Piatra-Neamț este gazda etapei naționale de istorie cu numărul 48, după 30 de ani. Ieri seară, 14 aprilie, la Cinema Mon Amour autoritățile locale au făcut oficiile de gazde la deschiderea oficială a competiției ce reunește peste 350 de participanți din întreaga țară. La eveniment au fost prezenți președintele Comisiei Olimpiadei Naționale de Istorie prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon -decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, președintele executiv inspector școlar București Mihai Manea, prefectul de Neamț Adrian Bourceanu, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Neamț Ion Asaftei, primarul de Piatra-Neamț Adrian Niță, viceprimarul Cristian Sauciuc, consilierul local Liviu Vasile Lungu, profesori de istorie din județ și elevii participanți la competiție din întreaga țară.
Moderatorul evenimentului a fost inspectorul școlar de istorie Mihai Giosanu care a fost și primul vorbitor.

Inspectorul general școlar Ionuț Ciocoiu, profesor de istorie, a vorbit despre eforturile făcute împreună cu echipa din Inspectoratul Școlar al Județului Neamț pentru a readuce la Piatra-Neamț, după 30 de ani, cea mai importantă competiție pe această disciplină.

În încheierea speech-ului său, Ionuț Ciocoiu a conchis “În Săptămâna Mare din 2025 să fie istorie la Piatra-Neamț!”.
Istoria -„zestrea omului cultivat”!
Prefectul Adrian Bourceanu a abordat mai întâi subiectul necesității obligativității orelor de istorie în trunchiul comun de studiu în toate nivelurile de învățământ “pentru că istoria este însăși ființa noastră națională”. Și-a amintit de perioada în care era elev și, la o primă competiție de istorie, primul premiu câștigat a fost o pungă de chipsuri Honolulu și a mulțumit profesorilor de la Facultatea de drept a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași care l-au format.
“Important este să știm chestiunile de fapt și apoi interpretarea lor ține și de viziune, nu numai de realitatea istorică. Vă apreciez foarte mult, aproape că vă iubesc, iar dedicarea mea și interacțiunea cu istoria se datorează acestor mari profesori care m-au marcat și m-au format” a spus prefectul Adrian Bourceanu. În finalul discursului său, le-a vorbit participanților despre faptul că lor le revine datoria de a întreține zi de zi vie istoria opunându-se falșilor lideri de opinie.
Reprezentantul CJ Neamț, vicepreședintele Ion Asaftei a vorbit despre identitatea națională și a mulțumit participanților și organizatorilor competiției.
Primarul Adrian Niță a descris orașul Piatra-Neamț ca un loc încărcat de istorie, cu cetatea Petrodava și monumente istorice importante: “Sunt convins că, în aceste 5 zile, veți transforma acest oraș într-o citadelă a cunoașterii istoriei. Să vă și distrați, să legați prietenii, pentru că, oricum, sunteți câștigători!”.
Prof. univ. dr. Florin-Alexandru Platon, președintele olimpiadei, a pledat pentru istorie printr-o dizertație, pornind de la culegerea de eseuri a scriitorului Paul Valery, din 1931, “Privire asupra lumii contemporane”, în care “încerca să trezească neîncrederea și un scepticism fundamental în raport cu istoria”, pentru a răspunde la întrebarea: “Mai avem nevoie, astăzi, de istorie?”. Răspunsurile sale, în sinteză, au pornit de la ideea pierderii, estompării continuității dintre trecut și prezent, despre amprenta identitară pe care ne-o dă fiecăruia istoria. “Olimpiada aceasta este una dintre singurele sărbători ale noastre, ale istoricilor, care ne-a mai rămas! Ați făcut bine că ați ales istoria, poate nu toți veți merge mai departe, dar istoria face parte din zestrea omului cultivat, iar câștigurile ei sunt simbolice și vă vor fi de folos în orice veți face în viață”, a conchis prof. univ. dr. Alexandru Platon.
Președintele executiv Mihai Manea, înainte de a anunța chestiunile organizatorice începând cu traducerea în maghiară a subiectelor pentru elevii din Harghita și Covasna, a pornit de la faptul că “în România nu au existat în Parlament partide fără istorie și în România nu au existat, ca acum, radicalism, suveranism, extremă dreaptă, discursul instigator la ură” urându-le participanților “ca toți să fiți învingători, chiar dacă nu toți veți primi premii”.
La această ediție, noutatea principală privind desfășurarea este tratarea pe foi separate a celor două subiecte, ceea ce înseamnă că elevii vor preda două lucrări separate.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian