Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă este marcată luni, 28 aprilie prin organizarea unor activități de prevenire pentru a atrage atenția asupra riscurilor de accident și boală la locul de muncă. Organizația Internațională a Muncii își propune, prin campaniile sale, să creeze medii de muncă mai sigure și mai sănătoase pentru toți lucrătorii.
„Lucrătorii sunt expuşi la numeroase riscuri de ordin biologic, fizic sau chimic, la pericole psihosociale sau ergonomice. În fiecare an, la nivel mondial, milioane de muncitori îşi pierd viaţa urmare accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Foarte mulţi lucrători suferă din cauza leziunilor rezultate în urma accidentelor de muncă sau a afecţiunilor cronice. Acţiunile de conştientizare sunt menite să atragă atenţia, la nivel internaţional, asupra tendinţelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale şi a accidentelor mortale. De asemenea, organizaţiile sindicale din lume onorează la 28 aprilie memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume”.
Tema din 2025 pune accent pe noile tehnologii, cum ar fi automatizarea și inteligența artificială, care transformă locurile de muncă. Aceste tehnologii pot reduce riscurile, dar OIM subliniază că trebuie implementate corect, pentru a evita noi pericole. „Inteligenţa artificială şi instrumentele digitale revoluţionează securitatea şi sănătatea în muncă. Astăzi, roboţii operează în medii periculoase, fac sarcini grele, gestionează materiale toxice şi lucrează la temperaturi extreme. Aceştia execută sarcini repetitive şi monotone, în timp ce dispozitivele digitale şi senzorii pot detecta pericolele din timp. În acelaşi timp, în absenţa unor măsuri adecvate de SSM, tehnologiile digitale pot duce la accidente, apariţia riscurilor ergonomice şi o intensificare a muncii”, au declara reprezentanții ITM Neamț.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț se alătură Organizației Internaționale a Muncii și altor instituții naționale și internaționale în promovarea securității și sănătății la locul de muncă. Prin acțiunile sale, ITM Neamț urmărește informarea și responsabilizarea angajatorilor și lucrătorilor pentru reducerea accidentelor de muncă. Inspectorii de muncă sprijină aceste obiective participând la acțiuni de informare, atât în întâlniri directe cu angajatorii și organizațiile, cât și în mediul online.
Activitățile dedicate zilei de 28 Aprilie au început în martie, la Colegiul Național „Roman Vodă”, cu sesiuni de educare privind securitatea muncii, adresate elevilor și profesorilor participanți la etapa județeană a Concursului Național „Știu și aplic. Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii!”.Concursul a continuat în aprilie, cu probele teoretice și practice.
Pe 28 aprilie, la sediul ITM Neamț, va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai angajatorilor, angajaților, sindicatelor și serviciilor de protecție. Cu acest prilej, se va discuta semnificația zilei și tema anului: „Revoluționarea sănătății și siguranței: rolul inteligenței artificiale și al digitalizării la locul de muncă”.
ITM Neamț transmite un mesaj de solidaritate pentru victimele accidentelor de muncă și face apel la un efort comun pentru reducerea riscurilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Denisa POPA