Nimic nou sub soarele politicii în Neamț. Imediat după ce ajung la putere, liderii politici nemțeni trec, pe față, la îndestularea clienților politici. Este PNL-ul la putere? Imediat primăriile PNL primesc bani fără număr pentru proiecte care ar costa undeva la un sfert. Cazul Negrești este primul care îți vine în minte. Vine PDL-ul la putere, se întâmplă același lucru, iar primarii migrează imediat. Aici sunt prea multe exemple ca să se detașeze doar unul din ele. Vine PSD-ul la putere? Se copiază la indigo metodele celor dinainte și se adaugă tușe noi, mai avantajoase pentru Tata Lor, al partidelor din România. Lucrurile au mers atât de departe încât, fără nicio jenă, se întocmesc situații cu investiții, unde criteriul fundamental îl reprezintă partidul din care face parte alesul local, nu necesitatea investiției ori importanța ei pentru comunitate. Șefii de partid, cu multă eleganță și cu și mai multă nerușinare, direcționează fonduri unde au interese și unde au firme pregătite pentru para-ndărăt. O asemenea practică ar trebui să-l discrediteze total pe cel care o practică. La noi, creatura respectivă iese și se laudă cum i-a șmenuit pe unii nemțeni ca să-i mulțumească pe alții. Exemplul numit Târgu Neamț vine iarăși firesc, în condițiile în care toți funcționarii publici, în frunte cu alesul urbei, folosesc aceeași placă de partid: indiferent ce bani ajung la Târgu Neamț, ei sunt urmarea eforturilor singulare ale lui Ionel Arsene.
HG28 în Neamț cu viza PSD
Ultimii bani care au venit în județ, de la Guvern spre Consiliul Județean, de unde să fie trimiși spre administrațiile locale, se numesc generic ”bani veniți prin hotărârea de Guvern 28/2008”. De fapt, este vorba de fonduri pentru drumuri județene și de interes local, o miză importantă pentru primari, precum și de sisteme de alimentare cu apă. Pentru Neamț, au fost alocați 4.765.000 de lei, o sumă mică față de nevoi, importantă totuși în această perioadă de criză. Evident, s-au făcut tot felul de calcule, cine și cât să primească. Să nu credeți cumva că decizia este una tehnic-administrativă. La redacție, avem un document care arată cum PSD-ul local și-a propus să împartă banii. Respectiva hârtie un cap de tabel (vezi foto 1), unde, la poziția 7, apare scris ”Apartenența”. Nu este vorba de apartenența la vreun program de investiții, ci de apartenența la un partid politic. Și, de aici încolo, începe distracția împărțirii.
Pentru lămurirea lucrurilor, o să încercăm să vă prezentăm cum respectivii bani trebuiau să ajungă doar acolo unde voiau cei din conducerea PSD.
Intenție PSD: Bani doar pentru Târgu Neamț
Documentul despre care vorbeam are pe ultima pagină un fel de sinteză, care arată cum se doreau a fi cheltuiți banii. 86.500 lei pentru urban, 50.000 lei pentru județ și 3,4 milioane de lei pentru comune. Ce orașe înseamnă ”urban” în accepțiunea social-democrată? Doar 3, ne arată lista – Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. În aceeași listă, în dreptul Pietrei, se observă intenția de a moderniza drumul Piatra Neamț – Sarata Dobreni, iar în dreptul Romanului se dorea modernizarea arterei Roman Est. Ambele municipii apar cu apartenență PDL. Inițial, capitalei de județ i se ”alocase” o sumă, apoi aceasta a fost ștearsă cu zel de pesedistul care a scris. În dreptul orașului Târgu Neamț erau, inițial, două sume trecute – modernizări pe străzile Castanilor și Nemțișor. Aceeași mână hotărâtă a tăiat cifrele inițiale și a alocat – din pix, dar cu aceeași hotărâre – toată suma, de la toate orașele, numai pentru cele două străzi din Târg și ”împrejurimi”.
Nu este greu să ne dăm seama de ce această împărțire tipic sovietică a banilor, pe principiul ”toți banii îi luăm noi și aliații noștri”. În cazul acesta, să remarcăm că Ionel Arsene l-a tratat pe Gheorghe Ștefan, aliatul său din politica nemțeană, exact cum îi tratau sovieticii pe aliații din blocul comunist și a luat toți banii pentru fieful său electoral, unde s-au făcut și se fac o groază de lucrări pe promisiunea că vor fi plătite cândva, curând.
În actele PSD, Consiliul județean este PDL
Când este vorba despre alocarea unor sume pentru drumuri județene, omul de la PSD care ține pâinea și cuțitul banilor a stabilit că 30.000 de lei vor merge pentru drumul din Tazlău, spre casa de copii, și 20.000 lei pentru un drum dinspre Podoleni spre Negritești. Să remarcăm câteva lucruri interesante pe documentul respectiv. Apartenența în dreptul tuturor lucrărilor de pe listă, lucrări pe drumuri județene, apare ca fiind PDL! În sensul că actualul Consiliu Județean este condus de PDL, lucru până la urmă adevărat, numai că acesta conduce împreună cu… PSD-ul!
Trecerea Consiliului Județean sub egida PDL pare să fie o măsură care să justifice banii puțini alocați drumurilor județene, drumuri care sunt, într-un fel, în curtea lui Culiță Tărâță (UNPR), parte a USL, dar în conflict personal cu Ionel Arsene. Chiar primarii tăiați de pe listă, din Bodești și Dulcești, sunt, și ei, membri ai PSD. Dar asta nu a contat deloc în momentul când comunei Dulcești i-au fost tăiate fondurile pentru drumurile județene cu multă nonșalanță. De fapt, nu apartenența la PSD este importantă, ci poziționarea în conflictul Tărâță – Arsene.
[message_box title=”Cum s-au împărțit banii pentru orașe” color=”blue”]Fără să se țină seama de lista de la PSD, executivul Consiliului Județean a împărțit banii pentru orașe ținând cont de lucrările deja efectuate și de planurile de investiții. Municipiul Roman, locul de unde vine acum lumina la Piatra Neamț, a primit 300.000 de lei, semn că Laurențiu Leoreanu încă știe să profite de poziția sa bună în PD-L și de relațiile amicale cu Culiță Tărâță. Alți 300.000 de lei s-au dus spre Roznov, locul unde primarul Ciubotaru încă are de primit restanțe pentru comportarea sa din campania electorală, când a stat cuminte și a asistat la masacrarea candidatului partidului său. Pentru Târgu Neamț a fost alocată suma de 200.000 de lei.[/message_box]
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Acuzatiile sunt grave iar “dovezile” prezentate sunt penibile. Oricine poate face un tabel pe computer si dupa listare sa scrie niste observatii . Nimic din ce prezentati ca fiind copii dupa documente nu dovedesc ca documentele sunt reale si ca au vreo legatura cu Ionel Arsene.