Austeritatea clamată de guvernul Ciolacu 2 a reușit să supere pe toată lumea, de la pensionari la studenți sau polițiști. Nu neapărat pentru că se fac economii, toată lumea știa că se va ajunge la asta, cât prin modalitatea prin care au fost adoptate măsurile, unele dintre ele luate în ultimele două zile ale anului trecut. Înghețarea drepturilor salariale a lucrătorilor de la stat, compensarea orelor lucrate suplimentar cu zile libere și nu cu bani sau necompensarea în bani a concediilor neefectuate la încetarea raporturilor de muncă, sunt doar câteva dintre prevederile care afectează personalul din instituțiile și autoritățile publice. Citite cu atenție, prevederile Ordonanței Trenuleț nu pot decât să enerveze pe toată lumea: cei care au dat bani la stat până acum vor da mai mulți, vezi microîntreprinderile, cei care iau bani de la stat, iau mai mult și aici este suficient să vorbim despre partidele politice, magistrați, servicii secrete.
Sindicatele din poliție – primele care au reacționat
Primii care și-au arătat nemulțumirea față de noile prevederi au fost angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Sindicatele din sistem, inclusiv cele din Administrația Națională a Penitenciarelor, s-au mobilizat rapid și au organizat un protest în penultima zi a anului trecut. Pe 30 decembrie sindicaliștii au strigat adunarea și au fost prezenți în fața Guvernului cu începere de la 12:30. Timpul scurt pentru mobilizare nu i-a făcut pe cei din provincie să renunțe, iar acolo unde nu a fost posibil ca sindicaliștii să ajungă la protest, au mers la prefecturi. Protestatarii acuză guvernanții de „joc la cacialma” practicat în perioada sărbătorilor de iarnă când lumea este dispersată, în vacanță sau în zilele libere.
„Nu s-a vânturat bine cenușa de pe capul guvernanților după alegerile parlamentare și deja schimbarea trâmbițată ne aruncă în vechea rutină a mimetismului de conjunctură. Suntem în fața unei chestiuni de principiu pentru care am dori să reacționeze nu doar sindicatele din poliție, ci întregul mediu sindical din România. Clasa politică trebuie să devină responsabilă atunci când strânge cureaua, dar mai ales atunci când împrăștie cu larghețe perspective de majorări salariale, pe care le fixează în texte de lege cu aplicabilitate la… Sfântu Așteaptă. Iar acest Sfânt Așteaptă, se îngheață anual prin practica ordonanței-trenuleț ce a devenit deja tradițională la sfârșit de an. Este un joc la cacialma practicat de guvernanți, cu atât mai mizerabil, cu cât se produce în intervalul sărbătorilor de iarnă, când lumea este dispersată în vacanță ori retrasă în căminul familiei. Sindicatul Polițiștilor din România a formulat criticile proprii legate de prevederile ce-i vizează pe polițiști și militari, am anunțat mobilizarea la o pichetare în fața Guvernului și a unor prefecturi din țară alături de alte sindicate ale polițiștilor, dar este important să reacționeze toate structurile sindicale din orice domeniu. Criza nu am creat-o noi și prin urmare, măsurile de austeritate trebuie să-i vizeze direct pe cei care au provocat-o. Munca neremunerată, chiar și o oră în plus, se cheamă exploatare! Nu suntem dispuși să renunțăm la nimic din ceea ce ni s-a aprobat prin lege și nu putem accepta înghețarea indexării veniturilor salariale la rata inflației, o altă formă de sărăcire a populației. Puterea lor se sprijină pe frica și indiferența noastră, regimurile dictatoriale s-au instalat treptat, cu fiecare voce protestatară stinsă. Numai dacă suntem mulți și uniți, le vom impune respectul”, a declarat dr. Vitalie Josanu, președinte Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”.
Oamenii nu vor zile libere pentru munca prestată
Nemulțumirile lucrătorilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă sunt afiliați la sindicate sau nu, au la bază, printre altele, prevederea conform căreia a fost eliminat sporul pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în zilele libere de sărbătoare legală. În acest fel, acuză sindicaliștii, a fost pus semnul egal între zilele lucrătoare și cele nelucrătoare deși unele instituții nu pot întrerupe lucrul. Oamenii legii spun că în aceste condiții pot închide fără probleme telefoanele persoanele în week-end și sărbători legale, urmând a efectua intervenția în prima zi lucrătoare. Ordonanța prevede ca munca suplimentară să fie recompensată cu zile libere, dar oamenii merg la serviciu pentru bani, nu pentru libere, căci cine vrea liber nu are nevoie de slujbă. O lovitură este și acordarea în 2025 a tichetelor de vacanță în valoare de doar 800 de lei pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde de funcție/salarii de funcție/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 8.000 lei lunar, inclusiv. Practic, lucrătorii din domeniile menționate primesc de la stat 800 de lei cu care trebuie să achite servicii turistice în România de minim 1.600 de lei. Asta înseamnă să scoată din buzunarul propriu alți 800 de lei.
Noile norme mai stabilesc faptul că: „În anul 2025, pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu beneficiază la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu de compensarea în bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025”.
Calcul șocant pentru luna ianuarie – pierdere netă de 1.170 lei/lună
Ordonanța austerității mai prevede că, în anul 2025, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024. A fost înghețat și cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament, acestea menținându-se în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024. De asemenea, nu se mai acordă ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Sindicatul Europol a făcut un calcul pentru drepturile salariale ale polițiștilor care vor fi evidențiate pe fluturașul de salariu din 14 februarie 2025. În postare se precizează că în ianuarie 2025 sunt 18 zile lucrătoare (144 de ore) și 13 zile nelucrătoare (104 ore). În aceste condiții, în ianuarie majoritatea polițiștilor operativi vor lucra 7-8 ture de câte 8 ore în astfel de zile, adică între 56 și 64 de ore. Exemplul de calcul are în vedere un agent de poliție cu vechimea maximă, peste 21 de ani, cu un salariu de funcție de circa 6.000 lei, care lucrează 64 de ore în această lună. După toate calculele efectuate de Europol, salariul net ar fi mai mic cu 1.170 de lei:
Pierdere doar pentru cei din operativ, care fac munca de teren
„Concluzie: Prin adoptarea OUG „trenuleț”, polițiștii vor pierde 1.170 de lei net din salariu în luna ianuarie 2025, doar pentru eliminarea majorării pentru orele lucrate în zilele nelucrătoare. Aceasta este o pierdere semnificativă EXCLUSIV pentru polițiștii operativi, care se reflectă direct asupra motivației și condițiilor de muncă. Toate acestea în condițiile în care „preînstelaților” din funcțiile de conducere de la nivelul MAI, IGPR, IGPF, IGI, nu le va scădea salariul cu nici măcar cu 1 LEU. Având în vedere aceste aspecte, este clar că nu vorbim despre „înghețarea” salariilor în cazul polițiștilor, ci de veritabile tăieri care pot fi comparate cu cele din 2010, când salariile au fost tăiate cu 25%. Din acest motiv, vom avea nevoie de participarea tuturor polițiștilor pentru aplicarea formelor de protest pe care le vom identifica. Doar prin presiune vom determina Guvernul și MAI să elimine acest abuz de a nu plăti orele prestate de polițiști în zilele de repaus și de sărbători legale. Viitorul ne aparține”, arată Sindicatul Europol.
Gabi SOFRONIA