Locuitorii orașului Bicaz care fac naveta către Piatra- Neamț și Bicaz Chei, fie către locurile de muncă, fie pentru cumpărături sau diverse alte probleme, elevii și profesorii care încă mai merg la unități de învățământ rămân fără mijloace de transport în comun începând din data de 1 iulie.
Primăria Bicaz a anunțat pe o platformă de socializare locuitorii orașului despre această situație care a apărut în urma întârzierilor generate de prelungirea repetată a termenelor pentru licitațiile de delegare a operatorului pentru transportul public de persoane în județul Neamț.
“Dragi locuitori ai orașului Bicaz,
Începând cu 1 iulie 2025, autobuzele și microbuzele NU vor mai circula pe rutele:
➡ Bicaz – Piatra Neamț
➡ Bicaz – Bicaz Chei
Motivul? În urma unei noi proceduri de licitație organizate de Consiliul Județean Neamț (H.C.J. nr. 169/2025), nu a fost desemnat niciun operator valabil pentru aceste trasee.
Asta înseamnă că:
– Nu vom avea curse regulate spre Piatra Neamț sau Bicaz Chei
– Nu există, momentan, un transportator autorizat
– Situația este temporară, dar afectează direct navetiști, elevi, pensionari, turiști și toți cei care depind zilnic de acest serviciu
Ne-am adresat de urgență autorităților județene pentru: găsirea unei soluții rapide și desemnarea unui operator temporar sau reluarea procedurii
Suntem alături de voi și vom informa public imediat ce primim vești oficiale.
Vă mulțumim pentru înțelegere și răbdare. Știm că e greu fără transport, dar rămânem vigilenți și implicați.
Primăria Orașului Bicaz”, se spune pe contul oficial de facebook al Primăriei orașului Bicaz.
Veștile dinspre Consiliul Județean Neamț nu sunt bune, cel puțin pentru luna iulie.
“N-am găsit nicio soluție, până nu se termină toate procedurile de licitații, pentru toate traseele nu putem face nimic! Legea nu mai permite niciun fel de contract provizoriu. Cine câștigă licitația pe toate traseele, acea firmă se va ocupa și de transportul pe aceste două trasee. Nu am cum, legal, să-i ajut pe acei oameni. Am cerut notă explicativă comisiilor din Consiliul Județean Neamț să vedem de ce s-a întârziat atât de mult cu toate aceste licitații. Este o situație care se prelungește nepermis de mult, de doi ani de zile. Nu pot să garantez nimic, pentru că este posibil să mai apară contestații, dar, altfel în cel mult o lună de zile ar trebui să avem operator desemnat legal cu contract semnat”, ne-a declarat Daniel Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț.
În plus, în ultimii ani, microbuzele sau autobuzele care veneau de la Piatra Neamț către Bicaz, vara asigurau și transportul turiștilor care doreau să urce pe Ceahlău către Izvorul Muntelui, cu opriri la intrarea în Izvorul Muntelui – Biserica Izvorul Muntelui – zona Captare – Furcitură. Acum și turiștii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru transport.
Rămâne de văzut cum va evolua situația, însă orizontul de așteptare este destul de sumbru. În privința motivelor prelungirii, de regulă acest tip de licitații sunt contestate de operatorii de transport care pierd licitația, în repetate rânduri. De exemplu, licitația din octombrie anul trecut a fost contestată, la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, dar instanța de judecată este cea care trebuie să se pronunțe în final. La astfel de contestații operatorii se adresează cu cerere și instanțelor de judecată pentru a obține o hotărâre definitivă și irevocabilă care, legal, vorbind se aplică indiferent de ce spune CNSC.
În Neamț procedurile au fost întârziate , ca de obicei, după ce interese ale unor transportatori au fost făcute să coincidă cu ale unor responsabili din Consiliul Județean.
Într-un caz asemănător la Iași, într-un proces cu municipalitatea, operatorii de transport au cerut Curții de Apel Iași să le permită să se adreseze Curții Europene de Justiție cu o întrebare preliminară, însă judecătorii au invocat lipsa de relevanță a dreptului comunitar în soluționarea litigiului și au respins ca inadmisibilă cererea.
Angela Croitoru
3 comentarii
I-a auzi, nu au venit șpăgile cerute de nea perfectul….tara asta înoată în corupție
Primarul din Bicaz trebuie să ii dea în judecată pe toți cei care au întârziat licitația, adică și pe reprezentanții instituțiilor vizate și pe funcționarii responsabili (pe persoana fizica). Să le facă plângeri penale și în plus să ceară despăgubiri în numele bicajenilor pe care îi reprezintă! Mai mult, ar trebui sa se adreseze unui avocat bun pentru un proces colectiv astfel că toți cei afectați să poată cere despăgubiri. Adică localnici și agenți economici afectați.
Sau măcar agenții economici din zona să ceară despăgubiri în justiție.
Și localnicii pot sa protesteze. E orașul lor.
Situația asta e o subminare a economiei naționale! Orașul e o destinație turistică și din cauza unor incompetenți pierde bani. Firmele pierd bani și implicit bugetul statului pierde bani. Am mers în tinerețe la Bicaz. O zona extraordinara, cu un potențial turistic și economic major. Am vrut sa merg anul trecut la Ziua Marinei cu trenul dar era un singur tren care din București făcea aproape 9 ore! Aberant. Acum nici autobuze nu mai sunt? Și stau mii de oameni la cheremul unora care își bat joc pe banii fraierilor?! Am dat întâmplător peste articolul asta și încă sper că e o glumă proasta!
O oportunitate pentru CFR de a introduce un tren (curat și confortabil), demn de secolul XXI pe acest traseu.
Dacă aș privi cu ochii antrepenorului din turism, aș propune un tur al gărilor de piatră (de la Piatra până la Bicaz sunt niște bijuterii arhitectonice, din piatră, ce pot fi valorificate), prilej cu care se mai desburuienează calea ferată și e loc și pentru un tren de navetiști.
Nu mai vorbesc de salba de lacuri, adevărate rezervații ornitologice, ce pot fi admirate din trenul TBV (rivalul TGV-ului, în materie de transport feroviar) ce se deplasează cu viteză redusă, nu din motive de infrastructură, bineînțeles, ci din motive pur turistice.
O oportunitate și pentru ministrul transporturilor.
Coț de rai omorât de licitații.