Primele camere de viteză au fost instalate pe șoselele din România. Implementarea sistemului a început pe principalele artere, dar deocamdată doar în sudul țării. Un site național a lansat informația că astfel de camere ar fi și în județul Neamț, dar conform informațiilor oficiale acestea sunt amplasate deocamdată doar pe autostrăzile A1, A2 și pe porțiunea cunoscută generic „drumul morții” din cauza numărului mare de accidente de circulație, drumul național DN2, în județul Vrancea.
Comunicatul Poliției Române despre camere de viteză instalate până în prezent
„Noul sistem e-SIGUR este activ! 🚦
📡 Cum funcționează?
Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată.
🔍 Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto.
🔸 Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic.
📍 Unde este activ?
- Autostrăzile A1 și A2
- Drumul Național DN2 din județul Vrancea
Extinderea la nivel național este planificată ulterior.
✅ Scopul?
Creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice din România.
Condu responsabil!
Siguranța rutieră începe cu tine. Respectă regulile de circulație!”, anunță Poliția Română pe Facebook.
Dacă mașina este surprinsă de aceste camere depășind viteza legale, proprietarul va fi notificat despre sancțiune în baza numărului de identificare surprins de camere. Dacă la volan se afla altă persoane decât proprietarul, acesta din urmă are obligația de a dezvălui identitatea șoferului, în caz contrar urmând să îi fie aplicată o amendă de 4.000 de lei pentru necomunicare.
Implementarea sistemului se va face la nivel național dar în acest moment nu a fost lansată licitația. Abia ulterior se va desemna cel care va efectua lucrarea, urmând ca sistemul de supraveghere să fie montat până la jumătatea anului viitor. În județul Neamț sunt două camere dar pentru rovinietă, acestea fiind montate pe DN 15, în localitățile Vaduri și Călugăreni.
Nu este prima oară când informații false au fost publicate privind implementarea „radarelor fixe” în România. În 2023 apăreau informații online despre 74 de radare fixe implementate de CNAIR (amănunte aici).
FOTO: Poliția Română Facebook
(G. S.)