Florin Iordan Iordache, clasa a XI-a și Adrian Marcu, clasa a XII-a, ambii elevi ai Colegiului Tehnic Forestier din Piatra-Neamț au câștigat premiul întâi al etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Tehnologii la Fabricarea Produselor din Lemn. Olimpiada a avut loc la Liceul Tehnologic Bistrița din Bistrița-Năsăud, în perioada 23-27 aprilie anul acesta.
Competiția a constat într-o probă teoretică, care a durat 3 ore și o probă practică la desen tehnic, de 2 ore pentru concurenții de clasa a XI-a și de 3 ore pentru cei de clasa a XII-a.
“A fost o surpriză cât se poate de plăcută ca, din cei trei elevi ai noștri care s-au calificat la națională, doi să vină acasă cu premiul întâi. Nu ștoiu dacă s-a mai întâmplat asta în colegiul nostru, cred că este o premieră. Profesorii noștri i-au sprijinit foarte mult, s-au pregătit foarte bine, cu cel puțin o lună înainte de a merge la națională și, iată, rezultatul ne face mândri de elevii noștri!”, a declarat Ion Chele, directorul Colegiului Tehnic Forestier Piatra-Neamț.
Florin Iordache este la prima sa participare la o etapă națională a unei olimpiade și este convins că efortul susținut a fost cel care i-a adus acest rezultat: “A fost prima mea participare, nu am avut emoții prea mari pentru că știam că sunt pregătit foarte bine. În primă fază, însă, nu cunoșteam concurența și atunci nu m-am așteptat să iau chiar premiul I. Subiectele mi s-au părut destul de ușoare, proba de desene tehnic, unde am avut obiecte de mobilier a fost ceva mai complexă, dar m-am descurcat”.
Și Adrian Marcu a simțit că poate face performanță la această olimpiadă: “Pregătirea, strict pentru etapa națională, am făcut-o cu o lună înainte de olimpiadă. Subiectele au fost ok, nu au pus dificultăți, cel puțin pentru mine. M-am așteptat să câștig un premiu, însă nu eram convins că va fi chiar premiul I”.
Lotul național al județului Neamț, format din cei trei elevi de la Forestier, a fost pregătit de profesorii Iuliana Pătrașcu, Constantin Dunăre și Ovidiu Amâțoaiei. Astfel de rezultate demonstrează încă o dată seriozitatea și perseverența de care dau dovadă atât profesorii, cât și mulți dintre elevii nemțeni în pregătirea lor din școală, cu minusul rezolvabil pe viitor al pregătirii pentru viață, la care școala românească în general este deficitară.
Angela Croitoru