Expoziţia de fotografie oferită de geologul Sorin Baciu se ştie cînd s-a deschis (sîmbătă, 28 ianuarie), dar nu se ştie dacă şi cînd se va închide. Decizia aparţine exclusiv patronilor de la „Sestri”, barul de lîngă stadion, care s-u consacrat în ultimii ani drept gazde şi promotori ai acţiunilor culturale. Baciu este binecunoscut în Piatra Neamţ de cînd era muzeograf la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi participa la primele expediţii alpine în străinătate, după 1989, singur sau împreună cu alţi alpinişti pietreni. Pasiunea sa o reprezintă însă peştii fosili, domeniul pe care l-a aprofundat pînă a devenit doctor în Paleontologie, unul dintre puţinii din ţara noastră. În prezent, lucrează în cadrul Departamentului de Geologie, la Facultatea de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Cît priveşte materialul foto selectat pentru expoziţie, Sorin Baciu spune: „Am adunat imagini din locuri unde nu neapărat am fost numai eu – au fost şi alţi colegi alpinişti, şi din Piatra Neamţ, dar am vrut să ofer fotografii artistice pe care nu toţi au răbdarea sau inspiraţia să le facă”.
Apropiaţii obişnuiesc să-l sîcîie provocîndu-l să organizeze o expoziţie cu imagini din expediţiile sale ştiinţifice, indiferent dacă e vorba de România, valea Rinului sau Caucaz. Pe partea de cercetare şi documentare, de ani de zile se bucură de sprijinul financiar oferit de National Geographic. Prima acţiune de acest gen s-a desfăşurat în România, la Piatra Neamţ, în 2003. Sorin Baciu despre peştii fosili: „Mesajul nu e atît de spectaculos pentru public pe cît e de valoros pentru patrimoniul naţional şi universal. Depinde de cum le prezintă cercetătorul. El se formează, le decoperă, le identifică şi le pune într-o colecţie. În urmă cu 30 milioane de ani, toată Europa era acoperită de un ocean. Carpaţii erau ridicaţi cîteva sute de metri deasupra apei. Am avut şansa ca în Carpaţi să se conserve peşti fosili. La Piatra Neamţ, după Moscova, sîntem pe locul 2 în Europa cu colecţia de peşti fosili. Cu Cozla, Pietrica, Agîrcia şi parte din Cernegura sîntem pe locul 2 în lume prin prisma materialului fosil care provine din Oligocen. Prea puţină lume ştie asta”. (Viorel COSMA)