Începeam, cu doi ani în urmă, un trist ghid de imunitate, publicat în serial de „Mesagerul de Neamț”, cu următoarele cuvinte: «Când îi vezi pe unii cât sunt de fraieri, de multe ori uiți că ei nu ar fi „puși în valoare” niciodată dacă n-ar exista exploatatorii lor: șmecherii cu patalama, escrocii talentați și alții asemenea. Este uluitor cum se pot descurca cei din urmă, netulburați, nederanjați de ani și ani de zile.» Ce-am scris atunci e valabil și azi, inclusiv cei doi protagoniști. În 2011 dezvăluiam cu ce se ocupa Societatea Națională a Handicapaților Fizic – copii și adulți cu nevoi speciale, azi am ajuns la Centrul Persoanelor cu Handicap. Ambele-amândouă, cum se zice în popor, sunt din Piatra Neamț, iar legătura e asigurată de celebrii gemeni Dugheană, cunoscuți sub numele de Maricel Anton și Stelian Năstase. Cel puțin Anton sună cunoscut publicului larg de când a lăsat cadavrul soției la morga din Piatra Neamț timp de 358 de zile.
În primăvara acestui an, Ștefan Câmpanu, directorul celebrei fabrici de stofe de odinioară de la Buhuși, a crezut că intră în istorie împreună cu Centrul Persoanelor cu Handicap din Piatra Neamț. S-a prezentat la el în birou un personaj bine îmbrăcat, arătos, care s-a recomandat Stelian Năstase. Pe surse, se pare că a avut o lipeală la primăria din Buhuși, că nu ajungea chiar aiurea la fabrică. SC Stofe SA Buhuși, cum numește oficial firma, avea disponibilă o clădire compusă din trei corpuri, două foste cămine de nefamiliști și un pavilion de reprezentare. Exact acolo s-a propus dezvoltarea Centrului Medical Solidaritatea. Centrul Persoanelor cu Handicap are domeniu pe internet cu o denumire impunătoare: www.handicapromania.ro. Între timp, paginile s-au subțiat și se va vedea mai încolo de ce. Oricum, din prezentare (facsimil 1) reiese că organizația pietreană (CPH) „este o unitate de tip rezidențial (unitate de protecție specială care, pe lângă serviciile de asistență – medicală, psihologică, socială – asigură beneficiarilor cazare și masă), a cărui (e bine scris, acordul se face cu centrul – n.a.) misiune constă în îngrijirea persoanelor cu handicap. Centrul Persoanelor cu Handicap dispune de spații de cazare în saloane moderne cu toate utilitățile, fiecare salon având în dotare: TV, frigider, mobilier adecvat etc.” În privința saloanelor moderne, încă se fac cercetări, localizarea nefiind chiar ușoară. Mai departe, pentru impresie și-o spoială de rigoare, aflăm că acest centru deține:
► „Autorizație de la Ministerul Justiției nr. 91574/din 23.02.2010;
► Hotărâre Judecătorească nr. 7220/279/2010;
► Min. Finanțelor Publice, COD FISCAL. 27796664/10.12.2010.”
Are sediu declarat pe Aleea Ulmilor 34D, bloc C18, Apartament 105, Piatra Neamț, județul Neamț, are telefoane și adrese de mail. Un cont de mail, [email protected] , ar fi trebuit să dea de gândit, dar n-a fost cazul din moment ce există și [email protected].
Directorul Câmpanu le-a închiriat, în clădirea cu 3 corpuri, circa 7.000 mp. Că n-a văzut niciun șfanț se poate bănui. Numai că, timp de vreo două luni, la poarta fabricii a fost pus un anunț impresionant de angajări pentru: secretară – 8 posturi, diector – 4, medici – 12, asistenți medicali – 32, consilier probleme sociale – 20, asistenți sociali – 10, asistenți-menajeră – 105!, asistenți cabinet – 43, operator centrală telefonică – 2, menajeră internă copii – 120!, femei de serviciu – 24. Programul de angajări era de luni până vineri, între orele 8-16. Semna Stelian Năstase, director. Mană cerească, nu alta, pentru un oraș amărât, prăbușit, cum e Buhuși.
Nu puțini au luat angajările în serios. Mailurile s-au încins și la interval a apărut un nou personaj, Dragoș Seceleanu, anunțat drept peședinte într-o corespondență din luna august, care președinte era anunțat că lipsește din țară o vreme îndelungată. Seceleanu e un cunoscut jucător local pe piața ONG-urilor și, într-o discuție purtată recent la CJ Neamț, nega totul, deși lăsase și alte urme. Care o fi adevărul-adevărat e greu de stabilit, dar e de remarcat abilitatea gemenilor de a se lipi de oameni cu trecere în oraș. Un alt exemplu este Mihai Ștot. Binecunoscut din vremurile când fabricile „Montana” sau „Zimca” încă funcționau, a crezut că va presta pe bani frumoși servicii de consultanță la centrul din Buhuși, ba s-a agitat nițel pentru proiect..
Oarecum detașat, după ce n-a văzut nici bani, nici urmă de Năstase sau Anton, căci nu mai e sigur cu cine a vorbit, directorul Ștefan Câmpanu vorbește doar despre „un contract care nu a produs efecte”. În mod direct, nu, dar indirect a produs ravagii. Năstase și/ sau Anton au organizat vizite de lucru și documentare la ce-a rămas din fabrica de stofe împreună cu constructori și proiectanți serioși atrași de mirajul afacerii.
Este momentul unei precizări importante. Anton și/ sau Năstase au prezentat hârtii din care rezulta că au bani frumoși în cont. După unele mărturii era vorba de 59 milioane euro, după altele de 5 milioane. Ștefan Câmpanu spune că a văzut un extras de cont, la fel și Mihai Bărbieru, asociat și director adjunct la o firmă serioasă de construcții din Piatra Neamț, SC General Construct SA. Lanțul slăbiciunilor și al unui interes, altfel de înțeles pentru o afacere pe bani mulți, ia proporții. În horă a intrat un anume Robert Dabija, cunoscut sau recomandat unora prin fostul loc de muncă, EST TV Piatra Neamț.
Ioan Mancea, boss-ul de la General Construct, un constructor respectat, mărturisește că flerul de ardelean l-a făcut să nu aibă prea mare încredere, însă trebuia riscat. Mihai Bărbieru, om serios și el, fost șef al Secției județene de Proiectări devenită peste ani Edilproiect, s-a ocupat personal de temă. Așa a ajuns în vizită de lucru și documentare unde, firește, a fost impresionat de directorul Câmpanu.
Discuțiile au avansat, întâlnirile au cuprins alți specialiști. Un document destul de convingător cât să pună oameni maturi la lucru e o însăilare de caiet de sarcini cuprinzând „condițiile minime impuse de beneficiar – «Centrul Persoanelor cu Handicap Piatra Neamț» pentru:
1. Servicii de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea, respectiv, proiectarea și obținerea de avize/acorduri/studii de specialitate prin certificatul de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru «Amenajare Centru Medical Solidaritatea – Buhuși».
2. Realizarea lucrărilor de construire, reabilitare, amenajare și schimbare de destinație pentru «Amenajare Centru Medical Solidaritatea – Buhuși»”.
Lecturarea părții de dotări denotă aplecarea gemenilor spre lucruri convingătoare. De la chiuveta măcelarului la lingurițe și suport hârtie igienică, de la aparat de vâslit la cărți de joc și instrumentar de chirurgie, nimic nu lipsește din ce-ar putea fi credibil. Apoi, când se ajunge la devizul general, deja ești tentat să îți freci mâinile. La un curs de referință de 4,3806 lei pentru un euro, cât era pe 15 aprilie, fiecare poate face înmulțiri să vadă cât înseamnă 27.301.387 euro. După ce a studiat mai bine caietul, Mihai Bărbieru estima, la rotund, că afacerea se ducea spre 30 milioane euro. Cum naiba să scapi așa-ceva printre degete?…
Cum constructorii nu-s solitari, a fost cooptat un inginer structurist și un arhitect. Structuristul e Constantin Florian, și el om de mare prestigiu profesional. Cu arhitectul e mai drăguță întâmplarea. E nimeni altul decât fostul arhitect-șef Dan Florea. Proaspăt retras din primărie, abia aștepta o lucrare mare, să revină pe piață. Iar când ești invitat de Mihai Bărbieru, parcă nu mai ai griji.
În echipă completă s-au deplasat la Buhuși să vadă ce-i cu clădirea. Făcând haz de necaz, Dan Florea își amintește cum se uita la tema de proiectare care cuprindea și sală de recuperare, și staționar, și cabinete medicale. Numai că Florea a dat misiunea mai departe fiului său, Dan Andrei, arhitect cu activitate în București. Planul de situație realizat e în facsimil 2. Au mai muncit ei ce-au muncit și, fără a intra în detalii tehnice obositoare, au ajuns la concluzia că nu-i bună clădirea pentru destinația dorită. Au scris, au semnat și au prezentat raportul. Cu asta au rămas. Dintre toți, Florea e singurul care vorbește deschis de expresia în bani a țepei luate, numai 2.000 lei. Cu toate acestea, mai înainte ca gemenii Dugheană să dispară cu totul din peisaj, la General Construct se trăgea speranță pentru mutarea marelui proiect la Piatra Neamț sau măcar în județ.
Poate că Maricel Anton și Stelian Năstase s-ar mai fi agitat o vreme pe piață, dar au avut ghinion-de-ghinion. Au încercat să se lipească de Consiliul județean Neamț. Cu câteva fraze bine croite pe o scrisoare de încurajare, cine știe câte uși mai deschideau? Ghinionul lor e Mihai Hanganu, consilierul președintelui. După ce a condus DGASPC și, mai înainte, Inspectoratul pentru persoane cu handicap, știa cu cine are de-a face. În plus, la fel ca Mihai Ștot, și-a amintit serialul din săptămânalul nostru. S-a pus pe telefoane, a luat legătura cu directorul de la Buhuși, după care s-a lăsat liniștea și s-au subțiat paginile de pe internet.
Viorel COSMA
3 comentarii
Buna seara desi am citit cu deamanuntul subiectele dumneavoastra cu acest articol trebuie sa aveti si marea grija ceea ce este scris aici se poate dovedi in instantele de judecata .Poate intradevar alte ziare fantoma ca si al dumneavoastra scrie si la ora actuala de alti amarati care nu fac altceva de cat sa ingrase presa din Piatra-Neamt mai ieri se scria despre Societati Fantoma cu un bogat lant de Comert acum vedeti ca nu mai aveti despre cine scrie va luati si va agatati de o “SCAMA” A acestor indivizi ANTON MARICEL si NASTASE STELIAN.Va doresc numai succes in continuare dar este o mare minciuna ceea ce ziarul Dumneavoastra il posteaza ani si ani de zile incoace.
Nu I nici o minciuna , cei doi stelica si marcel , sunt cei mai mari escroci din P. Neamt . Prin minciuni bine ticluite , ei doi fiind intelesi cum sa minta (planuiesc dinainte tot scenariul ) , detinand acte false ca strang bani pentru personae cu handicap sau bolnavi ce trebuiesc ,,operati” merg din sat in sat si dintr o localitate in altadin usa n usa si din poarta n poarta , cer de la oameni sume importante de bani cu diferite promisiuni si sub diferite pretexte si apoi dispar Ei numai din asta traiesc
Sunt din Ploiesti și eu am fost înșelat de acești escroci .