Alina Georgiana Avramasca este șefa promoției 2025 a Colegiului Tehnic Forestier din Piatra-Neamț, obținând în fiecare an medii peste 9. A studiat în ciclul primar și gimnazial la Făurei, unde și-a descoperit afinitățile pentru științe exacte, matematică și fizică.
– Ai fost dintotdeauna un elev bun sau a existat un moment anume în care ai început să te pregătești mai intens?
Datorită părinților mei, care ne-au învățat de mici pe mine și pe frații mei ce greutăți poate să aducă viața, am învățat și că trebuie să mă pregătesc de mică pentru a-mi asigura un viitor.
– Când ai descoperit atracția pentru matematică și fizică?
În liceu am descoperit că științele exacte mă atrag, am participat, de-a lungul anilor la olimpiade și concursuri de matematică, unde am ajuns până la faza județeană.
– Cum ai ajuns la Forestier? La ce profil și specializare ai fost?
Mi-am dorit să urmez liceul militar, însă nu am reușit și pentru că nu am avut un plan B în ceea ce privește liceul pe care o să-l urmez, am urmat Colegiul Forestier, unde m-a repartizat aplicația de admitere.
– Cum ai caracteriza colegiul? Cum sunt profesorii, colegii din clasa ta?
La început nu mi-a plăcut liceul, voiam să mă transfer la un altul, însă începusem să-mi fac prieteni și am renunțat. Profesorii au fost foarte deosebiți, iar la unii chiar am învățat din plăcere.
– La ce olimpiade, concursuri și competiții școlare și extrașcolare ai participat în cei 12 ani de școală și ce rezultate ai obținut?
Am fost la concursuri de matematică, unde obțineam rezultate plăcute, la multe activități din cadrul școlii. Am practicat chiar și box de performanță, pentru aproape doi ani, unde am câștigat multe meciuri.
– Ce crezi că te va ajuta din parcursul tău academic pentru o carieră în poliție?
Cred că punctualitatea mea, respectul de sine și implicarea mă vor ajuta să-mi urmez visul din copilărie.
– Care sunt punctele tale tari și unde ar mai trebui să lucrezi pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus?
Cred că ar trebui ca niciodată să nu mă dau bătută și că, indiferent de rezultate, ar trebui să fiu mândră pentru munca pe care am depus-o.
– Unde crezi că mai ai de lucrat pentru a deveni cea mai bună variantă a ta?
Cred că ar trebui să fiu mai curajoasă și ar trebui să am mai multă încredere în mine.
– Cum îți petreci timpul liber, ce te relaxează?
Îmi place foarte mult să citesc, îmi place sportul și să mă documentez despre anumite situații.
– Ce a contat cel mai mult atunci când ai fost desemnată șef de promoție a Colegiului Forestier?
În cei 4 ani de liceu am promovat cu medii finale peste 9, dar nu m-am așteptat niciodată să fiu șefă de promoție. Am demonstrat că indiferent de liceul pe care îl urmezi, fie el bun sau nu, poti învăța bine și îți poți îndeplini visele.
– Dacă ar fi să scrii un eseu de câteva rânduri despre viața ta, despre ce visezi să faci mai departe, cum ar suna el?
Încă de mică mi-a plăcut să fiu independentă financiar. Fiecare ban pe care îl primeam îl strângeam și îl foloseam atunci când era nevoie. La vârsta de 16 ani m-am angajat pentru prima dată la un restaurant, iar la 17 ani am lucrat într-o altă țară. Pentru a nu le cere bani alor mei, pentru că știam cât de greu muncesc pentru ei, în ultimul an de liceu îmi plăteam singură orele de pregătire particulare pe care le făceam pentru bacalaureat. Cei 4 ani de liceu au fost dificili pentru mine și din punctul de vedere al navetei, deoarece în fiecare zi trebuia să mă trezesc la ora 5 pentru a ajunge la ore la ora 8. După amiaza ajungeam la ora 16 acasă, iar atunci mă pregăteam pentru a doua zi de școală. În ultimul an de liceu, pentru că aveam de făcut pregătire, ajungeam la ora 18, seara. Indiferent de obstacole, am continuat să învăț bine și să țin pasul cu școala. După ce am aflat că sunt șefă de promoție, mi-am dat seama că trebuie să am mai mare încredere în mine. M-am pregătit intens pentru examenul de bacalaureat, și am promovat din prima la toate cele 3 probe scrise: Limba și literatura română, Matematică și Fizică. Mai departe, voi urma o facultate, încă nu m-am decis care anume, după care voi încerca să-mi îndeplinesc visul de a deveni polițist. Suntem o familie foarte unită, în care simțul responsabilității contează foarte mult. Mai am o soră care urmează facultatea de medicină și un frate care muncește din greu. Părinții noștri au fost unicul nostru sprijin, care ne-au oferit totul, chiar și când nu aveau mai nimic. Sper ca generațiile următoare de elevi să înțeleagă ca liceul este singura cale spre un viitor mai sigur, dacă vor să răzbată în viață trebuie să învețe în continuare. Și mai ales că totul pornește de la ei: educație, carieră, viitor.
A consemnat Angela CROITORU