Motto : Nu știu cum s-a nimerit,
Nu știu cum s-a potrivit
Că la noi prostia-i la putere.
Nu știu cum s-a întâmplat
Prin ce fenomen ciudat,
Că puterea-i plină de putori.
Șlagărul celor de la ”Sarmalele reci”, formație în vogă în anii ‘90, este mai actual ca niciodată, acum, după un an de alegeri succesive, care au eșuat lamentabil odată cu cele prezidențiale. Un lung șir de tâmpenii au adus România în situația de astăzi, când aproape toată lumea este de acord că a fost încălcată legea prin anularea alegerilor prezidențiale, dar că… asta ar fi fost singura soluție pentru apărarea democrației și statului de drept! Vorbim în mod deschis și fără regrete despre încălcarea fundamentului democrației – alegeri libere și rezultatul votului – cu argumentul că așa o apărăm! S-a ieșit din logica jocului politic cu un singur scop, menținerea la putere a unui sistem care dă semne tot mai clare de disoluție. Fără a respecta o ordine cronologică, vom încerca să scoatem în evidență cele mai mari greșeli politice ale anului 2024 la nivel național. Care au consecințe directe asupra vieții românilor.
Prostia supremă: PSD recunoaște că i-a dat voturi lui Simion
Fără îndoială, filmulețul de pe Tik Tok cu Ciolacu (prim ministru) și Simonis (președinte CJ Timiș), doi vajnici politicieni români cu pedigriu PSD, poate fi considerat prostia supremă. Comunicând pe Tik Tok, pe modelul ”Ascultă și nu judeca” probabil la sfatul acelorași consilieri care i-au dus pe locul trei la alegerile prezidențiale, cei doi au un dialog halucinant. Simonis, fost președinte al Camerei Deputaților, printre altele, recunoaște că toți pesediștii din județe au dat voturi lui Simion. Nu și lui Georgescu, că ar fi prea lată, dar oamenii din partid știu că acest lucru s-a întâmplat. În Neamț există deja „mărturisiri” ale unor primari care au participat la acest calcul electoral tâmpit. Nici o minte sănătoasă nu poate înțelege cum poți să direcționezi voturi către un contracandidat (peste 100.000, după sursele cele mai puțin darnice) și să pierzi la mai puțin de 3.000 de voturi. Doar niște nevolnici din punct de vedere intelectual, politic puteau să gândească așa ceva.
Răspunsul lui Ciolacu, mai puțin mediatizat, este și mai halucinant. Din dorința de a arăta ca un candidat grijuliu cu familia, el mărturisește că atunci când s-a luat decizia să se dea voturi lui Simion era la plimbare cu băiatul. Adică șeful PSD nu a fost de față când s-a luat decizia care l-a distrus ca politician și a pus partidul în situația de a face sluj în fața lui Iohannis (nu-i prima dată, dar asta nu scuză lucrurile) și apoi a Curții Constituționale. Dacă cineva stă să-l creadă, atunci PSD este un partid în care deciziile le ia cine vrea, cum vrea, fără acordul șefului.
Un om normal își dă seama că doi șmecheri jalnici încearcă să dreagă busuiocul, știind că date despre MANIPULAREA și INFLUENȚAREA votului sunt deja cunoscute și sunt puține zile până vor fi făcute publice. Va fi interesant de văzut cine va obține postura de țap ispășitor. Se ”bat” pentru poziție cu șanse egale (dacă nu cumva vor merge braț la braț), Paul Stănescu și Mihai Tudose.
Adevărata problemă ține autodenunțul INFRACȚIONAL făcut de Simonis. Dacă ai anulat alegerile pentru MANIPULARE și INFLUENȚAREA votului, cât ar trebui să dureze până ce s-ar deschide un dosar penal pentru faptele mărturisite ale pesedeului și până ce Curtea Constituțională, în urma unei reclamații, să scoată PSD-ul în afara jocului prezidențial?
Ciucă-al nostru și banii pentru Georgescu
Prostul n-are nici un chef
Decât să ne fie șef
O altă tâmpenie politică vine din zona celuilalt partid care s-a lăudat că ne-a asigurat stabilitatea, adică Partidul Național Liberal, dacă ne raportăm strict la titulatură. Dacă raportarea se face la fapte ar putea să se numească mai curând Partidul ce Vrea Iohannis sau Partidul Carusel. Ciucă al lor, plus pleiada Rareș Bogdan, Bode, Boc, a avut măreața ideea de a achita din banii primiți ca subvenție de la stat campania contracandidatului Călin Georgescu. Adică a acelui care a fost acuzat că nu a făcut publice sponsorizările de campanie și a declarat 0 lei în dreptul listei de cheltuieli. Să nu uităm, alegerile au fost anulate și din acest motiv, pe lângă cele privind MANIPULAREA și INFLUENȚAREA votului. Nici un organ al statului nu a anunțat încă deschiderea unei anchete în acest caz strigător la cer din punctul de vedere al legislației electorale. Semn că bănuielile despre o influență rusească în privința voturilor lui Georgescu sunt mai puternice decât o realitate demonstrată, anume că PNL i-a făcut campanie pe bani acestuia. Oare banii vor fi decontați de către Autoritatea Electorală Permanentă? Prostia PNL-ului nu face decât să arate cât de rău și cât de jos a ajuns acest partid care nu a știut să formeze lideri, să-și mențină reperele ideologice și care s-a prostituat în relația cu președintele țării și cu PSD-ul.
Comasare prostească sau cum de ce ți-e frică nu scapi!
Azi prostia e un zid,
Azi prostia e-n partid,
Căci politica de găști
I-o politică de proști.
În clasamentul prostiilor politice din anul 2024, în legătură directă cu alegerile și haosul de acum din România, stă decizia luată de Iohannis, PSD și PNL de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare. Gogoșile vândute atunci, că 60% din populație vrea comasarea și continuarea guvernării frățești dar contra naturii dintre PSD și PNL – nu puteau ascunde frica că AUR și SOS vor lua caimacul la vot și vor trage preșul de sub picioarele garanților stabilității.
Ca prostia să fie continuată, la europarlamentare PSD și PNL au mers pe liste comune iar la locale și-au tras la gioale care pe unde au putut, cu acuzații credibile și de-o parte și de alta privind corupția în administrație.
De aici, abandonarea totală a campaniei la europarlamentare, că nu puteai să te pupi pe scenă azi la europarlamentare și a doua zi să te scuipi la locale.
În felul acesta, suveraniștii au pregătit în voie terenul pentru ce s-a întâmplat la 24 noiembrie, când PSD și PNL au fost practic pulverizați. AUR și SOS au putut vorbi în voie despre pericolul LGBT, despre pericolul egalității de gen, despre statutul de colonie a României în UE, despre politice europene falimentare în privința energiei, despre condiționările pe care Bruxelles-ul le pune României când vine vorba despre PNRR, despre inechitatea cu care se acordă subvențiile în agricultura europeană sau despre multinaționalele lacome care sug sângele poporului. Și au vorbit pe larg, cu cifre și date necontrazise de nimeni. Rezultatul acestei prostii se vede astăzi, când suveraniștii au dat practic un președinte României, pe Călin Georgescu, când în sondaje pentru prezidențiale ajunge lejer la 40% în primul tur și nu sunt semne că ar scădea, cu toate eforturile, legale sau dincolo de litera și spiritul legii, ale sistemului.
Precedentul Șoșoacă sau cum a întărit Curtea Constituțională SOS
Prostul nu se sperie
Dacă n-are perie
Protectorului la schimb
Îi trage limbi.
Înainte de alegerile prezidențiale, Curtea Constituțională – aparent nu se știe la comanda cui – a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă pe motive care nu țineau de atribuțiile sale: „o conduită sistematică, persistentă și îndelungată menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român și ale garanțiilor acesteia, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice. Îndemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituției reprezintă un atac frontal la ideile și principiile democratice și la ordinea constituțională”. Acum este destul de clar că CCR-ul a încercat să scoată din joc un competitor greu de stăpânit din zona suveranistă și să facă jocul PSD-ului, care se și vedea în turul doi la prezidențiale alături de George Simion.
Excluderea Dianei Șoșoacă a creat un precedent și a arătat micimea Curții Constiționale în toată splendoarea ei. Gestul a avut consecințe greu de anticipat atunci. Dispariția de pe lista a candidatului SOS a deschis calea lui Călin Georgescu și a pus Curtea în situația de a ”repara” greșeală anulând alegerile prezidențiale.
Prostul n-are nici un rost/Decât să ne meargă prost
Concluzia vine cumva de la sine, dar e sintetizată în versurile de mai sus. Între timp guvernanții au reușit să nemulțumească pe toată lumea înainte de alegerile prezidențiale: pensionari, profesori, funcționari, studenți, elevi, polițiști, cercetători, care toți admiră din punct de vedere electoral Ordonanța Trenuleț. Ar fi ridicol să ne întrebăm cu cine vor vota când vor fi, dacă vor mai fi, organizate alegeri prezidențiale. Nu de alta, dar pericolul rusesc și Tik Tok-ul nu dau semne de dispariție, iar CCR-ul stă de veghe pe muchia Constituției. În definitiv, prostiile guvernanților doar se contabilizează, românii în schimb plătesc bilet la suprapreț Ordonanța Trenuleț.
Valentin BĂLĂNESCU