la majorarea drepturilor bănești ale seniorilor, este foarte probabil ca acest lucru să nu se mai întâmple. Deoarece proiectul ordonanței trenuleț 2024 stabilește că pensiile rămân la același nivel până la aprobarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025. Valoarea punctului de referință (VPR) se menține la 81 de lei. Totul în condițiile în care, în urmă cu aproximativ o lună, pe 20 noiembrie, ministrul Muncii anunța că valoarea punctului de referință va fi de 91 de lei de la 1 ianuarie 2025, ceea ce ar fi însemnat o creștere de 12,1%.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, anunța ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, într-o postare pe contul de Facebook al Casei Naționale de Pensii Publice.
Proiectul de act normativ mai prevede că anul viitor instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă, precum și faptul că se mențin la nivelul din 2024 o serie de indemnizații între care cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război sau văduve de război. Proiectul noii ordonanțe se află în lucru la Ministerul Finanțelor și va fi discutat după formarea noului guvern.
(G. S.)