La Judecătoria Piatra Neamț are loc pe 23 aprilie primul termen în procesul incendiului de la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Dosarul, în care au fost trimise în judecată două asistente și SJU Piatra Neamț, a ajuns în instanță pe 4 februarie, iar în prima etapă, de cameră preliminară, când se verifică legalitatea sesizării instanței și a administrării probelor, a fost stabilită înfățișare pentru data de 23 aprilie. Teoretic procedura de cameră preliminară va dura cel puțin două luni, având în vedere că este vorba despre 67 de părți în proces și vacanța judecătorească bate la ușă. Abia la finalul acestei prime etape procesul intră în linie dreaptă și continuă cu administrări de probe și audieri de martori în vederea stabilirii vinovăției sau nevinovăției celor acuzați.
Cea mai mare tragedie din sistemul sanitar din Neamț a avut loc în pandemie, pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, când se făcea schimbul de tură. O candelă aprinsă la căpătâiul unui muribund ar fi declanșat incendiul, după cum au stabilit anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În atmosfera îmbogățită cu oxigen focul nu a mai putut fi stăpânit. 9 pacienți internați la ATI au murit fie din cauza focului, fie datorită faptului că s-a oprit alimentarea cu oxigen (amănunte aici). Secția a fost distrusă în totalitate, iar un medic și două asistente au suferit arsuri.
Cercetările au durat foarte mult și deși inițial Parchetul General anunțase că cercetează mai multe persoane, inclusiv foști directori care s-au succedat rapid la conducerea SJU Piatra Neamț, la final au fost inculpate doar două asistente medicale precum și unitatea medicală (amănunte aici).
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după ce a primit permisiunea de a angaja o casă de avocatură, a încheiat contract cu un avocat din Piatra Neamț, doamna Caliopia Nica, fost judecător.
(G. S.)