La aproape un an distanță de la momentul în care a fost reținut și pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (amănunte aici), procurorii au finalizat urmărirea penală și l-au trimis în judecată pe Manole Dănuț Fîrțală, primarul comunei Tarcău. În același dosar a fost deferit justiției, pentru aceleași acuze, Sebastian Maxim, consilier în cadrul Primăriei Tarcău. Dar surpriza a fost că în cauză sunt trei inculpați, fiind trimis în judecată și viceprimarul Ioan Lucian Popa (amănunte aici). Cum la acest moment Fîrțală este sub control judiciar, măsură preventivă prin care are interdicția de a veni la serviciu și a presta activitatea în exercitarea căreia a comis faptele, judecătorii trebuie să stabilească dacă mențin controlul judiciar sau nu. Pentru verificarea măsurii preventive a fost stabilit termen la data de 5 mai.
Trebuie menționat faptul că primarul Fîrțală a fost arestat preventiv până în septembrie 2024, după care a fost plasat sub control judiciar. Nu a avut voie să exercite funcția, atribuțiile fiind preluate de viceprimarul Lucian Popa, și el acuzat în același dosar. Decizia magistraților din 5 mai este cu miză importantă pentru Manole Dănuț Fîrțală, chiar și în afara implicațiilor juridice. Asta deoarece conform normelor legale în vigoare, în cazul în care nu poate exercita funcția timp de 6 luni într-un an calendaristic, pierde mandatul. El este sub control judiciar de la început de 2025, măsura fiind prelungită succesiv, fiind valabilă până la data de 8 mai. În cazul în care completul de judecată decide să mențină măsura preventivă pentru următoarele 60 de zile, primarul Fîrțală pierde mandatul și, în consecință, la Tarcău ar putea fi din nou alegeri locale.
Practic, Manole Dănuț Fîrțală nu a mai călcat în primărie de la data descinderilor anchetatorilor în instituție, finalul lunii mai 2024. Ca paralelă, trebuie spus că primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost condamnat recent la un an de închisoare, tot pentru fapte de corupție. El și-a exercitat funcția atât pe durata urmăririi penale cât și a procesului și o va exercita și în continuare. Asta deoarece prin sentința de condamnare, care nu este definitivă, s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a deciziei judecătorești.
Reamintim că la data la care a fost reținut de anchetatori pentru fapte de corupție, Fîrțală era deja pe buletinele de vot pentru un nou mandat în fruntea comunei Tarcău. Deși era încarcerat și a avut contracandidați, a fost în preferințele localnicilor care i-au acordat încrederea pentru un nou mandat, o situație inedită nu doar în Neamț, ci la nivel național (amănunte aici și aici). Rămâne de văzut ce se va întâmpla în ședința din 5 mai și dacă judecătorii vor prelungi sau nu controlul judiciar.
(G. S.)