Constantin Roman, fostul șef al Serviciului Pașapoarte Neamț, a fost numit, prin decizia Consiliului de Administrație (CA) al societății Parking SA Piatra-Neamț, pe funcția de director general interimar, începând cu data de 24 aprilie.
“Contractul de director al domnului Ionuț Moroșanu a încetat. Există o hotărâre a Consiliului de Administrație al societății prin care s-a modificat organigrama, s-au transformat câteva posturi și s-a înființat postul de director general interimar și postul de director general adjunct interimar. Am fost învestiți în baza unui contract de mandat provizoriu, contract care va expira la finalul lunii iulie, când se va constitui un nou Consiliu de Administrație ce o să stabilească exact viitorul conducerii SC Parking SA. Este un contract de mandat, este o încredințare, Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație hotărăsc cum vor sta lucrurile în viitor”, ne-a declarat Constantin Roman, noul director general interimar.
Bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an al societății Parking SA urmează să fie discutat în ședința Consiliului Local Piatra-Neamț de vineri, 30 mai. Banii pe care societatea se va baza anul acesta sunt puțin peste 10 milioane de lei, totuși, conducerea societății, ce are CL Piatra-Neamț ca principal acționar, estimează o creștere a cheltuielilor în 2025 față de anul anterior cu 4,1 milioane de lei, ajungând la 9, 9 milioane de lei. Practic, cheltuielile societății se dublează, în timp ce profitul brut va fi de numai 89.162 de lei, de aproape 10 ori mai mic decât anul trecut (775.555 lei).
Motivația oferită de conducerea societății (și acceptată de AGA care a parafat bugetul propus la finalul lunii trecute) este “efectul scumpirilor care au început în 2022 și au continuat în 2023 și în 2024, prin creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, care apoi s-au transmis imediat în costul bunurilor de pe raftul magazinelor” și inflația de 5,41%.
Cea mai mare creștere a cheltuielilor este, potrivit anexelor financiare ale proiectului de buget, cea cu personalul – care ajunge la 4,5 milioane de lei, cu 2,5 milioane de lei mai mare față de 2024. Salariile reprezintă peste o treime din bugetul de cheltuieli, vorbind aici despre o majorare de aproape 2 milioane de lei a fondului pentru salariile celor 32 de angajați ai firmei.
Constantin Roman spune că vor fi cheltuieli salariale mai mari motivat de faptul că anul acesta vor prelua serviciile pe care le oferea falimentara LocativServ SA, administrarea asociațiilor de proprietari de la blocuri, dar și servicii legate de centralele termice și alte instalații. Numărul salariaților ar urma să crească astfel de la 32 în prezent la 45.
Firma se ocupă în continuare și de administrarea parcărilor și de Programul “Piatra pe bicicletă”.
“Lucrurile sunt un pic diferite. Urmează să preluăm, pe baza unui memorandum care va fi aprobat de către guvern, echipa de la LocativServ, doamnele care se ocupau de administrarea asociațiilor de proprietari, și încă o echipă de profesioniști tehnicieni care se ocupă de întreținere instalații, centralii termice, alimentări cu apă, canalizare, toate lucrurile acestea vor pica în sarcina Parkingului.
Trebuia să facem estimări, să facem justificări financiare, pentru că nu se aprobă memorandul decât dacă toate lucrurile stau vertical”, a precizat directorul general interimar.
Rămâne de văzut în ce măsură noul buget va corespunde dorinței primarului Adrian Niță de a reduce cheltuielile, motiv care a stat la baza reducerii sumelor din contractul de administrare la “Piatra pe bicicletă”.
Angela Croitoru