Premierul României Ilie Bolojan a anunțat într-o conferință de presă susținută în această după amiază, 18 iulie, al treilea pachet de măsuri fiscale menite să reducă nivelul cheltuielilor bugetare. De data această vizate sunt administrațiile publice locale, atât primării cât și consilii județene.
„Sunt trei direcții importante pe care le vizăm prin măsurile pe care le propunem:
- Să avem mai mult eficiență și responsabilitate
- Să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, pentru a genera dezvoltare
- Componenta de politici publice, descentralizare, digitalizare”, a precizat primul ministru al României”, a precizat Ilie Bolojan.
Printre măsurile anunțate de primul ministru se numără:
- Stabilirea unui număr maxim de angajați în administrația locală pentru fiecare localitate la nivel național. La nivel de primării, criteriul folosit va fi numărul de locuitori în timp ce pentru Consiliile Județene se vor folosi mai multe criterii.
- Scăderea numărului de polițiști locali. Norma legală din prezent, de 1 polițist local la 1000 de locuitori va fi majorată, dar nu s-a precizat la ce nivel.
- Stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal. Premierul a menționat că 1 din 4 localități din România se încadrează în această categorie. „Celelalte unități, cu venituri proprii care acoperă integral cheltuielile, își vor putea stabili grila și organigrama pentru a-și optimiza funcționarea”, a precizat premierul.
- Un funcționar public va fi putea avea norma împărțită între mai multe primării. Exemplul oferit fiind contabilii de la primăriile de mici dimensiuni.
- Reducerea cabinetelor aleșilor locali și demnitarilor de la nivel central, principalii vizați în aceste cazuri fiind consilierii
La conferința de presă a participat și Ministrul Dezvoltării, Czeke Attila. El a vorbit despre descentralizarea decizionale în unele domenii, cum ar fi jocurile de noroc dar și despre creșterea gradului de colectare: „„Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane să poată fi reținut la sursă. Aceste venituri pot fi lunar să fie virate direct în contul unității administrațiv teritoriale. (…) Restituirea permisului suspendat are loc cu condiția dovedirii achitării tuturor debitelor. Dacă există un debit neachitat, permisul nu se restituie. Radierea unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală. Achiziționarea de mașini – doar când are toate datoriile plătite. Azi doar vânzătorul trebuie să aducă certificat de atestare fiscală. Autorizațiile de construire vor putea fi eliberate doar cetățenilor care și-au achitat taxele și amenzile. Temei legal prin care prin utilizarea dronelor să poată fi identificate clădirile și suprafața lor”.
M.N.