Manole Dănuț Fîrțală este foarte aproape să piardă mandatul de primar al comunei Tarcău. În ședința din 6 mai magistrații din cadrul Tribunalului Neamț au menținut măsura preventivă a controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile, în dosarul penal în care a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (amănunte aici). Printre alte obligații și interdicții impuse de instanță, Fîrțală are nu poate exercita funcția de primar. „menține, ca legală și temeinică, măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul Fîrțală Manole Dănuț trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 7 alin. 1 litera a din Legea nr. 78/2000 și art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale). În temeiul art. 215 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală, impune în continuare inculpatului Fîrţală Manole Dănuț ca, pe durata controlului judiciar, să respecte următoarele obligații: – să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. – să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar pe rolul căruia se află cauza; – să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu coinculpații sau cu martorii: – să nu exercite funcția publică de primar, activitate în exercitarea căreia există suspiciunea că ar fi fost comise faptele reținute în sarcina sa”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.
Conform normelor legale în vigoare mandatul de primar încetează de drept dacă funcția nu poate fi exercitată timp de 6 luni într-un an calendaristic. Iar primarul comunei Tarcău este sub control judiciar din luna septembrie a anului trecut. Noua prelungire înseamnă că nu-și poate exercita funcția până la data de 8 iulie, ceea ce duce la împlinirea termenului prevăzut de lege, 6 luni într-un an calendaristic. Decizia instanței de fond nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Cel mai probabil, dacă hotărârea va deveni definitivă, la Tarcău ar putea fi organizate din nou alegeri locale.
De menționat este faptul că atât primarul, cât și celălalt acuzat din același dosar, consilierul Sebastian Maxim, de la Primăria Tarcău, au cerut modificarea condițiilor controlului judiciar dar nu au avut câștig de cauză. „În temeiul art. 215 alin. 3 Cod de procedură penală, atrage atenția inculpaților că în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege”, se mai arată în decizia Tribunalului Neamț din 6 mai.
Primarul comunei Tarcău a fost reținut și mai apoi arestat preventiv în urmă cu aproape un an, când au avut loc mai multe percheziții la Tarcău, inclusiv la primărie (amănunte aici). El a fost privat de libertate până în septembrie 2024, apoi a fost plasat sub control judiciar cu interdicția de a exercita funcția, atribuțiile fiind preluate de viceprimarul Lucian Popa, și el acuzat în același dosar. La momentul la care Manole Dănuț Fîrțală a fost reținut, el candida pentru un nou mandat, pe care l-a și câștigat chiar dacă era încarcerat și avea contracandidați (amănunte aici și aici).
(G. S.)