Când faci planuri pentru viitor meriți lăudat. Cu condiția să fie realiste și să nu rămână doar niște acorduri semnate care au drept rezultat o contribuție în bani și posibilitatea de a cheltui alții când vine vorba despre întâlniri și dezbateri sterile. Aflăm că județul Neamț urmează să încheie un Acord de parteneriat intitulat “Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”, prin care se asociază cu două agenții regionale de dezvoltare și județele care fac parte din ele. Scopul acestui acord este, la nivel formal, un răspuns la demersurile de aderare ale Ucrainei la Uniunea Europeană (?), iar declarativ, acela de a contribui la realizarea unei strategii comune pentru dezvoltarea infrastructurii existente de conectare cu țara vecină aflată în război și de atragere a investitorilor și a fondurilor internaționale pentru reconstrucția Ucrainei. Ceea ce, repetăm, la nivel teoretic este perfect, practic, trebuie să ai cu cine să o faci și, mai ales, cu ce.
Acordul va fi realizat între Agențiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Nord-Est și județele: Neamț, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj, Suceava și Vaslui. Adică județe pe granița sau aproape de graniță. Nota bene, deocamdată nu apar regiuni din Ucraina apropiate de granița noastră . Probabil o vor fac dacă vor avea vreun avantaj. deocamdată beneficiază de șoselele noastre cu avantaje financiare certe și de o graniță permisivă pentru traficul de țigări și alte chestii de genul acesta, inclusiv posibili luptători pentru Ucraina care aleg să fugă din țară.
Potrivit acordului, un document destul de stufos, prioritatea este necesitatea de “a răspunde eficient la nevoile emergente ale vecinilor noștri din Ucraina”, considerând că semnatarii documentului pot fi “modele de dezvoltare specifice Uniunii Europene”, urmând ca, printre altele, universități, companii și institute din cele două regiuni de dezvoltare să ofere know-how-ul în managementul programelor și proiectelor europene. Ca model Neamțul ar putea, de pildă, să-și ofere know-how-ul pornind de la proiectul POIM ApaServ, care pe hârtie aducea 311 milioane de euro pentru apa, a și canalul din 41 de localități, cum pierdut în mare parte (detalii aici) sau de modernizare a unui pod cu garanția că se va prăbuși după operațiunea respectivă. Sau cum nu poți, în timp de pace, să construiești un spital nou pentru care aveai finanțare.
Acordul va intra în vigoare la momentul semnării lui de către toate părțile și va avea o perioadă nedeterminată de implementare. Un prim beneficiu comun al semnatarilor ar trebui să fie modernizarea infrastructurii rutiere regionale, pentru că reconstrucția Ucrainei va avea nevoie de drumuri bune de acces.
Domeniile de colaborare cuprinse în acord sunt, la nivel teoretic: planificarea strategică, dezvoltarea infrastructurii fizice și economice, dezvoltarea economică și relațiile comerciale, integrarea în politicile și programele UE și cooperarea inter-instituțională. Exact la ce ne pricepem cel mai bine să exportăm din majoritatea județelor din Moldova, cel puțin.
România este cunoscută ca țara în care teoria formelor fără fond era și este la ea acasă. Acum mai creăm o formă, principalul este să ajungem la fond. Nu la fund.
Valentin Bălănescu