O singură modificare s-a operat pe lista FIFA a arbitrilor și arbitrilor asistenți din România la începutul acestui an. La categoria asistenților, în locul lui Cristian Nica, ieșit la limită de vârstă, a fost promovat Vladimir Urzică, din Piatra Neamț. Născut pe 3 august 1977, profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, Urzică a devenit arbitru în anul 1995, iar din anul 2008 este arbitru asistent în Liga I. În actualul sezon, Urzică a avut 12 prezențe la meciuri din prima ligă. În acest an, Vladimir Urzică a arbitrat un singur meci internațional, pe 16 iulie, în Malta, în turul al doilea preliminar al Champions League, atunci când a făcut brigadă cu Radu Petrescu, Cristian Nica și Dragoș Istrate.
Pentru că merită…
Vlad Urzică, arbitru asistent în cadrul lotului de primă ligă al țării, a fost promovat pe lista FIFA. El a fost delegat anul trecut să oficieze la partida dintre campioana Maltei, FC Birkirkara, și campioana Sloveniei, Nogometni Klub Maribor în preliminariile celei mai importante competiții continentale la fotbal. Prima manșă din cadrul turului III preliminar al UEFA Champions League, care s-a jucat pe data de 16 iulie. Pietreanul a făcut parte dintr-o delegație de arbitri care i-a inclus pe alți colegi din campionatul intern: bucureșteanul Radu Marin Petrescu și ploieșteanul Cristian Nica. Ca arbitru de rezervă, cei de la UEFA l-au delegat pe un alt bucureștean, Dragoș Istrate. ”Vlad Urzică este unul dintre arbitrii buni ai României, în opinia mea. Este serios, se dedică acestei meserii – pentru că arbitrajul a devenit o meserie – și pune mult suflet în această activitate. După mine, Vlad Urzică merită să fie pe lista FIFA. El a convins pe toată lumea că are valoarea necesară de a fi arbitru internațional”, a declarat Ioan Costin Toma, președintele Asociației județene de Fotbal Neamț, fost arbitru din lotul prim-divizionar al României.
Urzică, speranță a arbitrajului românesc
În 2013, Vladimir Urzică a arbitrat 12 partide, fiind delegat ca arbitru asistent la diferite meciuri ale Ligii I. Urzică că a fost asistent și la jocul Petrolul Ploiești – FC Vaslui în sferturile de finală ale Cupei României, încheiat 2-2, după primele 90 de minute, și 4-2, după prelungiri. Până acum n-a prins nici un derby bucureștean. ”Îmi doream, dar recunosc că nu mă așteptam să mai prind lista FIFA. Vestea mi-a produs o mare bucurie. Pentru mine promovarea înseamnă o reușită profesională, dar și o reponsabilitate foarte mare. A fost greu și până acum, dar sunt convins că vor veni meciuri și mai dificile. Va fi mai multă presiune, mai multă atenție asupra meciurilor la care voi merge. Sper să prind și partide internaționale, dar toate la timpul lor”, a declarat Vladimir Urzică, care, la 37 de ani, reprezintă o speranță a arbitrajului românesc. ”Nu se poate vorbi dinainte de meciuri ușoare sau dificile. Toate trebuie tratate cu aceeași concentrare și se supun aceluiași regulament”, a mai declarat Vlad Urzică, întrebat fiind de meciurile la care-și dorește să fie delegat.
De acum înainte, Urzică poate fi delegat la meciuri de nivel internațional, dacă va fi ales în viitoarele brigăzi de arbitri de centru. Arbitrii care vor primi delegări în meciurile din cupele europene și cele interțări și care trebuie să-l aleagă sunt: Marius Avram, Cristian Balaj, Sebastian Colțescu, Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs, Radu Petrescu și Alexandru Tudor.
Arusoaie îi calcă pe urme lui Urzică
Lovitura de imagine reușită de arbitrii nemțeni a fost întregită de Ovidiu Arusoaie, cel care a reușit să convingă conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federației Române de Fotbal că merită să fie promovat la nivelul Ligii I. După ce a arbitrat mai puțin de trei ani în Liga a II-a, arbitrul asistent, în vârstă de 30 de ani, a făcut pasul spre fotbalul mare, iar din această săptămână se află între oficialii chemați la un curs de perfecționare ce se desfășoară la Poiana Brașov. Debutul în Liga I pentru Arusoaie se poate consemna odată cu realuarea meciurilor din Liga I, în această lună. Având în vedere că din acest an FRF a hotărât să treacă la sistemul cu sase arbitri la meciurile de Liga I (noutatea fiind prezența a câte doi adiționali), este foarte probabil ca Ovidiu Arusoaie să fie delegat ca arbitru al mai multor meciuri, chiar și din postura de rezervă. Primul său meci la nivelul ligii secunde a fost în data de 4 mai 2011, atunci când a făcut parte din brigada de la jocul Concordia Chiajna – FC Snagov (1-1), meci la finalul căruia raportul i-a fost favorabil. Până acum a adunat 18 prezențe la diferite meciuri din Liga a II-a.
Ovidiu Arusoaie este prezent la cursurile desfășurate în Poiana Brașov alături de Vladimir Urzică. Judetul Neamț este reprezentat la consfătuirea de la Poiana Brașov și de observatorul de arbitri Ioan Costin Toma.
Se poate și fără ”nepotisme” în arbitraj
În presa centrală s-a vorbit adesea de nepotismul din arbitraj și de promovările care se fac de dragul ”prieteniei și al familiei. Exemplele sunt nenumărate. Ca să dăm doar două exemple, amintim aici de Teo Crăciunescu – Ion Crăciunescu, Vasile Avram – Marius Avram.
Vladimir Urzică, este, însă, exemplul elocvent că un arbitru talentat nu poate fi exclus de nimeni de pe nicio listă!
Ioan Costin Toma crede că și alți tineri care fac parte din loturile federale pot face pasul spre eșaloanele superioare. Ar fi vorba de Ovidiu Arusoaie, de la Liga 2 la Liga 1, iar de la Liga 3 țintele ar fi Florin Cosma, Ovidiu Găleată, Vasile Popovici și Andrei Roman, toti asistenți.
La categoria juniori republicani, din Neamț pot fi delegați în prezent Cosmin Apetrei, Vlad Țăranu și Petru Ursache. Dintre toți, singurul arbitru de centru este Apetrei. ”Cei tineri să facă sacrificii, să se dedice și să înțeleagă că arbitrajul nu mai este un hobby. În plus, îi anunț pe cei tineri că loturile de arbitri vor fi reduse numeric. Vor mai rămâne numai cei cu valoare. Nu vor mai fi simple examene pentru promovare, ci vor fi urmăriți la diferite meciuri pentru a vedea ce știu. Vor fi sau nu vor fi anunțați că le vine observator, național sau zonal, la un meci, așa că mereu trebuie să fie pregătiți. Asta pentru că unii, care promovau, se dovedeau a fi buni atleți și buni teoreticieni și stăteau mai prost la practică. Acum, însă, vor fi reținuți în loturi cei mai buni și vor primi meciuri mai des”, a ținut să precizeze șeful AJF Neamț.
Pe plan județean, lotul de arbitri are cam 100 de ”cavaleri ai fluierului”. Cei mai mulți primesc delegări la nivelul Ligii 4 si Ligii 5, dar și la meciurile din Cupa României între echipe de județ, plus la jocurile de juniori organizate de AJFD Neamț. ”Nu pot decât să mă declar mulțumit de activitatea de la județ și sper ca atmosfera bună din ultima perioadă să îi facă și pe alți copii să vină spre arbitraj. Lipsa valorilor din arbitrajul românesc este dată de lipsa masei mari de arbitri în ligile județene și la juniori. Am încredere că din județul Neamț vor veni tot mai mulți tineri spre a se implica în această meserie”, a completat Ioan Costin Toma.
Cristi SOROCEANU
Foto : Gelu CRĂCANĂ