Un tânăr polițist din Neamț, originar din județul Suceava, a cucerit România cu forța brațelor chiar de la prima competiție oficială. Cosmin Gabriel Lupu, în vârstă de 22 de ani, este încadrat ca agent de poliție în cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani din aprilie 2023. A reușit să se remarce la prima sa participare într-o competiție oficială, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Național de Skandenberg 2025, câștigând două medalii de aur la categoriile Tineret +110 kg, braț stâng și braț drept.
„Nivelul competiției a fost ridicat, emoțiile pe măsură, având în vedere că este prima mea participare, dar asta nu m-a împiedicat să obțin locul 1. Am încercat să îmi stăpânesc cât am putut de bine emoțiile și să nu mă copleșească”, a declarat tânărul polițist. Au fost peste 300 de concurenți din toată țara, iar victoria lui Cosmin este cu atât mai remarcabilă.
Din Suceava la Neamț: polițist la început de drum
Cosmin Lupu s-a născut în comuna Forăști, județul Suceava, într-o familie modestă și a crescut alături de fratele său mai mic. Cosmin își amintește cu plăcere de copilăria petrecută la țară, departe de telefoane și tablete. Împreună cu prietenii, își petrecea timpul jucând fotbal, mergând cu bicicleta sau inventând jocuri. Nu a făcut sport de performanță în copilărie, însă a fost mereu activ.
„Am avut o copilărie liniștită, cum era pe vremuri. Ieșeam afară, ne jucam cu mingea, cu bicicleta. Nu aveam telefoane sau tablete. Ne făceam jocurile noastre, așa cum veneau, din mers. Adică copilăria în adevăratul sens al cuvântului”.
A urmat cursurile liceale în Suceava, iar imediat după terminarea liceului, a fost admis din prima încercare la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina. În prezent, își continuă pregătirea profesională, urmând Facultatea de Drept din cadrul Universității „Danubius” din Galați, cu dorința de a avansa în cariera aleasă.
Un sport descoperit pe băncile școlii
A intrat de curând în lumea sportului de performanță, însă legătura sa cu skandenbergul nu este una nouă. Pentru Cosmin, atracția pentru skandenberg a început încă din copilărie, pe băncile școlii. Primele „meciuri” de braț au fost simple distracții între colegi. Deși nu a avut ocazia să practice sportul de performanță în timpul școlii, pasiunea a rămas.
„Fiecare copil a făcut măcar o dată skandenberg la școală. Acolo a apărut interesul. Doar că, fiind departe de un club sportiv, nu am avut cum să merg la antrenamente”.
Abia după finalizarea studiilor liceale și a școlii de poliție a avut ocazia să își transforme pasiunea în ceva serios. A contactat clubul Bucovina Skandenberg, aflat la Rădăuți, prin recomandarea unor prieteni. A ajuns la club, sub îndrumarea maestrului Andrei Chipreanov de aproximativ un an, iar de atunci face naveta săptămânal pentru a se antrena, deși distanțele sunt considerabile.
„Fac antrenamente specifice în fiecare sâmbătă. În timpul săptămânii merg la sală, combin exercițiile generale cu cele specifice sportului. E nevoie și de o alimentație controlată, dar mă adaptez programului de muncă și găsesc timp pentru toate”, a explicat el.
Viața între uniformă și sport
Drumul său spre meseria de polițist nu a fost întâmplător. A fost ghidat încă din copilărie de o dorință clară: aceea de a purta uniforma. Visul său a fost susținut de părinți, care au fost alături de el încă de la înscrierea în școala de poliție. A reușit din prima încercare, iar azi, când privește în urmă, spune că a fost una dintre cele mai importante decizii din viața sa.
„A fost un vis din copilărie să devin polițist. Părinții m-au susținut în totalitate. Faptul că am fost admis de prima dată i-a făcut mândri”.
Deși este la început de carieră, Cosmin a trecut deja prin suficiente situații pentru a înțelege responsabilitățile meseriei de polițist. Spune că
nu a avut parte de misiuni extrem de grele până acum, dar a avut de-a face cu cazuri dificile.
„Am văzut multe cazuri, inclusiv decese. Nu pot spune că m-au afectat în mod traumatizant, dar te înveți, din păcate. La început poate e greu, dar cu timpul devii imun. Nu te afectează la fel. Fiecare intervenție te învață ceva”, explică el.
Cosmin nu este singurul din familie atras de această cale. Fratele său, cu 5 ani mai tânăr, intenționează să-i calce pe urme și să urmeze cariera de polițist.
„Vrea să devină și el polițist. E hotărât. Îi spun mereu că nu e ușor, dar dacă ai motivație, reușești.”
În același timp, pasiunea pentru sport i-a apropiat și mai mult. Amândoi practică skandenberg, iar la ultima competiție au devenit, împreună, campioni naționali la categoriile lor.
„Am fost foarte bucuros că am reușit de la prima competiție să devin dublu campion național. Bucuros atât pentru mine, cât și pentru fratele meu. A fost o bucurie dublă. Am simțit că am dus munca noastră, a familiei, pe podium.”
Rezultatul obținut în competiția națională i-a adus lui Cosmin Lupu calificarea la Campionatul European, care va avea loc în iunie. Este motivat să continue acest drum și spune că nu se va opri aici. Își dorește să ducă pasiunea cât mai departe și să rămână activ în sportul care i-a adus primele mari satisfacții personale în afara carierei profesionale.
„Vreau să continui pe acest drum. Dacă tot am început, îl duc cât pot, cât o să-mi permită corpul. Mi-aș dori să ajung cât mai departe. Nu mă văd renunțând prea curând”.
Viața lui Cosmin se desfășoară pe repede înainte. Programul său zilnic este împărțit între munca de polițist, antrenamente și drumurile lungi între localitatea de domiciliu și locul de muncă. Repartizat în județul Neamț după terminarea școlii de poliție, Cosmin lucrează în ture, în timp ce își continuă și studiile.
Naveta dintre județe și munca în teren nu sunt ușor de gestionat, dar Cosmin nu se plânge: „E obositor, dar m-am obișnuit. Cam 130 de kilometri dus-întors zilnic. Totuși, colegii sunt înțelegători și mă sprijină. Mă ajută să ajung la antrenamente, mai ales sâmbăta. Încerc să îmbin utilul cu plăcutul”.
Deși este repartizat în județul Neamț, Cosmin își dorește ca, în viitorul apropiat, să se transfere mai aproape de casă, la o secție din județul Suceava, pentru a reduce timpul petrecut pe drumuri și a putea dedica mai multă energie performanței sportive.
„Încă îmi doresc să lucrez în județul Suceava. Ar fi mai ușor și cu sportul, și cu viața personală. Naveta mă solicită destul de mult”.
Tânărul campion a ținut să adreseze mulțumiri speciale celor care l-au susținut în această călătorie sportivă: „Țin să mulțumesc atât familiei mele, maestrului meu, Chipreanov Andrei, pentru susținerea și îndrumarea acordată, cât și colegilor mei de la clubul Bucovina Skandenberg, care au fost alături de mine pas cu pas. Totodată, le mulțumesc și colegilor mei din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani pentru faptul că au fost lângă mine și m-au susținut mereu”.
Drumul lui Cosmin Lupu este doar la început. Cu forța brațelor și claritatea unui vis asumat încă din copilărie, demonstrează că pasiunea, disciplina și sprijinul celor apropiați pot duce la rezultate neașteptate. La muncă este un om al legii, pe podium este campion. Iar între cele două roluri, rămâne un tânăr care își trăiește visul.
Denisa POPA