Liviu Negelschi e avocat și consilier local PNL la Piatra Neamț. Ca avocat, are cabinet propriu și este asociat într-o societate profesională cu Valentin Trifescu, fostul decan al Baroului Neamț. Pe societate a încheiat contracte de asistență juridică scandaloase, pe sume incredibile, cu Spitalul județean, CJ Neamț și municipiul Piatra Neamț. Cel din urmă, fiindcă trăim în Piatra Neamț, unde incompatibilitatea aleșilor locali e doar temă de interpretări comice, a deranjat doar presa și opinia publică. Negelschi a fost și este implicat într-o sumedenie de societăți comerciale. Conform documentării noastre, nu declarațiilor de interese. În unele firme a fost și este administrator, dar a păstrat “secretul” pentru el – n-a vrut să-l împărtășească și Baroului, cum cere legea. Care lege, afurisita de ea, mai și interzice categoric unui avocat să fie administrator-unic, dar asta-i din alt film, unul în care e vorba despre stat de drept și supremația legii. Ce au de spus șeful politic (Viorel Chirilă, președinte PNL Piatra Neamț) și cel profesional (senatorul PSD Ion Chelaru, decanul Baroului Neamț) despre Liviu Negelschi, aflați în cele ce urmează.
Dublu standard la PNL
Comentînd mai mult de nevoie decît de voie acuzațiile de incompatibilitate formulate împotriva consilierului PNL care cîștigă bani direct pe seama orașului unde este ales local, Viorel Chirilă începe ezitant: “Nu știu să judec eu. Este ilegal?… Nu am studiat legea. Dacă este ilegal, este de condamnat”. Apoi își aduce aminte că este în opoziție: “Faptul că un consilier al Opoziției are contracte cu Puterea nu înseamnă că este ilegal. Grav ar fi cu cei de la Putere să aibă astfel de contracte. De fapt majoritatea lor are contracte cu instituții controlate tot de ei”. Cît privește prestația politică a lui Negelschi în consiliul local, numai de bine, disciplină pe toată linia: “Pînă acum a votat cum au hotărît consilierii USL. A cerut lămuriri, a intervenit a luat cuvîntul”. După care sensibilitatea subiectului, unul perfect neconvenabil pentru un partid care face mereu caz de conduită și onoare, își cere tributul: “Problema e la nivel de etică și morală – ar trebui să nu faci asemenea contracte. Eu nu fac cercetări. În momentul în care un consilier are activități incompatibile, alții trebuie să facă investigații. La legea avocaturii nu mă pricep! După articolele scrise de dumneavoastră să facă ei (baroul – n.red) cercetări. Eu, ca și coleg, nu pot să-l reclam”.
Discuția a ajuns și la consilierii locali ai Puterii acuzați de incompatibilitate. Viorel Chirilă a și indicat două persoane de care să ne ocupăm, pe motiv că “au incompatibilități severe”. I-am propus să dea dînsul tonul, că tot pare a deține date interesante…
Decanul Baroului, mai hotărît ca în politică
Într-o primă etapă, cînd cazul i-a fost prezentat doar în termeni generici, senatorul Ion Chelaru n-a ezitat: “Este o incompatibilitate clară. Spuneți-mi despre cine e vorba și îl pun în discuția Consiliului Baroului”. Între timp s-a aflat că este vorba despre avocatul Negelschi, iar problemele cu Statutul avocatului și Legea exercitării profesiei sînt mai limpezi decît reforma în Sănătate fabricată sub înaltul patronaj al președintelui Băsescu. Ion Chelaru: “Nu, nu se poate!… Eu nu știam de acest caz, de la dumneavoastră am aflat. Dacă domnul avocat nu a făcut nimic și nu a notificat calitatea de administrator, în mod normal secretara Baroului face automat o sesizare după cele apărute în presă. Dacă nu, oricum vineri (20 ianuarie 20102 – n.a.) analizăm situația în Consiliul Baroului și luăm măsuri”. Ce-i drept, e prima ședință a consiliului din acest an – nici nu ar fi avut cînd să reacționeze mai repede.
Cum avocatul Chelaru face și legi de ani buni de zile, l-am rugat să comenteze și vestitele contribuții personale ale secretarului municipiului, Vasile Vișan, care nu vede niciodată incompatibilități cu statutul aleșilor locali. Iată ce declară Ion Chelaru: “Este dreptul la opinie al domnului Vișan. Cu consiliul local cred că este o problemă. De fapt noi am recomandat avocaților să găsească soluții, să evite astfel de situații”.
Ce scrie la legi
Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat), art. 14:
Pentru a marca limpede o parte din cadrul de referință al documentării, se cuvin cîteva precizări ce decurg din Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat) și Statutul profesiei de avocat. Astfel, în lege scrie clar la art. 14:
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decît cea de avocat; (…)
c) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerț.
- Statutul profesiei de avocat, art. 30:
(1) Sînt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerț exercitate cu sau fără autorizație; (…)
d) calitatea de președinte al consiliului de administrație, administrator unic, sau membru în comitetul de direcție al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acționar la societățile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acțiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată, cu obligația de a aduce acest fapt la cunoștința decanului baroului în care își exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicațiile asupra condițiilor în care el exercită funcția de membru al consiliului de administrație și va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidențialității.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază că exercitarea funcției de membru al consiliului de administrație este sau devine incompatibilă cu demnitatea și cu regulile de conduită impuse avocaților poate,îin orice moment, să solicite celui interesat să părăsească funcția pe care o ocupă.
Legea 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției), art. 90:
Consilierii locali care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
Încălcarea dispoziției de mai sus atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
Constatarea încetării mandatului de consilier local se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unității administrativ-teritoriale. Ordinul emis de prefect poate fi atacat la instanța de contencios administrativ competentă. Prevederile referitoare la încheierea de drept a mandatului nu se aplică dacă, până la emiterea ordinului de către prefect, se face dovada că încălcarea dispozițiilor art. 90 a încetat (art. 92)
Viorel Cosma