În cadrul Colegiului Prefectural de joi, 17 iulie, a fost prezentată și activitatea desfășurată de inspectorii de muncă ai ITM Neamț în 2024 și în primele șase luni din 2025. Situația prezentată arată că munca la negru este în creștere în Neamț
Inspectorii de muncă nemțeni au găsit un număr dublu de angajați fără forme legale, în prima parte din 2025, raportat la anul precedent . Dacă pe tot parcursul anului 2024 au fost găsiți 84 de angajați la negru, numai în primele șase luni ale acestui an, inspectorii de muncă au găsit, la controale, 182 de persoane fără forme legale de angajare. Și aceasta este doar fața văzută a fenomenului, pentru că în Neamț există acum aproape 12.000 de angajatori activi, iar ITM a ajuns doar la 1.060 dintre aceștia în control.
O explicație pentru această situație este și presiunea care se pune pe societățile comerciale. O firmă plătește contribuții sociale (CAS, CASS și CAM) și impozit pe venit, care însumează în total aproximativ 47.25% din salariul brut al angajatului, plus 2,25% contribuția asiguratorie pentru muncă suportată de angajator.
Juristul Ioan Popescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a prezentat o sinteză a raportului de activitate în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de joi, 17 iulie.

Dacă pe tot parcursul anului trecut, din cele 1.078 de sancțiuni aplicate, 54% (582) au fost amenzi, cu o valoare totală de 3,1 milioane de lei, în prima jumătate a acestui an procentul amenzilor aplicate a ajuns la 63,55%, cele 258 de amenzi însumate au fost de aproape 2 milioane de lei.
Directorul ITM Neamț a vorbit și despre activitatea de informare pe care o desfășoară cu angajatorii și angajații din județ, atât prin întâlniri organizate, la sediul firmelor sau al ITM, cât și prin corespondență online.
Redactor și imagini: Angela Croitoru
Montaj: Denisa Popa