Actualizare: Ionel Hociung, președintele SLLICS Neamț anunță că 50 de membri de sindicat din Neamț au participat la acțiunea de protest de astăzi din fața Parlamentului.
„În ceea ce ne privește suntem nemulțumiți în totalitate de reglementările specifice sistemului de învățământ preuniversitar, care vor conduce la disponibilizări de personal, venituri salariale diminuate și o calitate scăzută a demersului didactic.
Între aceste măsuri, cele care vor lăsa cele mai adânci răni sunt:
- majorarea numărului de ore în catedră – această majorare, cu două ore, conduce la dispariția a aproximativ 14500 de norme;
- majorarea numărului de elevi la clase, comasarea de unități de învățământ și noua filozofie de constituire a formațiunilor de studiu; aici noile dispoziții vor conduce la alte disponibilizări și pe alocuri în unele unități școlare se va instaura învățământul simultan la ciclul gimnazial, chiar și la clasa a VIII – a;
- micșorarea plafonului salarial de la 8000 lei net la 6000 lei brut pentru care se acordă indemnizația de hrană și voucherul de vacanța;
- în final mai vorbim despre valoarea cuantumului la plată cu ora, care până acum se va raporta la 18 ore pe săptămână iar de acum în colo aceste ore se vor plăti raportat la 40 de ore pe saptamăna, aceasta traducandu-se într-o diminuare cu aproape 60% a acestor sume”, a fost mesajul transmis de liderul sindical din învățământ.
Știre inițială: Funcționarii din cadrul Administrației Finanțelor Publice continuă protestele și în această săptămână, chiar dacă este vorba de acțiuni spontane, acestea au loc la începutul fiecărei zile lucrătoare de la 1 iulie încoace. Nemulțumirile finanțiștilor sunt legate de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de la 1.500 de lei la doar 300 de lei, în funcție de timpul efectiv lucrat, conform declarațiilor liderului sindical Cristian Aanei. Acțiunea are loc pe astăzi, 7 iulie, în intervalul orar 8:30 – 10:30, dar este posibil ca în zilele următoare activitatea instituției să fie paralizată mai multe ore.
Acțiuni similare au început de la finele săptămânii trecute și la Casa Județeană de Pensii Neamț, unde salariații au ieșit pe trepte cu pancarte prin care își arată nemulțumirea față de măsurile de austeritate. Spre deosebire de cei de la Finanțe, salariații de la Casa de Pensii protestează doar o oră, de la 8:30 la 9:30, timp în care este asigurată activitatea cu publicul, astfel că cine are de rezolvat o problemă nu este nevoie să aștepte încheierea protestului.
Proteste sunt organizate la nivel național și de lucrătorii din sănătate, Federația Sanitas, precum și din învățământ, alături de alte sindicate din sectorul bugetar. Acțiunea are loc în Parcul Izvor din București, pe 7 iulie, timp de câteva ore, în intervalul 11:00- 13:00, din cauza măsurilor dispuse de Guvernul Bolojan. Sindicaliștii susțin că acesta este doar începutul și cel puțin în învățământ este foarte posibil ca începerea anului școlar 2025 – 2026 să fie marcată de proteste în stradă.
„Suntem în drum către București, pentru participarea la protestul anunțat. Din Neamț participă cam 50 de persoane,un autocar și ne alăturăm colegilor din celelalte județe”, a declarat Ionel Hociung, lider al filialei nemțene a Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ.
Mișcările de protest vin în contextul în care, astăzi, 7 iulie, Guvernul își va angaja răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale. Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului va începe la ora 15:00, moment în care premierul va prezenta oficial proiectul în fața parlamentarilor.
(G. S.)