„Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului nostru Isus Cristos, simbol al biruinței vieții asupra morții și al speranței eterne, Sfântul Părinte Papa Francisc a trecut la Domnul, lăsând în urmă o moștenire impresionantă de caritate, milostivire și dialog între popoare” spune ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București în Mesajul prilejuit de trecerea în Veșnicie a Papei Francisc, publicat pe situl arcb.ro.
Episcopia Romano-Catolică Iași îl descrie pe Papa Francisc “al milostivirii”, vorbind despre iertare în ultimul mesaj transmis credincioșilor de Paște.
„Milostivirea lui Dumnezeu este eliberarea noastră şi fericirea noastră. Noi trăim din milostivire şi nu ne putem permite să stăm fără milostivire: este aerul de respirat. Suntem prea săraci pentru a pune condiţiile, avem nevoie să iertăm, pentru că avem nevoie să fim iertaţi.” Dacă există un mesaj care mai mult decât oricare altul a caracterizat pontificatul lui Francisc şi care este destinat să rămână, este cel al milostivirii.
Papa ne-a lăsat pe neaşteptate în această dimineaţă (21 aprilie -n.r.), după ce a dat ultima binecuvântare Urbi et Orbi în ziua de Paşte de la Loja centrală a Bazilicii “Sfântul Petru”, după ce a făcut ultimul tur prin mulţime, pentru a binecuvânta şi a saluta”, transmite în mesajul său Episcopia Romano-Catolică Iași, pe site-ul oficial.
Patriarhul României, Înalt Prea Sfântul Daniel, și-a exprimat regretul la moartea Papei Francisc pe care l-a numit „venerabilă și bine-cunoscută personalitate a creștinătății contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice”.
„Împărtășim durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi”, a încheiat Patriarhul, citat de basilica.ro.
Comunitatea romano-catolică din România se pregătește să îi aducă Papei Francisc un ultim omagiu prin celebrări speciale de rugăciune. Prima slujbă anunțată oficial a avut loc luni seară, la București, iar de astăzi, 22 aprilie, omagierea publică se extinde în întreaga țară. Și în Dieceza Romano-Catolică de Iași sunt în pregătire momente speciale de rugăciune în această perioadă de doliu.
Unde va fi înmormântat Papa Francisc
Episcopia Romano-Catolică Iași a publicat “Testamentul spiritual” al Papei Francisc, scris în urmă cu trei ani, în care acesta își exprimă dorința de a fi înmormântat în mormântul din naosul lateral între Capela Paulină și Capela Sforza din Bazilica Santa Maria Maggiore. Iată ce va fi scris pe mormântul acestuia demonstrând modestia acestuia în viață și dincolo de moarte.
„A fost publicat documentul redactat de Jorge Mario Bergoglio la “Santa Marta” la 29 iunie 2022: “Cer ca mormântul meu să fie pregătit în mormântul din naosul lateral între Capela Paulină (Capela lui Salus Populi Romani) şi Capela Sforza din Bazilica «Santa Maria Maggiore». Mormântul trebuie să fie în pământ; simplu, fără ornament deosebit şi cu unica inscripţie: Franciscus”.
În numele Preasfintei Treimi. Amin.
Simţind că se apropie apusul vieţii mele pământeşti şi cu speranţă vie în viaţa veşnică, doresc să exprim voinţa mea testamentară numai cât priveşte locul înmormântării mele.
Viaţa mea şi slujirea sacerdotală şi episcopală le-am încredinţat mereu Mamei Domnului nostru, Maria Preasfântă. De aceea, cer ca rămăşiţele mele pământeşti să se odihnească aşteptând ziua învierii în Bazilica papală “Santa Maria Maggiore”.
Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie chiar în acest sanctuar marian foarte vechi unde mergeam pentru rugăciune la începutul şi la sfârşitul fiecărei călătorii apostolice pentru a încredinţa cu încredere intenţiile mele Mamei Neprihănite şi pentru a-i mulţumi pentru grija docilă şi maternă.
Cer ca mormântul meu să fie pregătit în mormântul din naosul lateral între Capela Paulină (Capela lui Salus Populi Romani) şi Capela Sforza din bazilica papală amintită mai sus aşa cum este indicat în foaia anexată.
Mormântul trebuie să fie în pământ; simplu, fără ornament deosebit şi cu unica inscripţie: Franciscus.
Cheltuielile pentru pregătirea înmormântării mele vor fi acoperite cu suma binefăcătorului pe care l-am dispus, de transferat la Bazilica Papală “Santa Maria Maggiore” şi despre care m-am ocupat să dau instrucţiuni oportune Monseniorului Rolandas Makrickas, comisar extraordinar al Capitulului Liberian.
Domnul să dea răsplată meritată celor care m-au iubit şi vor continua să se roage pentru mine. Suferinţa care s-a făcut prezentă în ultima parte a vieţii mele am oferit-o Domnului pentru pacea în lume şi fraternitatea între popoare.
Santa Marta, 29 iunie 2022
FRANCISC”.
Traducerea testamentului a fost realizată de preotul Mihai Pătrașcu.
Angela Croitoru
FOTO: Vatican Press