În condițiile în care se desfășoară în acest moment activitatea medicală pentru bolnavii de cancer, în spații neconforme, un proiect în valoare de peste 24,6 milioane de lei, prin care se achiziționează echipamente specifice pentru diagnosticul și tratarea afecțiunilor oncologice, este de o importanță majoră.
Prin proiect se are în vedere dotarea Secției oncologie unde sunt tratați pacienții cu cancer. Cu echipamente și aparatură de ultimă generație vor fi dotate și majoritatea secțiilor spitalului, deoarece diagnosticarea afecțiunii se face în mai toate compartimentele. „Obiectivele specifice urmăresc diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate prin implementarea de tehnici moderne de diagnosticare, tratament și monitorizarea cancerului, creșterea gradului de accesibilitate a populației la servicii publice de sănătate durabile și de înaltă calitate, precum și eficiența utilizării resurselor prin achiziționarea de echipamente medicale ce conduc la reducerea consumului de resurse”, a declarat dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul SJU Piatra Neamț.

Vor fi achiziționate echipamente medicale specifice pentru realizarea de mamografii, ecografii mamare, biopsii și nu numai, precum și echipamente pentru digitalizarea activității secțiilor care vor transforma datele în informații relevante pentru diagnostic, monitorizare și îngrijirea pacienților. Cea mai mare parte a finanțării, circa 21 milioane lei (88%), este asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13 procente sunt din bugetul național, iar circa 490.000 lei (2 %) este contribuția beneficiarului.
Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a ținut să facă o declarație extrem de interesantă: „Nu cumperi ce vrei, ci cumperi ce ai scris în documente. De aceea este important să aveți oameni buni la întocmirea proiectelor dar și la achiziții, iar la conducere să fie persoane care să știe cum să implementeze. Suntem alături de dumneavoastră, veți avea în noi un partener onest, obiectivul principal fiind ca, la final, să avem servicii de calitate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț”. Este o atenționare legată de modul în care se fac asemenea proiecte, cum sunt scrise și în ce măsură sunt implementate.
Termenul de finalizare al investiției este iulie 2027.
În ceea ce privește interesul pentru lansarea proiectului, sala de ședinte a Consiliului Județean Neamț a fost aproape goală.
Gabi Sofronia