Disciplina în construcții reprezintă un domeniu de activitate vast, spectaculos și complex, în care profesionalismul și responsabilitatea (cică) merg – disciplinate – mînă în mînă. Pardon, de mînă, să nu se interpreteze. Piesa de rezistență este autorizația de construire sau, după caz, de demolare. În epoca modernă, pe plaiurile de la confluența Cuejdiului cu Bistrița, s-au adunat ”pagini de glorie” cît să scrii un roman voluminos. Începînd cu unii dintre proprietarii celebrelor vile confiscate la sfîrșitul anilor ’70, cărora li s-a imputat (și) că nu au respectat proiectul inițial al casei sau că, pur și simplu, au mutat gardul, trecînd prin dezvoltarea cartierului de vile de la Ursuleți și scheletul care nu a mai devenit sediu al Băncii Agricole, lîngă PLANTAVOREL, sîntem însă departe de postfața romanului.
În esență, Legea 50 din 1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, a fost apreciată drept una bună. Din nefericire, hățișul de avize, acorduri și planuri urbanistice a ajuns să probeze că excesul de reglementări și birocrația aferentă sînt făcute pentru descurcăreți. Sau băieți deștepți, cum li se spune astăzi. Un caz ilustrativ, aproape ca o lecție de manual despre cum să construiești de capul tău, este cel descoperit în comuna Alexandru cel Bun, satul Vaduri, unde SC TERRA TOUR SRL a ajuns efectiv să agreseze un gospodar nevinovat. Pensiunea pe care o ridică nu seamănă defel cu cea autorizată, iar drumul spre demolare începe să semene cu drumurile naționale la vreme de iarnă – se înfundă.
La ieșirea din satul Vaduri, pe dreapta cum te duci la Bicaz, a crescut în ultimii ani o clădire impunătoare cu destinație turistică. De 4 stele. Trebuia terminată, conform autorizației de construire afișate, pe 24 septembrie 2010. Poate că o fi fost aproape gata, la termen, sub forma demisol, parter și 3 etaje, ca în autorizație. Astăzi, clădirea a ajuns la parter plus 4 etaje și mezanin. În spate, lui C.C.A., proprietar de casă cu parter și mezanin, nu i-a rămas decît să scrie petiții către autorități și să identifice ONG-uri dedicate apărării păsărilor. S-ar putea ca scăparea să-i vină tocmai de la păsări fiindcă în copacii din curte le-a amenajat un minihabitat…
De anul trecut încoace, C.C.A. s-a adresat primăriei din comună, Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, Inspectoratului județean în Construcții și Direcției de Sănătate Publică. Pe fond, reclamă depășirea regimului autorizat de înălțime (cu nerespectarea autorizației de construire), apropierea de locuința sa (care și-a făcut rost de umbră… artificială) și iminenta construire a platformei de gunoi și a unei fose septice în gardul lui.
Din corespondența purtată cu autoritățile, se detașează un răspuns primit pe 17 ianuarie de la Direcția de Sănătate Publică. Întrucît contestă „măsurătorile făcute de dl. Arh. Nicolae Ion, administrator al Biroului Individual de Arhitectură Nicolae Ion (…) și anume că distanța dintre perimetrul construcției și fațada locuinței dvs. ar fi de aprox. 13 m și nu de 16,60 m așa cum prevede Planul de situație de mai sus”, lui C.C.A. i spune verde-n față: „Vă recomandăm să solicitați Oficiului județean de cadastru și publicitate imobiliară eliberarea unui act de delimitare a celor două proprietăți și care să includă și distanța exactă, măsurată, în conformitate cu prvederile art. 4 din Ordin MS 536/1997, între fațada locuinței dvs. și perimetrul Construcției Pensiune Turistică”. Pe românește, se trage de timp, iar reclamantul este pus la cheltuială. Vorba ceea, poate se lecuiește și renunță…
Inspirat, C.C.A. nu s-a lăsat în baza instituției conduse de dr. Dan Morenciu. De înțeles, dacă a citit în ”Mesagerul de Neamț”, anul trecut, articolele despre odiseea autorizării extinderii Centrului Medical ANTARES, din Piatra Neamț, de pe Bulevardul Republicii. A insistat cu petiții la Agenția de Mediu și i s-a dat o… iluzie de speranță.
Proiectul depus inițial pentru obținerea acordului de mediu în vederea reautorizării construcției trecuse de Comisia de Analiză Tehnică, pe 12 ianuarie, cînd „s-a luat decizia că acesta nu se spune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate”. Dar, „ca urmare a sesizării domnului C.C.A. depusă după desfășurarea ședinței CAT (…), documentația a fost reanalizată (…). Membrii Comisiei au stabilit că este necesară efectuarea „Studiului de impact asupra stării de sănătate a populației”. După analizarea rezultatelor studiului și obținerea de către titular a avizului DSP Neamț, Comisia de Analiză Tehnică va decide eliberarea actului administrativ”. A doua ședință s-a ținut pe 24 ianuarie, comunicarea ne-a fost transmisă pe 31.
Este momentul cîtorva sublinieri. Din decizie Comisiei lipsește termenul pentru prezentarea studiului solicitat! Telefonic, Eduard Corduneanu, directorul APM Neamț, a spus că ar fi vorba de 6 luni, dar sînt doar vorbe. Dan Morenciu, de la DSP, adică destinatarul direct al studiului de impact, a răspuns ca în România anului 2012: „Îl aduce cînd al aduce”.
După aceste sublinieri e nevoie și de o conexiune. Care vine din partea Inspectoratului județean în Construcții, prin vocea inspectorului de specialitate Virgil Murariu, în condițiile în care și această autoritate fusese sesizată de anul trecut. Și nu a stat cu mîinile în sîn, nu s-a încurcat în avize. Virgil Murariu. „TERRA TOUR și Hotnog Vasile au fost reclamați de vecinul C.C.A. că au construit încă două nivele peste cele aprobate prin autorizația de construire. Reclamantul e pus în situația de-a nu mai avea lumină cît trebuie. Am verificat la fața locului, am măsurat distanța între clădiri și am constatat că nu s-a respectat autorizația. Clădirea a juns la circa 20 de metri înălțime la ora asta. I-am dat termen, i-am spus că pe 16 decembrie să ne prezinte autorizația. Cu primăria de la Alexandru cel Bun am semnat o notă prin care s-au angajat că dacă pînă în 16 decembrie – care a trecut – nu-i dau autorizație, să ne comunice refuzul sau, dacă îi dau, să ne transmită o copie după ea. Asta implica un PUZ (planul urbanistic zonal – n.red.) pe plan local. Conform legii, dacă o casă e făcută fără autorizație de construire sau cu nerespectarea ei, de la 1 ianuarie 2012 nu mai poate intra în legalitatea făcînd o nouă documentație de urbanism! Le-am atras atenția celor de la primărie că, dacă nu aprobă PUZ-ul în consiliul local să-i poată da autorizație, va fi foarte greu după aia. Am reținut acuma că, de fapt, nu mai e necesar PUZ-ul. Cetățeanul umblă acuma la avizatori să ia avizele sanitare și de mediu, dar nu i s-au dat”.
Se vede limpede cum, descoperind trasee prin hățișul de avize și planuri urbanistice și beneficiind de toleranță din partea celor de la Mediu și Sănătate, se configurează șansele de certificare a ceea ce Hotnog Vasile a construit fără griji.
Inspecția de Stat în construcții a amendat TERRA TOUR cu 30 milioane lei vechi pentru nerespectarea autorizației de construire, amenda fiind contestată la Judecătoria Piatra Neamț pe 14 noiembrie. Foarte interesant este că în jurul pronunțării circulă un zvon, anume că TERRA TOUR a avut deja cîștig de cauză. Printre alții, așa spune și primarul Ion Rotaru. Dezinformarea este la putere! La termenul stabilit pe 23 ianuarie, judecata s-a amînat pentru 20 februarie, cînd se „va repeta procedura de citare a părților”, care vor prezenta duplicate de la întîmpinarea și, respectiv, precizările depuse la dosar (?!? – n.a.).
Legea 150 din 1991, la art. 1, prevede limpede: „Președinții consiliilor județene, primarii și organele de control din cadrul autorităților administrației publice locale și județene au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale și, în funcție de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancțiuni sau să se adreseze instanțelor judecătorești și organelor de urmărire penală, după caz”. Este un motiv suficient pentru a-l asculta pe primarul comunei: „Din punctul meu de vedere are autorizație. I-am solicitat să se încadreze în autorizație”. Și iar ne întoarcem la circul și circuitul avizelor, acordurilor sau cum li s-or mai spune acestor documente. După o lungă discuție, în care a evocat și experiența de primar la Piatra Neamț pe tărîmul disciplinei în construcții, Ion Rotaru a dat și răspunsul așteptat de toată lumea, în privința pensiunii: „Nu i-o dărîmă nimeni!”. Dacă te uiți la ce scrie în art. 28, al. 2 din Legea 150, începi – vorba poetului – să nu înțelegi… înțelesul: „Decizia menținerii sau a desființării construcțiilor realizate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administrației publice competente, pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente, avizate și aprobate în condițiile legii, sau, după caz, de instanță”.
Categoric, unii se vor întreba unde este punctul de vedere al beneficiarului pensiunii? E foarte simplu: pe marginea drumului național și în dosarul de pe rolul judecătoriei. Mai mult, departe gîndul acum de a-l demoniza pe Vasile Hotnog! La ce vremuri trăim, se pare că el este normal, iar noi nu.
Viorel COSMA
3 comentarii
S-a cam terminat cu disciplina in constructii inca din timpul liberalului IGNAT. Cei mai activi si intransigenti inspectori au fost trecuti pe linie moarta si au fost trimisi in teren tot felul de mamaligi care mimeaza controlul…
Cazul gradinitie din Piatra Neamt si pasivitatea Inspectoratului in Constructii este emblematica.
Din pacate si acesta este unul dintre exemplele in care politicienii cocotati peste profesionisti au stricat o institutie si un domeniu cu autoritate.