Un bărbat de 30 de ani s-a prezentat în la Spitalul Municipal de Urgență Roman cu o stare generală alterată, iar după ce a fost consultat de medici, a fost diagnosticat cu malarie. Pacientul a declarat că a lucrat în Congo și s-a întors în țară pe 8 ianuarie 2025. Pentru că nici unul din spitalele din Neamț și Iași nu putea asigura tratamentul pentru această afecțiune, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a luat decizia transferului la o clinică din București. Cazul a fost confirmat atât de Direcția de Sănătate Publică Neamț cât și de conducerea Spitalului Municipal Roman.
„În data de 19 ianuarie 2025, ora 10:20, la Compartimentul de Primiri Urgențe Roman s-a prezentat un pacient cu malarie. Este vorba de un bărbat în vârstă de 30 de ani, care a declarat că a revenit din Congo pe data de 8 ianuarie 2025. Acesta s-a prezentat la spital pentru febră, erupție cutanată, cu debut de două zile, simptome însoțite de astenie fizică și mialgii. Pacientul a precizat că a efectuat la firma la care lucra un test de malarie care a ieșit pozitiv. Am contactat telefonic spitalele de boli infecțioase din Iași și Piatra Neamț care au spus că nu dispun de tratament antimalarie, astfel că pacientul a fost direcționat și transferat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București”, a declarat dr. Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal Roman.
Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț a precizat că ultimul caz de malarie în județul Neamț a fost confirmat în anul 2018. Malaria este o boală infecțioasa des întâlnită în multe zone tropicale si subtropicale, fiind transmisă de țânțari. Boala se manifestă prin febră și erupții la nivelul pielii. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate provoca decesul.
(G. S.)