În ședința Consiliului Local de astăzi, 28 aprilie, unul dintre proiectele cele mai discutate a fost preluarea Direcției Taxe și Impozite în aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Piatra-Neamț.
Primul care a deschis discuția a fost Manuel Iacob (USR), care a întrebat dacă în urma acestei preluări cei 31 de angajați ai direcției devin angajații primăriei. Primarul Adrian Niță a precizat: “Nu sunt 30 de noi angajări, ei vor fi doar preluați în aparatul de specialitate!”. Pornind de la acest exemplu de reorganizare Adrian Niță a vorbit și despre alte servicii și instituții subordonate care vor trece direct la primărie: “Celebra Cameră 20 -aici avem angajați din primărie care cred că, cel puțin, voiau să scape din acest serviciu”, făcând referire la atitudinea de plictiseală și comportamentul “birocratic” al acestora față de pietrenii care vin cu solicitări.
Angajații de aici vor purta o uniformă distinctivă, vor trebui să arate exemplar și să se comporte exemplar.
Primarul vrea să se implice direct în activitatea serviciilor
Cât privește preluarea Direcției de Taxe și Impozite, dorința de la care a plecat proiectul a fost aceea de eficientizare a activității, în situația în care anumite contracte de achiziții, de exemplu, se dublau. Erau făcute și de primărie și de direcție.
Pentru eficientizarea achizițiilor publice, acestea nu vor mai fi făcute separat de fiecare serviciu sau direcție, ci vor fi realizate în comun, de un nou înființat Serviciu Administrativ al primăriei, cu precizarea că, în nici unul dintre cazuri nu vor fi angajați oameni noi, ci doar preluați cei care există deja. Următoarele care vor fi reorganizate pe același scenariu vor fi Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală Piatra-Neamț.
Consilierul PMP, avocata Alina Tatomir, i-a atras atenția primarului că decizia legată de reorganizarea acestei direcții “s-a luat fără consultarea prealabilă a consilierilor locali. Pe viitor astfel de decizii ar trebui să se ia printr-o consultare mult mai largă”. Ea a insistat pe ideea că o simplă discuție în ședință înaintea votului nu este suficientă și că formularea unui amendament sau a unui punct de vedere necesită o mai amplă documentare și o eventuală ședință pe discuții libere și informări, anterior ședinței de consiliu ca atare.
Primarul a punctat faptul că toate aceste reorganizări se vor face după o evaluare a activității acestor servicii sau instituții subordonate și că Poliția Locală va fi chemată să prezinte în ședință un raport al intervențiilor realizate potrivit atribuțiilor.
În final proiectul a fost adoptat cu două abțineri din partea consilierilor Manuel Iacob și Alina Tatomir.
Angela Croitoru