Se împlinește anul de când „Mesagerul de Neamț” descria cum muribunda S.C. LOCATO S.A. („societate comercială de interes local”) se agață de pietreni. A urmat o mărturie în serial despre suprimarea Agentului termic, susținută de un om de bine care făcuse parte din sistem. Vestitul SACET era gata prăbușit, dimpreună cu iluziile pietrenilor, numai că șmecheria cu insolvența societății, sub înaltul patronaj al Consiliului local, căuta să amâne inevitabilul. LOCATO, cu un obiect de activitate inițial pierdut în timp, fusese inventată în anul 2000, pe vremea primarului Ion Rotaru, mai mult pentru a-i da de lucru fostului fruntaș PD Vasile Șendrea ca o compensație după eșecul preluării președinției CJ Neamț. Șapte ani mai târziu, cu Dreptatea și Adevărul legate de gard, aleșii pietreni aprobă prin HCL nr. 284 „Contractul de cesionare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică (SACET)” către LOCATO. Dar nu acesta este subiectul.
Anterior, ani și ani de zile, blestemele pietrenilor pe urma disconfortului termic din apartamente se îndreptau spre S.C. AQUA CALOR S.A., societate comunală decedată cu acte între timp. Avea ca obiect principal de activitate „producerea, transportul și distribuția energiei termice pentru încălzire și apă caldă menajeră”. Îl preluase în 1997 de la Domeniul Public R.A., regie care avea un act de naștere din 1994 când au fuzionat regiile autonome de interes local cunoscute în epocă drept RADP, RAGLT, RAGC și RATUC. Adică domeniul public, spațiul locativ și agentul termic, apa și canalul, respectiv transportul. RAGC și RADP fuseseră împreună până în 1991, într-un RAGC mai mare, apărut odată cu RAGLT, în condițiile Legii nr. 15/1990, din trupul fostei IJGCL Neamț – Intreprinderea județeană de gospodărie comunală și locativă. Pe seama intreprinderii conduse de răposatul Mitică Ștefan și a activității acesteia în registrul „plătim frigul din case” au curs valuri de reclamații după Revoluție. S-au făcut anchete, s-a așternut praful uitării peste ele și peste protagoniști. Abia acesta e subiectul și el caută rădăcinile frigului plătit drept căldură pe vremea lui Ceaușescu.
Unele documente de la 1990 au supraviețuit. O plângere adresată Procuraturii locale Piatra Neamț ajută la descâlcirea ghemului cu gigacalorii, mulți bani și un jaf-de-jaf imputat mai mult generic celor de la IJGCL, însă nu doar lor. Poartă data de 7 iunie, adică la puțin timp după ce primarul Marinel Burduja câștigase un mandat de deputat FSN și înainte de-a fi întunecați de încă o mineriadă.
În plângere, pietreni din diverse asociații de locatari reclamă faptele săvârșite de un „grup de persoane care au făcut parte din fostele organe de conducere PCR și de stat ale jud. Neamț, ale IJGCL Neamț și ale EGCL (Exploatarea de gospodărie comunală și locativă – n.a.) Piatra Neamț”. Iată și persoanele incriminate, după cum apar în enumerare:
- Gheorghe Maria, fostă prim-secretar al fostului comitet județean Neamț al PCR,
- Găină Valerian, fost prim-vicepreședinte al fostului consiliu popular județean Neamț,
- Roman Mihai, fost secretar cu probleme economice al fostului comitet județean Neamț al PCR,
- Cioară Ion, fost prim-vicepreședinte al fostului consiliu popular județean Neamț,
- Negrea Porfir, fost vicepreședinte al fostului consiliu popular județean Neamț,
- Boiciu Mihai, fost secretar al fostului consiliu popular județean Neamț,
- Ștefan Dumitru, fost director al IJGCL Neamț,
- Gavril Nicolae, fost inginer șef al IJGCL Neamț,
- Obreja Constantin, fost contabil șef al IJGCL Neamț,
- Vulpe Ștefan, fost director al EGCL Piatra Neamț,
- Cernat Valeriu, fost contabil șef al secției termoenergetice a EGCL Piatra Neamț”.
În listă sunt și nume grele de tot, aproape uitate astăzi. Sunt personaje care inspirau teamă sau care au făcut abuzuri cunoscute în acele vremuri. Unii-s morți, alții trăiesc. Unul trăiește chiar bine racordat la ce făcea înainte. E nimeni altul decât Ștefan Vulpe, depistat cu expertiza prestată la LOCATO pe-un onorariu îngrijorător de mare. .
Interesante sunt infracțiunile reclamate în urmă cu aproape 24 de ani de acel grup de cetățeni:
- Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în dauna avutului obștesc, cu scopul de a dobândi foloase necuvenite.
- Fals intelectual.
- Înșelăciune la măsurătoare (pare incredibil, dar era prevăzută în Codul Penal – n.a.).
- Sabotaj și subminarea economiei naționale.
Fondul venea de la lipsa condițiilor elementare de igienă prin neasigurarea căldurii și apei calde menajere, cu accent pe perioada 1983-1990, ajungând cu argumentele până la rele tratamente „de natură să ducă la distrugere fizică”. Argumentația propriu-zisă s-a bucurat de notorietate în 1990 și era extrasă din dosarul întocmit de o Comisie anume desemnată de Primăria Piatra Neamț, dar care a urmărit numai activitatea EGCL Piatra Neamț pe 1988 și 1989. Concluziile, cuprinse într-un referat, au fost prezentate de un tânăr de perspectivă al tumultosului an 1990, pe numele său Ion Păcală. Sună foarte cunoscut, nu? Mai puțin cunoscute sunt niște vorbe de-ale primarului de atunci, Marinel Burduja, bancherul celebru de peste ani: „Din orice poți scăpa, dar să nu afectezi siguranța națională și să nu bagi mâna în banul public. Astea te urmăresc toată viața”. (va urma)
Viorel COSMA