Descoperim mereu valori în rândul elevilor care participă la olimpiadele și concursurile școlare care vin să confirme faptul că școala nemțeană este una serioasă, în care se învață și se promovează talentele, iar ambiția vine să completeze tabloul unor copii excepționali. Vă prezentăm de această dată două gimnaziste care au obținut premii la etapele naționale, la matematică și limba și literatura română. Sperăm ca exemplul lor să-i ambiționeze și pe alții să lase modestia acasă și să se avânte pe tărâmul competițional, în primul rând pentru a-și confirma lor înșiși că pot.
Steliana Pascale – un viitor medic, cu talent la matematică!
Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț este renumit pentru profesionalismul și rezultatele de excepție ale profesorilor de matematică. Eleva Ioana Steliana Pascale, din clasa a VI-a, întărește această reputație, obținând medalia de aur a Ministerului Educației și Cercetării, la această disciplină. În spatele acestei performanțe se află efortul combinat al elevei și al profesorilor săi de matematică, atât de la gimnaziu, din învățământul primar, cât și de la orele de pregătire pe care mama Stelianei a considerat că trebuie să le facă pentru a-și consolida cunoștințele de la clasă.
„Când am aflat că m-am calificat la națională am lucrat în continuu, câte 8-10 ore pe zi, numai la matematică, cele două săptămâni. Asta pe lângă pregătirea normală, zilnică, la clasă. Matematica este o pasiune mai veche a mea. Anul acesta subiectele mi s-au părut mult mai ușoare față de cele de anul trecut, care au fost foarte grele. Până în clasa a IX-a am de gând să mă pregătesc în continuare și să particip la olimpiada de matematică, pentru că, din liceu, mă voi axa mai mult pe biologie. Îmi doresc să merg la o facultate de medicină. Mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au fost alături și datorită cărora am obținut acest rezultat!”, ne-a spus Ioana Steliana Pascale, vădit emoționată.
Ioana este un copil ambițios, foarte pasionată de matematică și, în spatele acestei pasiuni, se ascunde foarte multă muncă, dăruire și perseverență. “Nu se dă bătută până nu reușește să rezolve o problemă, oricât de grea ar fi ea! Așa se obține performanța!”, ne-a spus profesorul Adrian Sandovici.
Anul trecut, Steliana a obținut medalia de bronz la aceeași competiție, chiar dacă subiectele de atunci au fost considerate foarte dificile de către ea și alți participanți.
Alături de performanța Ioanei, un alt rezultat din județul Neamț la aceeași etapă națională a olimpiadei de Matematică a fost Mențiunea de onoare obținută de Eduard-Andrei Andrițoi, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 3 Piatra-Neamț, pregătit de profesoara Ana Mihaela Paica. Etapa națională a Olimpiadei de Matematică destinată elevilor de gimnaziu a avut loc, în perioada 6-10 aprilie 2025, la Buzău.
Sofia Elena Butnaciuc – premiul III la limba și literatura română
O surpriză frumoasă a reprezentat-o eleva Sofia Elena Butnaciuc, din clasa a V-a a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Dumbrava Roșie, care a obținut premiul al III-lea la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română. Secțiunea dedicată elevilor de gimnaziu s-a desfășurat, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, în perioada 10-13 aprilie 2025.
“Sofia Elena este un copil deosebit, în spatele acestui rezultat se ascunde sprijinul primit de ea din partea familiei, foarte multă muncă și pasiunea pentru literatură. Eu am ajutat-o mai mult pe partea de limbă, la consolidarea noțiunilor de gramatică. Este un copil cu vădite înclinații spre literatură, cu o imaginație debordantă, cu o viziune și o originalitate a exprimării ieșite din comun. Știți cum se spune, 1% inspirație, 99% transpirație, în cazul ei raportul a fost ceva mai mare pe partea de inspirație. Pe viitor, ne pregătim să participăm în continuare la astfel de olimpiade și alte competiții școlare și am convingerea că, de la an la an, acest copil minunat va performa din ce în ce mai bine!”, a spus profesorul ei de limba și literatura română, Andreea Elena Ghindăoanu.
Părinții, care o susțin foarte mult, văd calitățile excepționale pe care copilul lor le are. ”Sofia este un copil excepțional, foarte creativ, responsabil și mereu cu picioarele pe pământ. Este un copil foarte curios, a cochetat cu baletul de când era mai mică, desenează foarte frumos și a urmat un an și jumătate lecții de teatru. Acestea au ajutat-o foarte mult să devină mai încrezătoarea și sigură pe ea. Iubește să cânte la chitara și dorește să înceapă lecții de vioară. Citește multe cărți, dorind în viitor să scrie o carte. Un om care i-a dat aripi a fost doamna învățător Darie Elena. Pe scurt, Sofia este copilul pe care și l-ar dori orice părinte”, ne-a spus mama Sofiei.
Profesoara de limba română, Ghindaoanu Andreea, a fost cea care a selectat-o pentru a reprezenta Școala Gimnaziala nr 1, Dumbrava Roșie la această olimpiadă, pentru talentul, originalitatea și perseverența ei în învățare. La faza judeteană, Sofia a obținut 94 de puncte, al doilea punctaj din Neamț, calificându-se la națională. În primă fază ea nu a fost selectată pentru etapa națională, vestea cu participarea ei sosind la două săptămâni după rezultatele finale, când s-au făcut realocările pe județe.
“A fost un moment magic pentru ea, și pentru noi, un motiv de mândrie!”, punctează mama.
Sofia: „Eu nu cred în imposibil!”
Modul în care Sofia Elena se definește prin prisma rezultatului obținut ne dezvăluie un copil ambițios, realist și competitiv: „Eu nu cred în imposibil! Am sperat să nu vin cu mâna goală înapoi la școală. Am făcut tot posibilul să mă străduiesc cât mai mult, pentru a avea și eu odată în viața mea parte de bucurie și glorie. Însă, cu ajutorul doamnei diriginte, care este și profesoara care m-a pregătit pentru olimpiadă, și cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să iau cea mai mare notă dintre notele obținute la toate etapele. Literatura înseamnă totul pentru mine. Probabil am greșit puțin acolo. Mi-am zis că, data viitoare, o să fiu mai atentă. M-am bucurat mult de rezultat! Nu sunt o persoană lăudăroasă, dar, crezând în orice, acel orice poate deveni realitate. Dinainte să merg la etapa locală, mă visam cu trofeul locului 1 în mână. Dar, și a treia cea mai bună pe țară, e foarte bine. Plus că 3 e numărul meu norocos”.
Colegii au întâmpinat-o cu bucurie și au felicitat-o pentru rezultatele obținute, iar Sofia vorbește cu o maturitate care excede cei doar 11 ani ai ei: “Totul e trecător! Chiar și această veste a fost trecătoare și pentru ei. Eu am fost mandră de puținul pe care l-am făcut pentru a ajunge atât de departe. Normal, profesorii și colegii mei s-au bucurat. Felicitările și reacțiile pozitive nu au durat la nesfârșit, așa cum era de așteptat. Trebuia acum să dovedesc de ce sunt în stare pentru etapa națională. Când am primit rezultatele de la cele două probe și am venit acasă cu bronzul, toată lumea m-a felicitat și s-a bucurat pentru mine, și pentru faptul că am adus onoare școlii și județului. Dar, acum îmi amintesc. Acum 3 săptămâni, eram în sala de examen, la proba scrisă. Mai târziu, totul s-a terminat… Și olimpiada. Chiar dacă cei din jur au fost entuziasmați până la un punct, eu am rămas numărând zilele de la victorie. Am fost, sunt, și voi fi mulțumită de prima mea realizare la o națională. Luând locul 3 acum, am să evoluez. În clasa a VI-a, urmează locul 2 și în clasa a VII-a, locul 1, de se va putea”.
Părinții nu s-au gândit atât de departe, adică la un loc pe podium: “Pentru noi a fost cea mai mare bucurie, greu de descris în cuvinte acest sentiment. Am fost foarte mândri de rezultatele obținute și de parcursul ei la acest concurs”.
Foarte mult timp, de când avea doar câțiva ani, Sofia își dorea să fie actriță și regizor film, apoi a descoperit cititul și a devenit pasionată de istorie. Acum vrea să devină profesor universitar de istorie și scriitoare.
Angela CROITORU