Florin Iordan Iordache, clasa a XI-a și Adrian Marcu, clasa a XII-a, ambii elevi ai Colegiului Tehnic Forestier Piatra-Neamț au câștigat premiul întâi al etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Tehnologii la Fabricarea Produselor din Lemn. Olimpiada a avut loc la Liceul Tehnologic Bistrița, din Bistrița-Năsăud, în perioada 23-27 aprilie anul acesta. Competiția a constat într-o probă teoretică, care a durat 3 ore și o probă practică la desen tehnic, timpul alocat fiind de două ore pentru concurenții de clasa a XI-a și de 3 ore pentru cei de clasa a XII-a.
“A fost o surpriză cât se poate de plăcută ca, din cei trei elevi ai noștri care s-au calificat la națională, doi să vină acasă cu premiul întâi. Nu știu dacă s-a mai întâmplat asta în colegiul nostru, cred că este o premieră. Profesorii noștri i-au sprijinit foarte mult, s-au pregătit foarte bine, cu cel puțin o lună înainte de a merge la națională și, iată, rezultatul ne face mândri de elevii noștri!”, a declarat Ion Chele, directorul Colegiului Tehnic Forestier Piatra-Neamț.
Florin Iordache un viitor designer de mobilier
Florin Iordache este la prima sa participare la o etapă națională a unei olimpiade și este convins că efortul susținut a fost cel care i-a adus acest rezultat: “A fost prima mea participare, nu am avut emoții prea mari pentru că știam că sunt pregătit foarte bine. În primă fază, însă, nu cunoșteam concurența și atunci nu m-am așteptat să iau chiar premiul I. Subiectele mi s-au părut destul de ușoare, proba de desen tehnic, unde am avut obiecte de mobilier a fost ceva mai complexă, dar m-am descurcat”.
Florin a ales Colegiul Tehnic Forestier din dorința de a urma o carieră în acest domeniu, ca și părinții săi care lucrează în domeniul fabricării produselor din lemn. Pentru a-și definitiva studiile se va înscrie la o facultate de design și ingineria lemnului. A descoperit că, pe lângă materiile de bază din acest domeniu, este atras și de geografie. O pasiune a sa este sportul, mișcarea în aer liber, petrece mare parte din timpul liber jucând fotbal sau urmărind meciurile mai importante din campionate.
Florin este ambițios, dornic de a învăța, răbdător, serios și curios. Uneori are tendința de a fi autocritic și nu reușește întotdeauna să-și gestioneze emoțiile atunci când este sub presiune. Ca mulți alți tineri din România consideră că “sistemul de predare este prea mult axat pe teorie și mai puțin pe lucruri practice. Lipsesc orele care să-i pregătească pe elevi pentru viață, cum ar fi educația financiară, dezvoltarea personală sau orientarea profesională. Ar trebui eliminate unele lecții prea teoretice sau învechite. În locul lor, ar fi util să se adauge materii practice, cum ar fi educația financiară, sănătatea mintală, dezvoltarea personală și orientarea profesională. Aș schimba modul în care este realizată evaluarea elevilor, punând accent pe proiecte practice, nu doar pe teste scrise. Aș investi și în pregătirea profesorilor și în digitalizarea școlilor. Cea mai mare problemă a educației din țara noastră este că nu-i pregătește pe tineri pentru viață. Mulți elevi termină școala fără să știe cum să își gestioneze banii, cum să își caute un loc de muncă sau cum să se exprime eficient. Școlile ar trebui să colaboreze mai mult cu specialiști din diverse domenii și să ofere ateliere, proiecte reale și orientare profesională de calitate”.
Adrian Marcu vrea să devină economist
Și Adrian Marcu a simțit că poate face performanță la această olimpiadă: “Pregătirea, strict pentru etapa națională, am făcut-o cu o lună înainte de olimpiadă. Subiectele au fost ok, nu au pus dificultăți, cel puțin pentru mine. M-am așteptat să câștig un premiu, însă nu eram convins că va fi chiar premiul I”.
Adrian nu are o pasiune deosebită pentru acest domeniu – fabricarea produselor din lemn, deși a participat și anul trecut la aceeași olimpiadă și a obținut o Mențiune la etapa națională. Mai departe își dorește să urmeze o carieră ca economist și se va înscrie la o facultate în acest domeniu.
“Cât privește partea practică a lucrurilor, ce am învățat la liceu cred că o să mă ajute foarte puțin în viață. Poate că matematica și engleza ar putea să îmi prindă bine, în cariera mea de viitor, în rest nu prea văd”, a conchis Adrian.
Lotul național al județului Neamț pentru Olimpiada Națională din Arria Curriculară Tehnologii la disciplina Fabricarea produselor din lemn, format din trei elevi de la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț, a fost pregătit de profesorii Iuliana Pătrașcu, Constantin Dunăre și Ovidiu Amâțoaiei.
Angela CROITORU