Nu orice elev poate spune că este pasionat de religie, istorie, limba latină, discipline care în vremurile noastre au ajuns să fie chiar marginalizate. Să nu uităm că, de curând, spre exemplu, istoria era cât pe ce să dispară din programa școlară obligatorie! Pentru Daria Drăgănescu și Larisa-Maria Grămadă, eleve ale Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț acestea au farmecul lor și, după ce l-au descoperit, au reușit să obțină chiar performanțe remarcabile la nivel național.
Larisa Grămadă – “cu inima deschisă”
Larisa-Maria Grămadă este elevă în clasa a IX-a și a câștigat etapa națională a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă, fiind răsplătită cu Premiul I și medalie de aur.
„Participarea la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă a fost pentru mine o experiență cu adevărat memorabilă, plină de emoții, descoperiri și momente de reflecție profundă. De la primele ore petrecute în compania unor colegi pasionați de credință și spiritualitate, până la liniștea interioară pe care am simțit-o în timpul probei, fiecare clipă a avut o frumusețe aparte”, mărturisește Larisa. „În timpul probei, deși emoțiile erau mari, am simțit o liniște interioară, care m-a ajutat să mă concentrez și să dau tot ce aveam mai bun. Știam că Dumnezeu era acolo, lângă mine, dându-mi curaj și încredere. M-am gândit la toate orele de pregătire, la discuțiile cu doamna mea profesoară, Daniela Filip, la rugăciunile dinaintea concursului și am scris cu inima deschisă. Momentul cel mai emoționant a fost, fără îndoială, cel în care am aflat că am obținut locul 1 la nivel național! Nu pot descrie în cuvinte ce am simțit… Am închis ochii pentru o clipă, încercând să realizez că nu visez și că am reușit cu adevărat. Simțeam că tot efortul meu a fost răsplătit, că munca, credința și perseverența mea au fost văzute și apreciate.
Prin această «aventură» am învățat că religia nu înseamnă doar cunoaștere, ci și trăire, iubire, respect și deschidere. Această olimpiadă nu mi-a oferit doar o diplomă, ci și o lecție de viață, o experiență care m-a făcut mai încrezătoare, mai recunoscătoare și m-a adus mai aproape de Tatăl Ceresc. Cu siguranță, voi păstra această amintire vie în sufletul meu, o voi purta cu mândrie oriunde mă va duce drumul vieții”, a spus Larisa.
Etapa națională pentru elevii de liceu a avut loc, în perioada 22-27 aprilie, la Bacău. Larisa a beneficiat de sprijinul și pregătirea profesoarei Daniela Filip.
Profil de campion: Daria Drăgănescu
Performanțele devin o constantă la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț, prin participările la etapa națională a olimpiadelor școlare. Se poate remarca interesul elevilor atât pentru disciplinele realiste, cât și pentru cele umaniste, mai ales pasiunea pentru istoria și cultura clasică, într-un moment când acestea din urmă sunt marginalizate.
Daria Drăgănescu, elevă în clasa a IX-a, a reușit în acest an școlar să se califice la etapa națională a trei competiții: Olimpiada de Istorie, profesor coordonator Luminița Manole, Olimpiada de Limbi clasice – limba latină și Certamen Ovidianum Ponticum, concurs finanțat de Ministerul Educației și Cercetării, profesor coordonator Mihaela Drăgănescu. La baza acestei reușite stau experiențe anterioare similare, participarea în timpul anilor de gimnaziu la diferite concursuri și olimpiade la care a obținut rezultate meritorii: Premiul al III-lea la Olimpiada de Cultură și spiritualitate românească, faza județeană (clasa a VI-a); Mențiune la Olimpiada de Limbi clasice – limba latină, faza națională și Medalia de argint din partea Societății de Studii Clasice (clasa a VII-a); Premiul special la Concursul Național de Geografie „Terra – Mica Olimpiadă de Geografie” (clasa a VII-a); Premiul al III-lea la Olimpiada de Istorie, etapa județeană (clasa a VIII-a); Mențiune la Olimpiada de Limba și Literatura Română, etapa județeană (clasa a VIII-a).
În palmaresul Dariei s-au adăugat anul acesta: Premiul special al Societății de Științe Istorice din România și Premiul Special al Asociației Profesorilor de Istorie din județul Neamț (APIN) la Olimpiada Națională de Istorie, desfășurată la Piatra Neamț, în perioada 14-18 aprilie 2025, sub coordonarea prof. Luminița Manole; Medalia de Bronz a Societății de Studii Clasice la Olimpiada de Limbi Clasice, etapa națională, desfășurată la Galați, în perioada 27-30 aprilie, fiind îndrumată de prof. Mihaela Drăgănescu.
Profesoara Luminița Manole, care a sprijinit-o pe elevă în pregătirea pentru Olimpiada Națională de Istorie, ne-a declarat: „Daria a înțeles că Istoria este învățătoarea vieții (Historia magistra vitae est) căutând în adânc de veacuri înțelesurile prezentului. Pasiunea pentru lectură și orizontul larg al cunoașterii i-au permis Dariei să exceleze în discipline umane. Cu structura lui zoon politikon, adolescenta a demonstrat, destul de repede, că omul este măsura tuturor lucrurilor așa cum a descoperit la Protagoras și că virtuțile cultivate formează omul de omenie, care punctează destinul cu comori de spirit. Admiratoare a culturii clasice, greco-romane, Daria a îmbinat efortul analitic specific istoriei cu învățarea limbii latine, arătând prin performanța înaltă atinsă la ambele discipline că adevărata bogăție nu constă în ceea ce deții, ci în ceea ce înveți, în caracterul pe care îl construiești și în disciplina pe care o cultivi. Daria a răspuns provocărilor cu înțelepciune, învățând să gândească pentru a tălmăci misterele lumii, descoperind lumea trecută și cea prezentă, sprijinindu-se pe ceea ce este – un copil de mare valoare, conștient că munca tenace desăvârșește, iar implicarea cu măsura potrivită aduce împliniri”.
Întrebată cum și-a descoperit pasiunea pentru studiul civilizațiilor din trecut, Daria mărturisește: „Pasiunea mea pentru trecut și pentru cultură a izvorât din lecturile copilăriei prin care am descoperit mitologia greco-romană și istoria antică. În clasa a V-a, la ora de istorie, am aflat primele informații concrete, dincolo de poveste, despre cetatea eternă, Roma, și mi-am dorit să pătrund în tainele limbii poporului care a fondat-o. Înainte să încep clasa a VII-a, într-o seară târzie de vară, am rugat-o pe mama să-mi arate bazele limbii latine și astfel, am pătruns în lumea fascinantă a mentalității romane. În anul acesta școlar, interesul meu s-a îndreptat și către literatura latină, dorind să particip la Certamen Ovidianum Ponticum, un concurs dedicat operei poetului Ovidius, operă care mi-a dezvăluit profunzimea sentimentelor umane. Mă consider o umanistă, rezonez cu arta Renașterii tocmai prin redescoperirea valorilor Antichității greco-romane. Istoria și limba latină m-au ajutat să înțeleg importanța cunoașterii ca armă împotriva pericolelor lumii de azi, precum și importanța păstrării valorilor perene care călăuzesc omul pe un drum demn. Îi sfătuiesc pe colegii mei de generație să se îndrepte și spre cultură, cu siguranță vor fi mai bogați sufletește și vor înțelege prefacerile lumii actuale. Noi, tinerii, nu putem fi cu adevărat europeni dacă nu cunoaștem rădăcinile civilizației pe care s-a fondat Europa”.
Aflate la început de drum, în primul an de liceu, Larisa Grămadă și Daria Drăgănescu, vor avea timp suficient să se perfecționeze și să demonstreze că pasiunea și perseverența formează caractere. Fără profesori dăruiți care să știe cum să-i apropie pe elevi de asemenea discipline, punând suflet în modul în care predau la ore și sacrificând din timpul lor liber pentru a le dezvălui mai multe din secretele de dincolo de manual, probabil că aceste discipline ar fi dispărut deja.
Angela CROITORU