În comuna Ceahlău, activitatea medicului de familie acoperă nevoile unei populații în mare parte îmbătrânite, aflată în trei sate. Dr. Valentin Bursuc, cu o experiență de aproape 11 ani în această comunitate, vorbește despre realitățile sistemului medical, problemele întâmpinate în utilizarea platformelor informatice și despre relația cu pacienții, nevoile acestora și colaborarea cu autoritățile locale. De asemenea, primarul comunei, domnul Dumitru Coroamă, vorbește despre investițiile făcute în infrastructura dispensarului și modul în care administrația locală susține activitatea medicală.
– Sunteți medic la Ceahlău, o comună destul de mare.
Da, nu e cea mai mare comună, nu se compară cu Poiana Teiului. Ca număr de localități, aici sunt 3: Pârâul Mare, Bistricioara și cea mai mare e Ceahlău. La Poiana Teiului, din câte țin minte, sunt 11, e mult mai mare.
– Populația e dispersată, sunt și case izolate?
Cel mai mic sat e Pârâul Mare, dar nu sunt case izolate încât să fie nevoie să mergi călare pe măgar. Mai ales acum că s-a pus asfalt nou, nu avem probleme ca să ajungem la pacient.
– Dumneavoastră de când sunteți medic aici?
În ianuarie fac 11 ani. Practic am venit din decembrie, dar am început activitatea din ianuarie 2014.
Bolile frecvente și disciplina pacienților
– Ce ați observat aici la populație, care boli sunt mai frecvente?
Nu e ceva deosebit față de tendința generală din România sau chiar și din lume. Bolile cardiovasculare au fost și rămân pe primul loc. Aici intră și AVC-urile și infarcturile, care sunt cele mai dese cauze de deces. Adică nu diferă, nu-i ceva specific pentru Ceahlău față de alte zone sau alte localități din România.
– Pacienții cu boli cronice au grijă de tratamentul lor?
În mare parte da. Poate sunt cazuri când pacientul nu spune că nu își ia tratamentul, dar după cum vin regulat să-și ia rețetele, nu cred că își iau medicamentele și își fac depozit acasă, cred că le utilizează. Din contră, spun că „de data asta nu mi-au ajuns pastilele până la următoarea rețetă.” În mare parte sunt disciplinați, sunt conștienți că e interesul lor, nu al meu sau al altcuiva, ca să-și ia tratamentul.
O comună în schimbare: serviciile medicale și dinamica locală
– E și distanța mare până la spital, în caz că e nevoie să vină ambulanța.
Da, de la caz la caz. Partea bună e că avem aici substația de salvare lângă azil, nu au program în toate zilele. Și atunci când avem norocul ca să fie în tură și nu sunt plecați în altă parte, atunci vine destul de repede. Dar când sunt suprasolicitați, indiferent unde ar fi, poate să dureze și o jumătate de oră, dar de regulă vine în timp util.
– Cam câte familii de tineri aveți?
Greu de spus, cred că mai puține ca în Poiana Teiului totuși. Aici, în Ceahlău, populația este mai îmbătrânită, nașteri puține, decese de câteva ori mai multe. Cei care se nasc, cresc și termină școala nu prea revin în Ceahlău. De asta e o problemă demografică. E ca peste tot, poate puțin mai mult în Ceahlău decât în alte zone. Din spusele doamnei asistente, în Poiana Teiului întâlnește mai multe fețe tinere decât în Ceahlău, aici. Mai vin oameni din alte părți, cred că de la Suceava, își iau câte un teren, își fac câte o căsuță de vacanță, totuși vin cu gândul ca să aibă unde veni la pensie nu cât sunt activi. Sunt și din Iași, și din Buzău. Deci e o problemă, dar nu e ceva special, specific pentru Ceahlău, e o problemă generală.
– Cum este o comună în dezvoltare, poate se va schimba situația.
Da, își pune lumea speranța că dacă se va face autostrada va fi altă viață, altă dinamică. Să sperăm că așa va fi, dar sper să fiu în viață atunci și n-o să urmăresc de sus de acolo cum se sapă tunelul.
– Ați avut și turiști care au venit la cabinet la dumneavoastră?
Da, sigur. Bine, în week-end nu neapărat mă găsește cineva. În orele de program nu e nicio problemă, acordăm asistență medicală. S-a mai întâmplat când mă găseau și în afara programului sau în week-end, dar partea bună e că avem două centre de permanență și îi putem redirecționa să meargă la centrul de permanență Grințieș sau la Galu.
– Deci colaborați cu ei.
Sigur, da. Nu suntem așa de mulți aici, trebuie să ne ajutăm unul pe altul când este nevoie.
Vaccinurile, teoriile conspirației și consecințele ignorării științei
– Aveți părinți care refuză să-și vaccineze copiii?
Da. Nici asta cred că nu e ceva specific doar pentru Ceahlău. Luptăm și noi cum putem, încercăm să explicăm. Eu sunt din Republica Moldova și țin minte că până la era internetului era o glumă că la medicină și la politică se pricepe toată lumea. Oricând, oricine poate să-și dea cu părerea indiferent de nivelul de instruire. Dacă îl întrebi de politică și de medicină știe, are răspunsuri, poate să-ți dea sfaturi. Dar acum cu internetul, cu teoriile conspirației lucrurile au devenit și mai dificile. Încerc așa, la calm, să explic, dar nu tot timpul reușesc la calm când văd așa că vorbește de pe o poziție că știe mai multe ca mine despre vaccinare, că nu știu care a zis că bagă cipuri sau vor să reducă populația Pământului și de asta vaccinează copiii. Eu îi răspund: „bine că tu bine-mersi ai fost vaccinat cu toate vaccinurile și te văd sănătos și nici cipuri nu ți-au pus, nici nu te-au omorât, dar când e vorba de copiii tăi?” Eu îi întreb: „tu știi ce înseamnă poliomielită, știi la ce poate să ajungă copilul tău?” Eu am avut colegi de facultate, fiică de profesor de medicină și așa mai departe, care era cu sechele că, nu știu, nu a fost vaccinată la timp sau alții care au făcut poliomielită și au rămas cu sechele pe toată viața. Habar n-au de riscurile care pot să fie, dar e mai simplu să spună nu, imperialismul mondial vrea să ne lichideze și de aceea vaccinează copiii. Eu nu spun de vaccinuri noi, netestate, la vaccinul anti Covid am avut și eu multe semne de întrebare și le spuneam deschis părerea, asta e cu totul altă poveste. Dar asta nu înseamnă că trebuie tot pus într-o oală. Vaccinurile care sunt de zeci de ani administrate, și-au demonstrat eficiența și boli pe care le știam numai din cărți care au fost eradicate acum revin numai din prostia omenească. Au văzut pe cineva acolo că le-a spus să nu vaccineze copiii, „că ne omoară ăștia”. E greu să-ți ții calmul și să nu reacționezi mai mult. Am avut exact dintre aceștia care nu au vaccinat copiii și pe urmă au venit cu boli dintr-astea care puteau fi evitate prin vaccinare. Nu vroiam să fiu răutăcios și mi-era greu să mă abțin: „cum e cu teoria conspirației și cum e asta?”
– Copiii aceia dacă scapă, vor putea face vaccinurile ca adulți sau trebuie neapărat în copilărie?
Nu, dar până atunci poate contracta boala și atunci își face imunitate de turmă dacă scapă sau dacă scapă ieftin, dacă nu-s consecințe, nu-s sechele însemnate. Deci convingerea mea este că trebuie vaccinați copiii, mai ales cu vaccinurile care și-au demonstrat eficiența și nu prezintă riscuri. Bun, la orice poți să faci reacție alergică. Și la mămăligă poți să faci dacă ai așa ”noroc”. Asta nu înseamnă că gata, mămăliga a fost inventată ca să ne omoare, să reducă populația Pământului.
– Ați spus că ați venit din Republica Moldova. Cum e populația de acolo față de cea de aici? Cum e starea de sănătate și cum se raportează ei la medicină?
Fiind același popor, n-am găsit așa mari diferențe. Mai ales ca zonă. Am avut ocazia să fiu și în alte părți. Chiar mă întrebau colegii, prietenii din Moldova cum m-am adaptat. „Măi, parcă m-am întors la mama și la tata acasă.” Vreo lună de zile întrebam: „la voi așa se zice, patlagică sau numai roșii?” „Da, domnule doctor.” Și li se lumina fața deodată: „părinții noștri așa ziceau.” „Dar harbuz se zice?” „Da, se zice.” Nu numai pepene verde, că dacă te duci în Moldova și ceri pepeni verzi la piață o să-ți dea castraveți. Cu privire la sistemul medical, Republica Moldova ușor, ușor se aliniază la standardele europene. Nu am observat diferențe majore nici ca sistem medical, nici ca pacienți ca să zic cumva că se deosebesc.
Analizele medicale în Ceahlău
– Ați mai organizat campanii de analize gratuite?
Partea bună e că de vreo 2 ani sunt categorii de pacienți la care le putem face pe gratuitate pentru că probabil compensează Casa de Asigurări la companiile medicale private. La noi doar cei de la Medlife vin o dată la două săptămâni pentru recoltare. A mai încercat o companie să facă analize gratuite, dar am avut mari semne de întrebare legate de calitatea actului. Atunci nu erau acoperite cheltuielile de Casa de Asigurări de Sănătate. Dar acum o bună parte dintre pacienți pot beneficia de monitorizare, prevenție, de analize gratuite. Bine, nu toate. Noi n-avem cum, adică medicul de familie nu-și poate permite să aibă laboratorul lui și să mai facă și gesturi dintr-astea de binefacere. Dacă are omul nevoie și are interesul acum chiar nu ar fi o problemă ca minimul necesar să și-l facă. Acum sunt atâtea posibilități, atâtea analize. Cei mai tineri, care vin mai rar la doctor și hotărăsc să facă odată ITP-ul și spun: „domnule doctor, eu vreau să fac, dar să fac toate analizele.” Atunci îi spun: „da, nu-i nicio problemă, doar că trebuie să vă duceți să luați un credit de la bancă, vindeți casa și atunci vă facem un calcul și vedem dacă vă încadrați.” Sigur că sunt foarte multe, slavă Domnului, este de unde alege dacă are nevoie. Dacă îmi spune că toate analizele care pot fi făcute atunci eu îi răspund cam în felul următor. Îi zic: „hai să luăm totuși ceea ce aveți nevoie sau cele care sunt importante și mergem țintit, doar care sunt necesare, nu luăm toate analizele.
– Aveți donatori de sânge în comună?
Să doneze sistematic nu. A fost o campanie a unei caravane cu 2 ani în urmă și 88 de persoane s-au prezentat, dar vreo 22 au rămas eligibili, pentru că sunt anumite criterii. Nu au voie cei cu hipertensiune sau cu hepatita B, C, în timpul menstruației, anemie, diabet, imediat i-au respins. Nu știu dacă la 2.400 de locuitori 88 e foarte mult. Au venit și pe urmă spunând nu au fost anunțați și doreau să doneze sânge.
Colaborarea locală: modernizări la dispensar
– Colaborați cu primăria, adică primiți finanțări pentru echipamente?
Nu știu care e cadrul legal ca primăria să finanțeze, doar ce a fost posibil. Clădirea este închiriată de la primărie și când am făcut solicitare a fost făcută anveloparea sau izolarea termică. Chiar în primul an când am venit a fost cumpărată o centrală pe lemne, după care a început să cedeze, să curgă și eu am spus, dar mai mult soția: „tu cât o să mai poți crăpa lemne?” Am făcut o solicitare și a fost schimbată centrala cu una pe peleți. Colaborăm destul de ok, nu avem pretenții, nici nu cred că intră în atribuțiile lor, cred că Curtea de Conturi le-ar pune întrebări dacă ne-ar cumpăra ei să zicem consumabile la dulapul de urgență sau ceva acolo, acesta e contul medicului de familie. Dar nu pot spune că nu avem colaborare, e ok pe măsura posibilităților. Mai mult îmi convine să facă ei lucrarea asta, să izoleze dispensarul decât să îmi cumpere niște algocalmin la dulapul de urgență, vă dați seama că eu singur nu mi-aș fi putut permite să fac așa investiții.
– Ați fost în școală? Văd că este aici aproape.
Vine școala la noi. Da, bine, facem triajul, conform programului, depinde de ceea ce trebuie să facem. Partea bună e că doar au de trecut drumul și ajung la dispensar, așa că avem, dacă nu în fiecare zi, la două zile vine doamna profesoară cu vreun copil că îl doare burta, strănută sau altceva. Chiar dacă nu-i de la mine pe listă și e de la Grințieș, nu-i spun „du-te la Grințieș că acolo ți-i medicul de familie”, le acordăm ajutorul necesar.
Blocajele Sistemul Informatic afectează pacienții și medicii
– Sunt lucruri legate de sistemul SIUI care vă deranjează?
Nu cred că se mai schimbă ceva, acuși fac 11 ani aici și nu am văzut nicio mișcare, nu se simte deloc vreo îmbunătățire. Cele mai mari bătăi de cap și tensiunea crescută a doamnei asistente. Foarte prost merg sistemele acestea, adică serverul Casei de Asigurări de Sănătate e sub orice critică. Dar într-atât s-a deprins lumea cu asta încât și-au lăsat aripile în jos, nu se mai revoltă nimeni. Merge așa mai departe, dar nu-i deloc ok situația, nu-i normală pentru că ne ia o grămadă de timp și sănătate și timpul pacienților care cred că noi stăm la povești. Dacă ar merge serverul normal, cred că în 10 minute rezolvam pentru cine vine doar pentru o rețetă lunară, caz cronic, lucruri de rutină care s-ar putea rezolva foarte repede. Și dacă pacientul stă o oră ca să-i scoți rețeta și te uiți cum se învârte rotița acolo, că „mai așteaptă, mai așteaptă”, vă dați seama cum e. Am văzut, cred că în urmă cu vreun an sau doi, când au găsit niște carduri pe birou la un medic și ministrul sănătății de atunci a spus că asta e ilegal. Dar omul vine și spune că n-are medicamente de care depinde, iar rețeta nu o putem scoate. Că „scoateți-o pe offline”, dar și pe offline se întâmplă că nu o putem scoate și de departe, de acolo de la București, ni se dau sfaturi. Și ce facem? Pacientul insistă: „domnule doctor, vă las cardul, mâine vin după rețetă că n-am ce să fac.” Și stăm noaptea, când alți doctori dorm, atunci serverul e mai accesibil și facem rețete. Nu știu, ar putea să impute că „uite, ăsta a încălcat legea” și sunt bun de băgat la pușcărie că am luat cardul de la pacient, dar eu cred că face toată România așa. Și trebuie să le fie rușine la cei care au adus situația până într-acolo. Da, asta este realitatea, dar cel mai urât este că nu se vede nici măcar o promisiune, măcar înainte de alegeri, să spună că „deodată după alegeri băgăm bani să schimbăm serverele”. Realitatea e că merg extraordinar de prost serverele și toți sunt conștienți că își consumă viața și nervii aiurea în loc să le folosim altfel. Asta este, asta e cea mai mare durere, dar nu cred că numai a mea. Vă spun că intră pacientul și stăm, că nu poate să plece dacă a făcut drum, unii pun mașină ca să ajungă. Chiar dacă sunt case frumoase și arătoase, foarte multe dintre ele au stăpânii plecați și stă doar o bătrânică, păzește casa și n-are cu ce să vină la cabinet. Pune mașină, vine o dată pe lună și noi îi spunem că nu merg sistemele. Și stă așa, iar tu mai schimbi o vorbă, iar pe hol lumea crede că noi stăm la povești. La un moment dat o bătrânică îmi spune: „domnule doctor, comuna asta nu-i chiar așa de mică, nu s-ar putea pune mână de la mână să vă cumpărăm alt computer ca să meargă mai repede treaba?” „Doamna mea, vă mai aduc trei laptopuri, le pun în rând, dar să știți că nu se schimbă nimic, nu e de la laptop.” Altcineva, chiar cu câteva zile în urmă sună, tot așa. Că dacă e început de lună, când se face raportarea pe luna precedentă e catastrofă. Cei care au nenorocul să-și ia rețeta la început de lună știu cât au de așteptat. Cred că trecuse vreo oră jumătate și nu puteam să rezolv problema. Cineva dintre copii sau ginerele o sună și o întreabă unde e. „Sunt la doctor, nu merge internetul”. Zic „doamnă, problema nu e că nu merge internetul, că asta se rezolvă, eu special plătesc doi operatori de fibră optică pentru ca să nu se blocheze activitatea din cauza asta. Chiar dacă pică amândouă, avem două telefoane, punem pe hotspot și tot mișcăm treaba înainte dacă ar fi vina internetului. Dar dacă s-a stricat peștele de la cap, dacă e de la serverul Casei de Asigurări de la București, nici aceștia de la Casa de Asigurări de Sănătate de la Piatra Neamț nu-s fericiți deloc, au și ei aceeași problemă, ca să transmită raportările și să-și facă treaba. După ce i-am explicat toată treaba asta, peste vreo 10 minute o sună fiica ei și îi spune că „nu merge internetul.” Zic „gata, nu-i mai explic că-i degeaba.” Asta ne macină nervii cel mai mult.
– Să sperăm că vor rezolva până la urmă, pare o situație ciudată. Lucrurile acestea se întâmplă pe servere gratuite, un server plătit și întreținut ar trebui să meargă fără probleme.
Cred că în urmă cu doi ani, când a fost blocaj pe toată țara. Era clar din start, până a se introduce cardul de sănătate că fără o reutilare, fără a schimba serverele, dacă rămân cu cele vechi care se blocau și înainte, că odată cu introducerea cardurilor o să fie catastrofă. Așa s-a și întâmplat. În primele 6 luni motivau că medicii, mai ales medicii de familie, nu știu să lucreze cu sistemul. N-a ținut mult treaba asta, nu puteau la nesfârșit să spună că medicii nu știu să lucreze cu programul. Cu vreo doi ani în urmă, când a fost blocaj de vreo săptămână, toată țara nu putea să facă nimic, nici farmaciile nu puteau să elibereze rețete, vă dați seama că e tot prin același sistem. Te duci cu rețeta care trebuie validată de sistem și dacă nu merge sistemul nu poți lua medicamentele. Au recunoscut oficial că „au fost mici defecțiuni tehnice.” De o săptămână de zile pe toată țara, înțelegeți? „Mici defecțiuni tehnice.” Bătaie de joc! Măcar atunci au recunoscut, dar nu s-a schimbat nimic, deci știu problema și nici măcar promisiuni electorale nu a făcut nimeni. Dacă nici în campania electorală nimeni nu propune soluții, nu vă așteptați ca după aceea cineva să se apuce de problema asta. Cu blocajul acela a fost puțin tam-tam în presă, în spațiul virtual discutau medicii că fac grevă și cineva a calculat câte milioane de euro ar costa reutilarea cu servere noi și așa mai departe și ca să schimbe tot ar trebui vreo 2 ani de zile. Nu știu cum a calculat el și chiar dacă e așa, dar măcar atunci am vedea luminița de la capătul tunelului, „mai răbdăm 2 ani”, dar nici speranța asta n-o avem, așa că nu știu ce va fi. Cred că voi ieși la pensie și tot n-o să văd mari schimbări în problema asta.
Primarul Dumitru Coroamă: investiții locale în infrastructura medicală
– Care este contribuția primăriei în domeniul sănătății?
Dispensarul e al nostru, e al comunei și s-au investit bănuți în el. Adică, în funcție de buget și de necesități am investit, nu știu punctual acum câți bani avem alocați. Dar știu că ultima investiție pe care am făcut-o a fost termoizolarea dispensarului, care a fost o sumă considerabilă. În rest, intenționăm să amenajăm curtea, să facem o parcare cu pavele, să facem frumos acolo. Acum 2 ani am schimbat centrala termică, am pus centrală pe peleți. În funcție de cerințe noi intervenim și sprijinim cu ce e nevoie.
– Deci dumneavoastră alocați bani doar pentru clădire?
Doar clădirii, da. Ce ține de dânșii au alocați bani de la bugetul Casei de Sănătate. Ce facem ce ține de noi în urma solicitărilor, fiind clădirea noastră. În aceeași clădire am avut și un punct farmaceutic și avem și cabinet stomatologic. În funcție de cerințe noi ne conformăm și în funcție de buget îi susținem. Clădirea va rămâne destinată pentru lucrul acesta. S-a acoperit, s-au făcut la interior, în funcție de necesități noi vom interveni tot timpul pentru că este a comunei și în funcție de posibilități și de dorințele celor care stau și o administrează acum noi intervenim. Dar altceva nu, asta ne permite legea.
Alexandru ANDRIEȘ