Podul de la Pângărați, de pe Drumul Național (DN) 15, peste râul Bistrița este foarte important pentru infrastructura rutieră dintr-o zonă foarte intens circulată pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, în sezonul turistic. Pe aici se circulă către Bicaz, Cheile Bicazului, Petru Vodă – Târgu Neamț, Poiana Teiului – Valea Bistriței.
Problemele cu acest pod, care nu mai corespunde standardelor de mult timp, au fost semnalate încă din anii 2018 – 2020. Acum se lucrează la reparații capitale, iar miercuri, 9 iulie, prefectul Adrian Bourceanu a efectuat o vizită la pod pentru a vedea la fața locului care este stadiul de execuție, care sunt problemele cu care se confruntă constructorii și când se va putea circula pe pod, ținând cont că, în august, este vârful de sezon turistic estival.
Prefectul a fost însoțit de Remus Luca – șeful Secției Drumuri Naționale Piatra-Neamț din cadrul DRDP Iași, de primarul comunei Pângărați, Cristinel Croitoriu, comisar șef Dănuț Ursărescu, șeful Serviciului Rutier Neamț, și au discutat cu managerul de proiect Lucian Airinei de la firma lider de proiect C-ON Trust Engineering Bacău.
Prefectul Adrian Bourceanu a cerut termene clare pentru etapele execuției lucrprilor și s-a interesat în special de ce durează atât de mult partea de suprastructură, de vreme ce cofrajele pentru betonare deja se montează.

Două licitații pentru același pod cu aceeași asociere
În octombrie 2021, prima licitație pentru execuția lucrărilor de reparații a fost câștigată de asocierea de firme SC C-ON Trust Engineering Bacău -lider și SC TKT Tehnologii și Tensionări în Construcții București, Sectorul 3, pentru suma de 6,9 milioane de lei.
Beneficiarul investiției este CNAIR – Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.
La ceva timp după ce s-a dat startul lucrărilor au început să apară lucruri care nu erau prevăzute în proiect. Cele mai importante țineau de soliditatea terenului pe care se află podul, așa încât s-au făcut unele lucrări în plus față de caietul de sarcini, la grinzi și zona de rezemare și va fi necesară consolidarea terenului.
Constructorii au constatat că lucrările în plus duceau la depășirea bugetului alocat inițial, astfel încât a fost necesară o nouă licitație, cu caiet de sarcini și tot tacâmul pentru aceste lucrări noi. Suma în plus este undeva la aproape 3 milioane de lei, astfel încât valoarea totală a reparațiilor a ajuns la 10 milioane de lei. Termenul de finalizare pentru lucrările suplimentare, începute în mai anul acesta, este de 5 luni. Și aceste lucrări vor fi executate de aceeași asociere de firme.
Potrivit managerului de proiect, Lucian Airinei, la mijlocul lunii august se va putea circula pe sensul de mers din partea stângă către Bicaz a podului, pe care se lucrează acum. Pe 15 octombrie ar trebui să fie terminate toate lucrările, iar la final de an se estimează că se va putea circula pe podul consolidat, recepționat, cu toate aprobările, autorizațiile și avizele primite.
Redactor: Angela Croitoru
Montaj imagini: Denisa Popa