Societatea Troleibuzul S.A. trece prin schimbări importante în această perioadă. În primul rând își va schimbare denumirea, devenind Societatea de Transport Public Neamț. Dar acțiunea de rebranding nu e singura planificată de noua conducere a companiei. Am încercat să aflăm mai multe despre acestea într-un dialog cu Alin Lehăduș, actualul director interimar al companiei, dar și cel care vizează să obțină prin concurs poziția de director general. A fost viceprimar al municipiului Piatra-Neamț, a candidat independent pentru funcția de primar, iar acum încearcă să-și aducă contribuția în administrație prin noua poziție de la viitoarea Societate de Transport Public Neamț (STPN).
– Cum ați ajuns director la Troleibuzul?
Am aflat din surse oficiale că s-a vacantat postul de director la Troleibuzul și atunci am luat decizia de a candida. Deocamdată, mi s-a dat un mandat provizoriu pentru o perioadă de 5 luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă 2 luni, în acest timp C.A. a demarat porcedura pentru concurs.
– Dar, după acest interimat veți participa la concurs?
Cunoscând societatea și văzând echipa găsită aici, pot spune că da, mă voi înscrie la concurs. Cunoșteam lucrurile de bază în ceea ce privește transportul public încă din perioada în care am fost viceprimar. Am fost conectat în anii aceștia cu proiectele de mobilitate, cu bandă dedicată pentru autobuze, am vorbit despre achizițiile de autobuze electrice și stațiile noi de încărcare. Știam de toate schimbările prin care transportul public va trece. Au fost investiții considerabile, care au atras atenția opiniei publice, și știam că urmează o perioadă importantă pentru transportul public local. Am luat decizia pornind de la aceste considerente. Am simțit că pot pun pune umărul, că vreau să fac parte din acest colectiv și că este un mediu de lucru bun.
Strategia de branding a directorului Lehăduș
– Ce v-ați propus într-o prima fază, în această etapă de interimat?
Ca orice manager, în momentul în care vii într-un colectiv, trebuie în primul rând să-i faci să simtă că ești parte din echipa lor, să arăți acea siguranță, acea încredere pe care se bazează orice echipă. Primele provocări au fost legate de asigurarea rutelor. ADI Urbtrans este autoritatea tutelară a companiei și stabilește rutele și programul. Obiectivul principal al societății de transport este să asigure aceste rute și să respecte acel program.
– Sunt probleme în respectarea programului?
Avem autobuze electrice și o singură în stație de încărcare funcțională în autobază. Așa că trebuie să planifici lucrurile încât să poți să încarci toate autobuzele electrice cu această singură stație. Colegii s-au adaptat, aveau un plan, dar prima presiune pe care am simțit-o din partea tuturor, a conducătorilor auto în primul rând, a fost “Când deschidem celelalte stații?”. Și atunci, primul meu demers a fost de a reuși împreună cu cei de la Consiliul Județean și cu cei de la Delgaz Grid, furnizorul de electricitate, să optimizăm, să deschidem cât mai repede toate celelalte stații de încărcare.
– Și care ar fi orizontul de așteptare?
Până la sfârșitul lunii aprilie ele vor fi funcționale.
– Și atunci bifați o primă problemă rezolvată pentru autobuzele electrice.
Da. Se rezolvă o problemă majoră pentru respectarea programului, având mai puțini timpi morți, generați de traseul suplimentar pe care autobuzele electrice îl fac acum pentru încărcare. Totodată, am încercat să înțeleg cât mai mult din activitatea de zi cu zi a companiei, așa că am început și eu să devin un călător mai frecvent cu autobuzul. M-a ajutat să înțeleg care este percepția comunității față de acest serviciu de transport. Mi-am dat seama astfel că, deși compania s-a dezvoltat în ultimii ani și s-a echipat cu o serie de autobuze electrice noi și de stații, ea a rămas, prin denumire, înțepenită în timp: Troleibuzul. Am făcut un studiu mic de piață atât cu oamenii din jurul meu cât și cu ajutorul colegilor de aici și am adus un feedback față de acest aspect. Troleibuzul este denumirea generică a companiei de transport public, dar practic, omul nu mai vede nicio infrastructură de troleibuz, și atunci numele companiei este inadecvat. Pornind de aici am identificat mai multe măsuri de luat în viitorul apropiat. Prima ar fi schimbarea denumirii. Mergând la o întâlnire a Asociației Transportatorilor Publici, am identificat la nivel național aceeași denumire generică, mult mai potrivită: toate societățile au sintagma Societatea de Transport Public.
Atuurile transportului public în comun
– Veți veni, în paralel cu schimbarea denumirii și cu alte măsuri, cu o strategie de imagine?
Asta îmi doresc, schimbând denumirea putem veni și cu mijloace de branding și imagine specifice zilelor noastre: un site, o comunicare mai bună prin tot ce înseamnă social media, o aplicație în care să-i fie omului mult mai ușor să se informeze, să știe exact cum și de unde poate să ia un autobuz, totul fiind mult mai eficient. Să fie foarte ușor să identifice unde-i stația, cât costă un bilet, când vine autobuzul. Vrem totodată ca, prin implementarea proiectului de e-ticketing, într-un regim de timp cât mai apropiat, să avem instrumente noi de plată. Adică să poți plăti cu un card sau printr-un SMS. Cu cât aduci mai multe facilități, cu atât transportul în comun devine mai atractiv. Dar totul pleacă de la denumire. Am simțit că cei care folosesc dintr-o rutină personală, dintr-o necesitate, navetiștii și elevii, s-au adaptat la condițiile găsite. Dar pentru ceilalți, ca să atragi venituri, ca și manager, trebuie să te adresezi într-o formă cât mai actualizată. Am identificat o serie de atuuri și ele trebuie promovate. Sistemul de transport public este un sistem sigur, cu foarte puține evenimente rutiere. Nu avem infracțiuni sau contravenții care se întâmplă în autobuz. Transportul public poate fi o opțiune viabilă și eficientă pentru toate categoriile de public: elevi, pensionari, navetiști, oameni activi în municipiu.
Cursuri de prim ajutor și protocol de evacuare
– Pe ideea de siguranță pe care o oferiți beneficiarilor, cu ce veți veni nou?
Am discutat cu cei de la ISU Neamț și cu reprezentanții de la Crucea Roșie să pregătim conducătorii auto ai societății și personalul din activitatea de control pentru proceduri de acordare a primului-ajutor. Apoi, utilizând aceste autobuze electrice trebuie să avem proceduri și pentru incendii sau alte situații de urgență care pot apărea în activitate. Vorbim despre un protocol de evacuare, să fie instruiți, să știe cum să acționeze. Este important ca atât beneficiarilor, cât și personalului nostru să le oferim un grad de siguranță cât mai ridicat. Mai ales în condițiile în care printre beneficiarii noștri avem mulți copii, pensionari, dar și persoane cu dizabilități. Șoferul este primul partener în cadrul acestor servicii de transport. Un alt aspect pe care doresc să cresc gradul de satisfacție și de atractivitate sunt serviciile acordate gratuit elevilor, prin abonamentele decontate de primărie. În privința informării, programul de transport și traseele sunt afișate pe acele displayuri din stațiile de autobuz, prin contractul cu ADI Urbtrans, este obligația noastră de a afișa programul. Deocamdată există această formă hibridă de implementare, fizic, pe hârtie și electronic. Sistemul de management trafic deocamdată funcționează cu niște date de la noi. Ori, schimbarea informațiilor de pe acel ecran, poate dura și câteva zile până este operată. Lucrurile vor funcționa mult mai bine din momentul în care acest sistem de management integrat al traficului va funcționa cu datele reale culese din trafic, iar autobuzele vor comunica cu stațiile prin intermediul acelui soft dedicat. Toate aceste protocoale, între stații cu autobuzele, cu baza de la sistemul de pe strada Alexandru cel Bun și cu autobaza noastră, trebuie să fi înglobate, integrate și trebuie făcute și acele probe să vedem cum funcționează.
A consemnat Angela CROITORU