O concluzie se poate trage aproape imediat. Aceste alegeri au fost pierdute de George Simion cu o campanie absolut dezastruoasă. După primul tur, victoria candidatului AUR părea o formalitate. În euforia momentului, el anunța că „sunt pregătit să încep dezbaterile electorale cu Nicușor Dan” și că „voi participa la toate dezbaterile electorale cu contracandidatul meu”. Această promisiune a ținut numai până după prima confruntare. Din acel moment, George Simion a evitat prezența la toate celelalte dezbateri, imaginea cu Nicușor Dan alături de un scaun pe care era pus un cartonaș cu numele contracandidatului său urmând probabil să definească aceste alegeri. Că a fost vorba despre aroganță sau despre frică, asta nu se poate ști. Dar probabil că, undeva, s-a făcut un calcul: absența va costa mai puțin decât prezența.
Absența de la dezbateri a fost însă coroborată și cu gafe care au fost exploatate ușor în campanie. Primul moment notabil a fost discuția despre „casele la 35.000 de euro”, cu care a promovat liderul AUR ideea sa de a da locuințe ieftine celor care au nevoie. „Sunt oameni care nu au înțeles despre ce este vorba și știu că nu le-am făcut vreo propunere că le dau casă. Era vorba despre locuințe accesibile, despre locuințe sociale, parte a unui program de guvernare. Și a fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acțiunii. Dacă spuneam case în programul ANL pentru toată lumea la 35.000 de euro, nu crede nimeni că nu ai acces la ANL, de exemplu”, a declarat George Simion, la Digi24. Una dintre cele mai importante promisiuni electorale, care a atras mulți oameni către AUR, era trimisă aproape în derizoriu.
În aceeași zi, George Simion anunța că plănuiește să reducă cu 500.000 numărul bugetarilor din instituțiile statului. Trecând peste faptul că nu venea cu detalii despre ce înseamnă „bugetari”, numărul foarte ridicat indicat a stârnit îngrijorare. Planul a fost descris ca fiind „radical” chiar de către George Simion, el spunând că programul de guvernare al AUR „prevede reducerea cu două treimi a instituțiilor locale și centrale”.
Problemele de comunicare au continuat cu scandalul „caselor la 1 euro”, o altă promisiune electorală care a stârnit consternare. Ea a fost apărată de Marius Lulea care spunea că „astfel de programe există în alte state UE: Italia, Marea Britanie, Germania. România se confruntă cu problema majoră a depopulării satelor. Sunt case care se prăbușesc Și atunci, noi propunem o soluție propusă și de alții în Italia. Și anume, ca românii să redevină proprietari pe aceste case care azi sunt abandonate. Chestiunea este ca noi să punem la dispoziția lor aceste proprietăți, urmând ca ei să se restabilească acasă, fie permanent, fie ca locuință de vacanță, fie ca perspectivă pentru copiii lor”. Ceea ce nu s-a menționat, este că aceste soluții, folosite în Italia sau Portugalia, sunt pentru zone aflate puternic în declin și există o legislație clară, care își propune revitalizarea zonei.
A urmat scandalul pe Visa Waiver. Într-un interviu acordat în Statele Unite ale Americii, George Simion spunea „Mulțumim Homeland Security și Departamentului de Stat pentru avertismentul corect adresat României, că nu mai este o democrație și nu mai poate face parte din Programul Visa Waiver”. A fost un mesaj cel puțin ciudat, care a fost rapid speculat în confruntarea electorală.
Alte două elemente ies în evidență, pe finalul campaniei. Primul este absența candidatului din România și concentrarea exclusivă pe diaspora. A mers în Polonia, unde a participat la campania electorală a unui alt „suveranist”, în Italia și în Franța. La această din urmă vizită, a avut un interviu la o televiziune, unde a lansat acuzații deosebit de grave împotriva președintelui francez Emanuel Macron. La revenirea în țară a avut și o apariție la TV, alături de Călin Georgescu, unde a părut că îmbrățișează rolul său de „protejat mai tânăr”.
Acestea sunt doar câteva lucruri care au marcat două săptămâni de campanie în care George Simion i-a făcut cadou fotoliul de la Cotroceni lui Nicușor Dan.
Vlad BĂLĂNESCU