Una din unitățile administrativ-teritoriale din Neamț care poate fi oricând un exemplu de bune practici în atragerea de fonduri nerambursabile este comuna Timișești. În timp s-au găsit surse de finanțare pentru obiective importante, de la infrastructură la canalizare și gaz metan, de la construirea unui parc fotovoltaic la dotarea cu vehicule nepoluante și înființarea de stații de încărcare, precum și investiții importante în învățământ și sănătate. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul ”Anghel Saligny” sau Administrația Fondului pentru Mediu, dar și cu resurse din bugetul local, în ultima perioadă în comuna condusă de primarul Vasile Mărculeț lucrurile se mișcă în direcția cea bună. S-au făcut pași concreți pentru creșterea calității vieții locuitorilor comunei, iar cu banii obținuți din toate sursele de finanțare identificate au avut loc investiții în majoritatea domeniilor.
„2024 a fost un an în care proiectele de investiții au fost prioritare pentru administrația publică locală, pentru că doar așa putem aduce comuna Timișești la standarde europene. Vrem ca și în acest an să continuăm în același ritm și Timișești să fie în continuare o comună în care se fac investiții. Ținta noastră este să menținem și anul acesta un buget de investiții important, dar având în vedere că veniturile proprii sunt total insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime ale comunei vom urmări, ca întotdeauna, atragerea de fonduri europene, guvernamentale sau județene la bugetul local în vederea completării veniturilor necesare finanțării obiectivelor propuse. Comuna noastră se dezvoltă, iar meritul este al întregii comunități, al cetățenilor care fac din comuna Timișești ACASĂ”, a declarat primarul Vasile Mărculeț.
2,5 milioane de euro – fonduri europene prin PNRR
Una din principalele surse de finanțare pentru dezvoltarea comunei a fost Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt proiecte în derulare în mai multe domenii de activitate, prioritară fiind tânăra generație, astfel că s-au atras bani pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Timișești. Prin PNRR, Componenta C15 – Educație și cu contribuție proprie din bugetul local a fost accesat proiectul în valoare de 1.114.502 lei. Cea mai mare parte a finanțării a fost nerambursabilă, la care s-au mai adăugat circa 130.000 lei – valoare neeligibilă. Proiectul realizat în proporție de 90% a urmărit dotarea Școlii Gimnaziale Timișești și a structurii arondate, Școala Dumbrava, cu echipamente TIC – table interactive, laptop-uri pentru profesori, sisteme de sunet, imprimante multifuncționale, camere videoconferință, scanner documente portabil, licențe office – precum și cu mobilier, catedre pentru profesori, pupitre individuale pentru elevi, cuiere, tablă magnetică, dulapuri individuale pentru elevi, dulapuri pentru depozitarea materialelor didactice, suport pentru prezentare planșe. Din aceeași sursă a fost amenajat și dotat cu echipamente digitale specifice un laborator de informatică. S-au achiziționat 18 laptop-uri, tablă interactivă, router Wi-Fi, licențe Office, plus mobilier. În cadrul aceluiași program a fost înființat și dotat un laborator de științe multidisciplinar, fizică/biologie/chimie.
„Fondurile europene obținute prin PNRR sunt o oportunitate extraordinară pentru comuna Timișești. Valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR și aflate în implementare este de circa 12 milioane de lei, respectiv 2,5 milioane de euro și acoperă mai multe domenii de interes. S-au făcut investiții în educație, domeniu pe care îl considerăm prioritar. Orice linie de finanțare pentru domenii precum educație, sănătate, infrastructură, o accesăm. Și majoritatea acestor finanțări le accesăm fără consultanță și lucrăm cu echipa din primărie. Sunt și situații când contractăm consultanță, dar mai rar, în general lucrăm cu specialiștii noștri. Depinde de volumul de lucru și dacă linia de finanțare este pe repede înainte ca să spun așa. Aș spune că la Primăria Timișești este o regulă. Pot tolera anumite greșeli, anumite situații generate de faptul că numai cine nu muncește, nu greșește. Dar, când se deschide o linie de finanțare și nu știm de ea, ori nu o accesăm sau nu reușim, atunci e supărare. Dar nu am avut niciodată motive de acest fel. Consider că pentru dezvoltarea oricărei comunități atragerea de fonduri nerambursabile este primordială”, a punctat primarul comunei Timișești, Vasile Mărculeț.
Un alt proiect cu finanțare prin PNRR vizează reabilitarea integrală a blocurilor de locuințe ABC4. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 8,3 milioane de lei, din care peste 7,5 milioane lei valoare eligibilă, diferența fiind contribuție proprie. Contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2022, implementarea fiind realizată în proporție de 70%.
„Cele 4 blocuri din centrul comunei, proprietăți private, au făcut parte din proiectul administrației locale de a schimba fața comunei din punct de vedere peisagistic, estetic, arhitectural. Și mai mult de atât, pe lângă faptul că este o consolidare seismică a blocurilor, este inclusă și anveloparea – eficiență energetică cu schimbarea tâmplăriei, uși, ferestre, precum și refacerea instalației electrice și sanitară. Fără nici o contribuție din partea proprietarilor. Sunt bani europeni și o cofinanțare mică din partea UAT”, a mai adăugat primarul Mărculeț.
Un alt proiect cu finanțare tot prin PNRR vizează amplasarea unui număr de 6 stații inteligente pentru călători în satele Dumbrava, Plăieșu și Timișești. Se are în vedere extinderea sistemului wi-fi, dotarea cu bănci inteligente și modernizare a 4 puncte de aprindere cu sistem de telegestiune. Contractul a fost semnat și se află în stadiul obținerii de avize.
Infrastructură și parc fotovoltaic
Administrația publică locală are în vedere extinderea rețelei de canalizare în satul Preuțești, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 5 milioane de lei, din care partea eligibilă este de 4,9 milioane lei. Contractul semnat în septembrie anul trecut este în stadiul elaborării proiectului tehnic. Tot în septembrie 2024 a fost semnat contractul pentru înființarea unui parc fotovoltaic, sursa de finanțare fiind de la Ministerul Energiei, prin Fondul pentru Modernizare în România, Program cheie 1- Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice, plus bani de la bugetul local. Valoarea totală a investiției este de circa 1,5 milioane lei.
„Prin înființarea acestui parc fotovoltaic reducem cheltuiala totală a consumului de energie pentru instituțiile publice și iluminat stradal. Adică tot ce consumă clădirea primăriei, aparatul administrativ, căminul cultural, grădinița cu program prelungit, școlile. Proiectul a plecat de la analiza consumului nostru, anual, pe toate aceste spații, și am făcut proiectul în această notă”, a mai adăugat primarul comunei Timișești.
Fondurile guvernamentale sunt de asemenea esențiale în dezvoltarea comunei și de aceea au fost accesate mai multe programe de finanțare. Un contract de peste 10,5 milioane de lei a fost obținut prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, plus contribuție proprie, și are ca obiect modernizarea a peste 8 kilometri de drumuri de interes local din satele Timișești și Plăieșu. La acest moment s-a realizat cam o treime, fiind finalizate lucrările de asfaltare din localitatea Timișești.
În stadiu de elaborare a proiectului tehnic este extinderea rețelei de canalizare cu 24,5 kilometri în localitățile Dumbrava și Plăieșu. Administrația locală implementează și proiectul care vizează înființare distribuție gaze naturale în satele comunei Timișești, stadiul de implementare fiind de 85%. Din valoarea totală a proiectului de peste 14,5 milioane lei, circa 4 milioane lei sunt pentru lucrări de racorduri și echipamente de măsurare. A fost finalizată modernizarea sistemului de iluminat public, cu finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu și bugetul local, investiția fiind de 1,17 milioane de lei.
Prin Programul Rabla Plus 2024 Primăria Timișești a achiziționat mașini electrice, reducând astfel cheltuielile cu combustibilul. Finanțarea a fost prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024. Din valoarea totală a proiectului de 287.676 lei, 240.000 lei a fost partea eligibilă. În stadiu de licitație este etapa a doua a modernizării sistemului de iluminat public. Prin contractul semnat în decembrie 2024 și care depășește un milion de lei, se are în vedere montarea a peste 212 aparate de iluminat stradal tip LED, dotate cu sistem de telegestiune. Prin AFM, Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, în comuna Timișești se vor amplasa stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Din investiția de peste 292.000 lei, circa 190.000 lei este parte eligibilă. De un buget generos, peste 2,7 milioane de lei, beneficiază Grădinița Dumbrava unde au loc lucrări de eficientizare din punct de vedere energetic a clădirii, fiind dat ordinul de începere a lucrărilor.
Investiții finanțate din bugetul local
Parte din investiții sunt realizate cu finanțare exclusivă de la bugetul local și aici putem aminti amenajarea spațiului verde adiacent Dispensarul uman din satul Timișești. La Grădinița cu program prelungit din satul Plăieșu se amenajează zona verde și se construiește gard de împrejmuire.
Și pentru că la o casă de om gospodar tot timpul este ceva de făcut, administrația publică locală din comuna Timișești a depus pe parcursul anului trecut 3 alte noi cereri de finanțare. Una dintre acestea vizează implementare aplicație software de monitorizare a evenimentelor de securitate în UAT, sursa pentru finanțarea de 75.000 lei fiind Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, DigiLocal. Tot la acest capitol, cereri de finanțare depuse în 2024, intră extinderea rețelei de canalizare în satele Dumbrava și Zvorănești, prin AFM cu cofinanțare de la bugetul local, proiect în valoare de peste 13 milioane lei, precum și etapa a treia pentru modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comună, peste 1,28 milioane lei, bani de la AFM și bugetul local. Investiția presupune modernizarea a 255 aparate de iluminat precum și montarea a 255 controllere de telegestiune.
„Continuând traiectoria anilor anteriori, în 2024 s-au depus eforturi intensificate pentru implementarea proiectelor în lucru în vederea finalizării la termen a acestora, precum și pentru depunerea de noi proiecte la finanțare. Ce va urma în acest an este o oglindă a stadiului implementării proiectelor cu finanțări nerambursabile precum și a fondurilor atrase prin depunerea unor noi cereri de finanțare și semnarea de contracte de finanțare pentru proiecte aflate, acum, în implementare. Dacă este să vorbim despre apă, toate satele din Timișești au sistem de distribuție. Mai avem ceva de finalizat în Dumbrava, o extindere. Canalizare este înființată în satul Timișești și facem extindere în celelalte sate. Interesul este să avem apă în toate satele, canalizare, gaze naturale și străzi asfaltate. Ne dorim ca în câțiva ani să finalizăm tot ce înseamnă infrastructură. Din punctul meu de vedere asta înseamnă normalitate. Nu pot să mă laud că am adus apă, canal și gaz și asfalt. Este o realizare, dar nu o consider ca un merit, ci ca o stare de normalitate. Avem o clinică medicală cu cabinete de specialitate, ortopedie, cardiologie, interne, precum și laborator pentru analize medicale. Pentru viitor se dorește să se ofere servicii la domiciliu, ceea ce este îmbucurător. Pe această cale aș dori să le mulțumesc tuturor cetățenilor pentru înțelegere și răbdare, le mulțumesc consilierilor locali și, în mod special, întregii echipe din primărie”, a concluzionat Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești.
Gabi SOFRONIA